imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miben hozott újat az Apple vezeték nélküli töltése?


Mindig, ismétlem MINDIG előjön kommentekben, élő szóban, az utcán, a buszon, a büfés nénivel beszélgetve, hogy az Apple adott „újdonságát” már 1923 óta tudták a Nokiák. Persze részben van igazság ezekben a megjegyzésekben – nem állítom, hogy nem -, de azért a helyzet ennél komplikáltabb. Például a vezeték nélküli töltésnél is.

Kezdjük azzal, hogy akár tetszik, akár nem, az Apple akkora presztízzsel, kapacitással és felhasználótáborral rendelkezik, hogy ha ők bevezetnek valamit, az teljesen mást jelent mintha valamelyik zugkínai csodagyártó vezeti be ugyanazt, vagy valami hasonlót. Mondhatjuk úgy is, hogy ha az Apple bevezet valamit, az tényleg be lesz vezetve, nem csak egy „volt ilyen is a történelemben, de senkit nem érdekelt” című történet lesz belőle.

Érintőképernyős telefon is vótmá’, Home gombbal ráadásul!

Éppen ezért biztosak lehetünk benne, az, hogy az Apple most az új iPhone-oknál elérhetővé tette a vezeték nélküli töltés lehetőségét, érezhető lesz. Minden cég, aki valamilyen úton-módon összefüggésbe tudja hozni a technológiát a termékével, erősen el fog gondolkodni annak implementálhatóságán.

Le merem fogadni, hogy rövidesen tök természetes lesz, hogy ha beülünk egy kávéra valahová, akkor az asztalra dobva tölthetjük majd a telefonunkat. Vagy ha éjjeliszekrényt keresünk az IKEA-ban, akkor minden második bútor tudja majd a QI töltést is. Lehet, hogy nem az Apple találta fel a spanyolviaszt, de hogy miattuk fog elterjedni az biztos.

És akkor ott van még a másik dolog, amiben jó az Apple: a továbbfejlesztés. Volt ujjlenyomat olvasó a mobilokban az iPhone 5s előtt is? Igen. Mikor kezdte el a világ összes gyártója nyomatni? Miután az Apple megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni. Volt érintőkijelzős mobil az első iPhone előtt? Igen. Mikor kezdett mindenki érintőkijelzős mobilokat gyártani? Miután az Apple bevállalta a billentyűzet teljes száműzését, bevezette a kapacitív kijelzőt és bemutatta a multi-touch gesztusokat.

Ez a vezeték nélküli töltésnél azt jelenti, hogy az Apple vezette be az első olyan vezeték nélküli töltődokkot, ami nemcsak egyetlen terméket tud egyidejűleg tölteni egy fix ponton, hanem többet is párhuzamosan, tetszőlegesen pozicionálva a felület határain belül. Erre korábban sehol másol nem láttunk példát, noha vezeték nélküli töltők már léteznek egy ideje.

Az Apple legnagyobb erőssége sosem az volt, hogy a semmiből kitalál valamit, hanem hogy azt a valamit képes használhatóvá, szerethetővé, és valóban hasznossá varázsolni.

Az AirPower megjelenésére még egy darabig várnunk kell, a tervek szerint valamikor 2018-ban kerül a boltok polcaira. Addig is bármelyik QI technológiát használó töltő megteszi. Ha nem jó a bármilyen töltő, hanem kifejezetten az új iPhone-okhoz szabott megoldást keresel, akkor szerencsédre a Mophie és a Belkin is már javában dolgozik az ügyön, valószínűleg hamarabb elkészülnek majd mint az Apple.

Az Apple Watch van olyan rendes, hogy már most is vezeték nélkül töltődik, az meg már tényleg überjófejség részéről, hogy hajlandó akciósan áruba bocsátani magát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!