imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Microsoft elismerte: a Windows Phone halott


Joe Belfiore, a Microsoft Operating Systems Group csoportjának vezetője Twitteren mondhatni félhivatalosan is elismerte, amit lényegében már mindenki, még a leghűségesebb rajongók is tudtak a szívük mélyén: a Windows Phone történetének végére ért.

Míg a törzsrajongók a mai napig titkon reménykedtek benne, hogy a Microsoft megembereli magát és egy kis vérfrissítést eszközöl majd a haldokló platformon, addig a világ nagyobbik fele már teljesen lemondott a Windows Phone-ról. A New York-i rendőrség például 35 ezer, nemrégen vásárolt készüléket cserél le inkább iPhone-ra; Bill Gates maga felvállaltan Androidot használ; a fentebb említett Joe Belfiore pedig iPhone-t. Ezek alapján nem olyan meglepő, hogy ha csak félhivatalosan is, de a Microsoft elismerte a platform halálát.

Joe Belfiore Twitteren válaszolt egy csalódott felhasználójuk kérdésére, aki afelől érdeklődött, hogy most akkor mi is a helyzet pontosan, tényleg nem fogják tovább támogatni a Windows Phone felhasználókat? Belfiore tulajdonképpen mindenféle szépítés nélkül elismerte, hogy valóban nem. Pontosabban azt, hogy a platform átáll “képernyőkímélő üzemmódba”, azaz semmi új funkció vagy hardver, csak a legfontosabb bugfixek és biztonsági frissítések érkeznek majd a jövőben.

Bár a Windows 10 Mobile közel egy éve már tényleg csak vegetált, a vállalat idáig sosem jelentette ki ilyen egyértelműen, hogy véget ért a rendszer karrierje. A döntés oka egyértelműen az, hogy a Microsoft minden igyekezetének ellenére, a platform sosem tudott 1-2%-nál nagyobb piaci részesedést kihasítani magának. Ez pedig ördögi kört indított el: az alkalmazásfejlesztőknek nem állt érdekében ilyen jelentéktelen méretű tábornak fejleszteni, a kevés app miatt pedig még többen pártoltak el a Windows Phone-tól, és így tovább. Pedig Belfiore szerint NAGYON KEMÉNYEN próbálkoztak a dolog életben tartásával.

Feltehetőleg jó döntés volt a vezérkar részéről, hogy kimondták, amit mindenki tudott már, a jövőben pedig fókuszálhatnak más dolgokra anélkül, hogy a felhasználóikat nem létező reményekkel kecsegtetnék. Például lesz idejük rendbe rakni a Skype-ot, ami mostanában akkora romhalmazzá vált, hogy a felhasználók vasvillákkal mentek neki a cégnek. A Microsoft meghallgatta a nép szavát és teljesen áttervezte az egészet. A változás egyelőre csak a béta verzióban látható, de ha mindenki elégedett lesz vele, hamarosan publikusan is elindulhat.

Vagy továbbra is fejleszthetnek egész jó alkalmazásokat Androidra és iPhone-ra, mint például a Office Lens, amivel sokkal több felhasználót érhetnek el, mint az egész Windows 10 Mobile-lal összesen. Valószínűleg nem véletlen, hogy épp a napokban debütált az Edge böngésző iOS-re…

Nehéz megfogni, hogy hol bukott el a platform – talán a hardver, talán a szoftver miatt, nem tudhatjuk. Az viszont mindenképpen érdekes adalék, hogy a Windows Central a napokban szert tett egy 2014-es Vela kódnevű, sosem kiadott Windows Phone-ra. Az eszköz érdekessége, hogy már három évvel ezelőtt is szinte teljesen

kávamentes, edge-to-edge kijelzőt tartalmazott,

ráadásul az oldal értesülései szerint a Microsoft 200 dollár alá tervezte belőni az árat. Magyarul lett volna egy olyan dizájnnal érkező tömegtelefonjuk, amiért most három évvel később minden felhasználó csorgatja a nyálát, és amiért a Samsung és az Apple is 1 000 dollár körüli összeget kér el. Aztán valamiért nem adták ki.

A soha ki nem adott készülék prototípusa.

Lehet, hogy ennyin múlt a platform élete-halála.

Forrás: The Verge 1, 2

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!