imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Microsoft kiadta az Edge böngészőt iOS-re


A Microsoft újabban szeretné közelebb hozni egymáshoz a mobilos platformokat (iOS és Android) és a Windows-t. Ennek a kezdeményezésnek jegyében pedig most kiadták a kevésbé népszerű Edge böngészőjük mobilos változatát mindkét mobil operációs rendszerre.

Nem vagyok biztos abban, hogy ezzel a mostani lépéssel jelentősen elősegítették a cél megvalósulását, de legalább próbálkoznak. Ismerősi körömben végzett nem reprezentatív felmérésem kimutatta, hogy a Microsoft saját fejlesztésű Edge böngészője átlagosan egyetlen egyszer kerül megnyitásra a Windows újratelepítése után: amikor letöltötték vele a Google Chrome-ot (vagy egyéb harmadik féltől származó böngészőt). Azonban a Microsoft nem adja fel és mindent megtesz azért, hogy az emberek megszeressék az Edge-t.

Például úgy, hogy kiadja a legnépszerűbb mobilos platformokra. Jelenleg a dolog csak a Microsoft béta programjából, a Windows Insiderből szerezhető be, de a tervek szerint év végére publikusan is elrajtol majd a böngésző. Ettől függetlenül a vállalkozó kedvűek vagy a kíváncsi típusok már akár most is mehetnek vele egy próbakört, ha erre a linkre kattintanak és rendelkeznek egy PC-vel, rajta a Windows 10 Insider Preview-val.

Hogy mit fognak találni? Egyelőre nem sok mindent. A legnagyobb truváj jelenleg a Handoffhoz nagyban hasonlító funkció, az úgynevezett “Continue on PC”. Ahogy az a nevéből is kitalálható, ezzel az éppen mobilon böngészett weboldalakat lőhetjük át az asztali gépünkre egy gombnyomással. El tudom képzelni, hogy azok, akik Windowson is Edge-t használnak, kifejezetten örülnek majd ennek, de hogy ennyivel bárkit is át lehet téríteni egy másik bevált böngészőről, azt már kevésbé.

Főleg, hogy olyan esszenciális funkciók hiányoznak még, mint a böngészőfülek és az előzmények szinkronizációja. Igen, a mobilos és a PC-s Edge között lényegében semmilyen kapcsolat nem áll fent az előbb említett Continue on PC-n kívül, ami tehát két teljesen szeparált böngészést jelent. Igaz, a Microsoft azt ígéri, hogy hamarosan érkezik majd a funkció, csak előtte még fel kell készíteniük rá az asztali verziót is.

Ugyanígy hiányzik egyelőre a táblagépes támogatás és a Cortana is. Cserébe van viszont kedvencek és olvasólista szinkronizáció, és talán a legfontosabb: választható keresőmotor. A Microsoft belátta, ha túltolja a Binget, abból semmi haszna sem származhat, így opcionálisnak hagyta a választást, tehát gond nélkül használhatjuk például a Google, vagy a Yahoo megoldását is. A beállításokban különösebben nincs sok látnivaló, az előzmények törlésében, a felugró ablakok tiltásában és a jelszómentés ki/be kapcsolásában ki is merül ez a menüpont.

Ha megrögzött Edge rajongó vagy PC-n, érdemes lehet adnod egy próbát neki, minden más esetben nem különösen javallott, elsősorban a funkciók hiánya miatt.

Forrás: The Verge

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!