imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi történik, ha 1000 métert úszunk az Apple Watch-ban?


Az Apple a különböző bemutatók alkalmával elég szemérmesen hallgatott az Apple Watch vízállóságával kapcsolatban. A weboldalukról ugyan kiderül, hogy hivatalosan az óra inkább cseppálló: az IEC 60529 szabvány szerinti IPX7 minősítés feltételeit teljesíti, vagyis 30 percig bírja legfeljebb 1 méteres mélységben maradandó károsodás nélkül.

A Consumer Reports múlt héten behatóan tesztelte az Apple Watch-ot, és arra jutottak, hogy gond nékül teljesíti a gyártó által megszabott feltételeket. (Egy apró bakit leszámítva, mert egy Sport modell tönkrement egy nappal a teszt után, bár a maradék kettőnek nem lett baja.) Tim Cook viszont állítólag azt mondta az egyik németországi útja alkalmával, hogy ő bizony az órájában zuhanyzik – noha az Apple weboldala külön kiemeli azt, hogy kezet ugyan moshatunk az Apple Watch-ban, de a zuhanyzás nem ajánlott, mivel a viszonylag nagy nyomású vízsugár kárt tehet az eszközben.

Különböző tesztek alapján az óra sokkal vízállóbb, mint azt az Apple állítja. Vajon mi az igazság? Ray „Rainmaker” Maker amerikai triatlonista is kíváncsi volt erre, úgyhogy intenzív tesztelésnek vetette alá az Apple Watch Sportját. Először úszással kezdett, elmondása szerint nem túl gyors úszással, de mivel ezt is tiltja a kézikönyv, ezért ennél a pontnál is eléggé aggódott. Mint kiderült, fölöslegesen, ugyanis az óra minden gond nélkül túlélte a vizet. Ray azért megjegyzi, hogy ettől függetlenül nem ajánlja az úszást az Apple Watch-ban: egyrészt, a pulzusmérés meglehetősen pontatlanná vált a víz alatt, másrészt az óra nincs is felkészítve arra, hogy az úszásunkat figyeljük vele, így a megtett távolságot és az elégetett kalóriákat sem tudja pontosan mérni.

Ezután gondolt egyet, és ha már volt rá lehetősége, kipróbálta, mi történik toronyugrás esetén. Ez valószínűleg teljes mértékben kimeríti a „magas nyomású vízsugárral való érintkezést”, amit az Apple kifejezetten tilt az óra esetében. Ray először az 5 méteres magassággal próbálkozott, amit sikeresen teljesített ő is, és az Apple Watch is. Aztán megcélozta a 8 méteres platformot, de itt inába szállt a bátorsága, és inkább ugrott még egy öt métereset. Végül megkérte egy bátrabb barátját, hogy 10 méteres magasságból is ugorjon a vízbe az órájával – ami túlélte ezt a tesztet is.

Felbátorodva az eddigi eredményeken, úgy gondolta, hogy elvégzi azt a tesztet is, amit a többi általa próbált – és a gyártó által vízállónak mondott – fitneszkarpánt és sportóra esetében is: egy víz alatti mélységet szimuláló nagy nyomású kamrába tette az Apple Watch-ot. Ez a megoldás megegyezik a Consumer Reports tesztjében látottal, azzal a különbséggel, hogy Ray lusta volt átállítani a programot, ezért ugyanazt a 40 méteres merülést szimulálta, mint a többi gyártó ténylegesen vízálló termékei esetén. Ha eddig félelemmel vegyes izgalommal drukkoltál az Apple Watch-nak, most fellélegezhetsz (vagy ha ellene fogadtál, szomorkodhatsz): az óra túlélte a 40 méteres mélységnek megfelelő víznyomást. Ray a YouTube-videói alatti hozzászólásokban azt is elárulja, hogy napokkal a tesztek után is működik az órája, szóval úgy néz ki, tényleg kibírta a kínzást.

A fentiek alapján tehát úgy tűnik, az Apple biztosra ment amikor meghatározta, mennyire bírja a vizet az Apple Watch – a tesztek szerint az óra ugyanis messze túlteljesíti az IPX7 minősítés feltételeit. Ettől függetlenül sem Ray, sem mi nem ajánljuk, hogy bárki hasonló tortúrának vesse alá a nehezen megszerzett Apple Watch-át, mivel az is lehet, hogy Rainmakernek pont szerencséje volt, vagy csak hetekkel vagy hónapokkal később jelentkeznek hibák az óráján. Az Apple valószínűleg hosszú ideig és sokkal kifinomultabban tesztelte az eszközt, ha pedig valóban teljesen vízálló lenne, semmi kétségünk nem férhet ahhoz, hogy ezt hangosan reklámoznák.

Az Apple-termékek vízbe merítésével kapcsolatban egyébként kering egy anekdota Steve Jobsról és az első iPodról. A mérnökök végre elkészültek az Apple első hordozható zenelejátszójának a prototípusával, és büszkén mutatták meg Steve-nek a kis fehér eszközt, hogy jóváhagyja a terveket, és indulhasson a gyártás. Steve megfogta az iPodot, kicsit nyomogatta, vizsgálgatta, méregette a kezében, majd azt mondta, hogy túl nagy, és csinálják kisebbre. A mérnökök lázasan bizonygatták, hogy lehetetlen még jobban összetömöríteni a készüléket, így is hihetetlen mennyiségű innovációra volt szükség ekkora mérethez is. Jobs elhallgatott egy pillanatra, felállt az asztaltól, odasétált a szobában található akváriumhoz, és beledobta a prototípust. Ahogy elsüllyedt, buborékok emelkedtek fel belőle. Steve azt monda:

Azok légbuborékok. Szóval van még benne hely. Legyen kisebb.

Forrás: DC Rainmaker via 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!