imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mi van akkor, ha egy nagy cég lenyúlja a kis appod nevét?


Mi is hírt adtunk a napokban megjelent új Instagram alkalmazásról, mely a Layout nevet viseli. Ebben több kép felhasználásával alkothatunk gyorsan és egyszerűen fotómontázsokat. Ami viszont valószínűleg sokak figyelmét elkerülte – köztük a miénket is –, az az, hogy létezett már ezen a néven egy gyakorlatilag ugyanezt a funkcionalitást nyújtó másik app, melyet egy független fejlesztő, Mike Swanson készített.

Mike még 2012-ben adta ki először a Layout nevű alkalmazását mely – mily meglepő – arra jó, hogy több képből fotómontázsokat készíthetünk vele. Az app meglehetősen népszerű volt, közel három éve még az Apple is beválogatta az év legjobb alkalmazásai közé. Mike aztán pár napja megdöbbenve olvasta a híreket:

2012-ben adtam ki az Apple Editors’ Choice válogatásába is bekerülő Layout nevű alkalmazást, melyben több fotót kombinálhattunk egyetlen képpé. Még a 2012-es „Best of App Store” válogatásba is bekerült. Csak én vagyok ilyen, vagy mások szerint is egy kicsit necces az Instagram részéről egy majdnem azonos nevű és funkcionalitású alkalmazás bejelentése, aminek a neve csak annyiban különbözik az eredetitől, hogy szerepel benne a fejlesztőcég? Szerintetek az részükről rendben lenne, ha kiadnék egy appot »Instagram from Juicy Bits« néven? Szerintem sem.

Balra a Mike-féle, jobbra pedig az Instagram féle Layout app. A funkcionalitás és a megjelenés hasonló.
Balra a Mike-féle, jobbra pedig az Instagram-féle Layout app. A funkcionalitás és a megjelenés hasonló, bár teljes egyezésről azért nehezen beszélhetnénk.

Mike megjegyzi, hogy nem ez az első hasonló lépés a Facebook részéről, ami egyébként az Instagram tulajdonosa is: amikor bemutatták a Paper nevű alkalmazásukat, akkor is jóval korábban létezett már a Pencil stylust is gyártó FiftyThree azonos nevű appja – igaz itt a funkcionalitás lényegesen eltér a két szoftver esetén. Az egészben a legdurvább talán az, hogy Swanson is egy olyan cikkből hallott először az Instagram új appjáról, ami tévesen az ő Layoutjára linkelt az App Store-ban. Persze akár örülhetne is a véletlen vásárlásoknak (a Juicy Bits-féle Layout jelenleg 1,99 €-ba kerül), de nem teszi:

Persze, mint minden független fejlesztő, én is nagyon örülök minden egyes eladásnak, de azoknak az eladásoknak nem, amiket nem érdemlek ki. Főleg nem örülök az olyanoknak, ami megtéveszti az ügyfeleimet. Biztos vagyok benne, hogy sokan lesznek olyanok, akik nem a kívánt alkalmazást töltik majd le, így rengeteg egycsillagos értékelést és pénzvisszafizetési kérelmet kapok majd.

A fenti idézet forrásaként szolgáló blogbejegyzés megjelenése után nem is kellett sok idő, máris elárasztották a panaszos e-mailek Mike postafiókját. A bejegyzést később frissítette is, és hozzátette, hogy jönnek a „várt” e-mailek, illetve hogy több híroldal is tévesen az ő alkalmazását linkelte a cikkekbe az Instagram-féle Layout helyett. Persze Mike is rájött, hogy hibázott: a Layout egy elég általános elnevezés, ő pedig nem védette le ezt a nevet a cége számára, ezért az Instagram semmiféle jogsértést nem követett el a névválasztással.

A két ikon azért meglehetősen eltér egymástól.
A két ikon azért meglehetősen eltér egymástól.

Mondhatnánk azt is, hogy nem biztos, hogy az Instagram egyáltalán tudott a Layout nevű másik alkalmazás létezéséről, viszont Mike szerint ez nem túl valószínű: feltehetően először egyszerűen „Layout” néven akarták feltölteni az alkalmazást, ami elhasalt az App Store ellenőrző algoritmusain, így észrevehették, hogy létezik már egy pontosan ugyanilyen nevű, és nagyon hasonló funkcionalitású szoftver. (Itt hozzátennénk, hogy a Hyperlapse is Hyperlapse from Instagram néven fut az App Store-ban, tehát nem biztos, hogy nem eredetileg is így nevezték volna el az appot, de tény, hogy ha mi töltenénk fel egy alkalmazást, előtte azét rákeresnénk a választott névre.)

Az esettől függetlenül Mike továbbra is lelkes Facebook- és Instagram-felhasználó marad, csupán az zavarja, hogy a névazonossággal az App Store-ban vásárló embereket tévesztik meg, és rossz fényt vetnek a Juicy Bitsre.

Forrás: Mike Swanson blogja.

#istylecorvin

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!