imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Miben változott a Butterfly billentyűzet?


A 2019-es MacBook Prók már a negyedik generációs Butterfly billentyűzetekkel érkeznek. Az első tesztelők utánajártak, miben más ez elődeihez képest.

Az Apple 2015-ben a MacBook piacra dobásakor bevezette kínálatába az új Butterfly billentyűzetét, majd a 2016-as modellektől kezdve a MacBook Prókban is ezeket találhatjuk. A klaviatúra azóta viszontagságos utat járt be, és a friss 2019-es MacBook Pro modellekben már a negyedik generációját mutatta be az Apple.

A generációváltásoknak pedig leginkább az volt az oka, hogy a billentyűzetek egy része nem megfelelően működött. Nem feltétlen Cupertino legmegbízhatóbb technológiájáról beszélünk egy olyan termék esetében, amit sok évre és nagy terhelés melletti napi használatra veszünk. Nálunk az iMagazinban szerencsére még nem volt rá panasz, és mindenki imádta, aki használta. De vajon sikerült elérni végre a megbízhatóság új szintjét? Miben változtatott az Apple?

Ennek járt utána az iFixit, akik szétszereltek egy 2019-es MacBook Prót, és összehasonlították a billentyűzetet az előző évi modellel. Az első, képeken is leginkább feltűnő változás a billentyűket takaró műanyag védőrétegen látható:

A baloldali 2018-as változatt még fehérebbnek tűnik, és kissé ragadósabb, szilikonos tapintásúnak írják le a szerelők. A friss verzió már egy sokkal áttetszőbb, és tapintása is finomabb.

A másik, amit kiszúrtak, hogy a fém kupolák esetében más hőkezelést, ötvözetet, vagy akkár mindkettőt alkalmaztak a gyártás során.

Ez a Butterfly billentyű közepe, és úgy kell elképzelni, mint egy nagyon kicsi befőttesüveg tetejét, amit már egyszer kibontottál és levegő került alá (vagyis be tudod nyomogatni). Néhány esetben az okozza a problémát, amikor ez a kupola eldeformálódik vagy elreped, és onnantól nem működik rendesen a billentyű. Talán végre sikerült ezt is orvosolni? Lehet, de utóbbi változás más források szerint fakadhat egyébként abból is, hogy az Apple beszállítót cserélt (erről nincsen információnk).

Az iFixit osztályzatában egyébként a szerelhetőséget tekintve az új MacBook Pro egyest, vagyis a legrosszab osztályzatot kapta (10-es a skála). Ez persze nem meglepő: az Apple egyértelmű célja, hogy eszközeiket  csak a hivatalos szervizekben eredeti alkatrészekkel szereljék, ami egyben üzletileg és PR szempontokból is fontos.

Használtál már Butterfly billentyűzetet? Mennyire jött be?

Forrás: iFixit

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!