imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miben lesz más az AirDrop iOS 8 és Yosemite alatt?


Az AirDrop szolgáltatást még 2011-ben mutatta be az Apple az OS X Lion bejelentésekor. Ennek segítségével roppant egyszerűvé vált a fájlok megosztása két Mac között: mindössze legfeljebb 10 méteres távolságon belül kell lennünk, és mindkét gépen el kell indítanunk a Finderből az AirDrop funkciót.

Aztán az AirDrop beköltözött az iPhone-okba és iPadekbe is az iOS 7 bemutatkozásával. Sok éves probléma oldódott meg ezzel, nevezetesen az, hogy végre könnyedén tudtunk képeket és egyéb dokumentumokat mozgatni két iOS eszköz között. Az Apple soha nem engedélyezte a Bluetooth adatátvitelt (legalábbis fájlok esetében), arra hivatkozva, hogy ez nem túl megbízható és biztonságos megoldás. Elég sokat kellett végül várnunk a saját elképzelésükre, ami aztán az AirDrop lett tavaly.

Noha a két rendszer, vagyis OS X és iOS alatt is ugyanúgy hívják a szolgáltatást, alapjaiban különbözik a megvalósítása a Maceken és az iOS eszközökön. Ezért is nem használhattuk korábban az AirDrop szolgáltatást adatátvitelre egy Mac és egy iOS eszköz között. Ennek azonban vége, az Apple az OS X Yosemite-ben megreformálta az AirDrop funkciót. Vagyis tulajdonképpen áthozta az iOS verziót az OS X világába. Nézzük, mi változott!

Először is: búcsút inthetünk a szerintem roppant cuki maces AirDrop ikonnak. :( A borítóképen is látható ejtőernyős ládát az iOS-ből ismert „inverz-Wi-Fi” jel váltja, vagyis koncentrikus körök, amikből valaki pizzavágóval kivágott egy szeletet. Másodszor – és ez a lényegesebb változás –, korábban Macen az AirDrop az Apple régóta ismert Bonjour technológiáját használta a gépek felfedezésére, és személyi hálózatot (Personal Area Network, PAN) hozott létre az adatátvitelhez. Mostantól ennek vége, a lehetséges források és célpontok megtalálása a Continuity funkciók során már többször említett Bluetooth 4.0 LE szabvány segítségével történik, az adatok pedig direkt Wi-Fi-kapcsolaton szaladgálnak. Ez egy rendkívül biztonságos módszer, azonban nem volt kompatibilis az OS X korábbi megoldásával.

Eddig. Az Apple ugyanis (valószínűleg, mert részleteket nem közöltek még), ahogy említettem, egy az egyben átvette az iOS megoldást Macen. Mit jelent ez számunkra? Van jó és rossz oldala is az éremnek. A jó oldala, hogy mostantól végre működik a várva-várt funkció: könnyedén dobálhatunk fájlokat az iPhone-unk és a MacBook Prónk között, vége annak, hogy iPhotóból bogarásszunk ki egy fényképet a Fotóadafolyamból, vagy e-mailben kelljen elküldenünk saját magunknak. Ha fel van oldva az iOS eszközünk (és persze be van kapcsolva az AirDrop), akkor ugyanúgy megjelenik a Finderben Macen a lehetséges AirDrop célpontok között, mint korábban a többi Mac, és természetesen a telefonunk megosztás menüjében is láthatóvá válnak a Yosemite-t futtató Macek. Sőt, mivel iOS-ben nagyjából változatlan az AirDrop implementációja, a dolog elméletben működik iOS 7 és Yosemite között is. Teszteltük a gyakorlatban is, tényleg megy!

Térjünk ki a rossz oldalra is. Akik már olvasták a Yosemite Continuity funkcióival kapcsolatos korábbi cikkeinket, azok már valószínűleg kiszúrták a lényeget: ez a Bluetooth 4.0 LE. Vagyis az új Continuity megoldásokhoz hasonlóan az újfajta, iOS–Mac AirDrop is csak olyan Macekkel fog működni, amikben megtalálható a Bluetooth 4.0 LE csip. Ezek a legrégebbi Mac modellek amikkel még menni fog: MacBook Air (Mid 2011), MacBook Pro (Mid 2012), az összes Retina kijelzős MacBook Pro, iMac (Late 2012), Mac mini (Mid 2011), és a legújabb Mac Prók. iPhone fronton iPhone 5-től vagyunk jók, iPad esetén pedig elvileg az első generációs iPad, az iPad 2 és iPad 3 maradnak ki a jóból.

Azoknak pedig, akik korábbi Macekkel rendelkeznek, szerencsére továbbra is lehetőségük van az AirDrop használatára két Mac között akár Yosemite-vel is, a visszafelé kompatibilitást egy jelölőnégyzet kipipálásával biztosíthatjuk majd az új operációs rendszer őszi megjelenése után.

Forrás: iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!