imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Microsoft Office 2016 for Mac újdonságok – Excel


Nemrég jelent meg az Office 2016 for Mac, vagyis OS X alatt is frissítést kapott a Microsoft irodai szoftvercsomagja. Ennek örömére cikksorozatot indítottunk, melynek első részében a Word újdonságait mutattuk be röviden, ma pedig minden táblázatkezelők ősanyjáról, az Excelről lesz szó.

Az Excel esetében is azonnal feltűnhet a jelentős grafikai átalakulás, és itt most természetesen nem csupán elsősorban az alkalmazás ikonjára kell gondolni. Az új maces változat is megkapta a Windowsból és iPadről ismerős szalagos menüt, vagyis mostantól a legtöbb menüpontot csukott szemmel is megtalálhatjuk attól függetlenül, hogy éppen milyen eszközön szerkesztjük a táblázatunkat. Itt gyorsan kitérnék még arra, hogy akárcsak a Word esetében, az Excel is támogatja a Multi-Touch mozdulatokat, így már kétujjas csippentéssel is nagyíthatunk és kicsinyíthetünk a táblázatunkon, ami valljuk be, sokkal kényelmesebb mint százalékokat írogatni a jobb alsó sarokba.

Office 2016 for Mac – Excel

Az egyik izgalmas újítás a Recommended Charts nevet kapta. Ezt az Insert fül alatt érhetjük el, és a funkció megpróbálja kitalálni, hogy pontosan milyen diagramok illenének a legjobban a táblázatunkban kijelölt adatokhoz. Ez akkor jöhet jól, ha nincs sok tapasztalatunk az adatok vizualizálásában, és hirtelen nem tudjuk eldönteni, hogy az adott adatsor egy kör- netán oszlopdiagramon értelmezhető-e egyszerűbben. Egy gyors előnézeti képen egyből láthatjuk is, hogyan néznek ki a felajánlott megoldások.

Office 2016 for Mac – Excel

Az új PivotTable Slicer funkció a nagy adatállományok megszűrését és a jellemző motívumok feltárását segíti elő. Ennek segítségével könnyedén kapcsolgathatjuk az egyes szempontokat, amik alapján meg szeretnénk jeleníteni az adatokat a szép kövérre hízott pivottábláinkban.

Office 2016 for Mac – Excel
A példában tévéeladásokat láthatunk először ömlesztve, majd az amerikai piacokra szűrve.

Ha félkomoly szinten foglalkozunk a statisztikával, akkor az új Excelben bekapcsolhatjuk a windowsos verziókból ismerős Analysis ToolPakot is. Ezt a Tools > Add-Ins… menüből érhetjük el, a bepipálása és az Excel újraindítása után a Data fül alatt bújkál majd a Data Analysis gomb. Ezzel olyan nyalánkságokat érhetünk el, mint a varianciaanalízis, korreláció, regresszió, t-próba, stb.

Office 2016 for Mac – Excel

Az egyszerűbb képleteket a továbbfejlesztett Formula Builder panellel is szerkeszthetjük, vagyis elméletileg kevésbé fog majd ki a gyakorlatlanabb felhasználókon például egy rettegett VLOOKUP összeállítása.

Office 2016 for Mac – Excel

Visszatérve a diagramokhoz: a formázást, csinosítgatást is egyszerűbbé tették, az elemet kiválasztva a Format menüpontból elérhetjük a Format Pane nevű panelt, mellyel könnyedén állíthatjuk például a színeket, tükröződéseket, árnyékokat, különböző effekteket, stb. Annyi mindent szabályozhatunk, hogy talán egy picit átláthatatlanná is vált ez az opció, nekem legalábbis elsőre sikerült komolyan eltévednem benne.

Office 2016 for Mac – Excel

A Microsoft elmondása alapján a kompatibilitáson is sokat fejlesztettek, vagyis mostantól nem futhatunk bele olyanba, hogy egy Excel 2013 for Windows táblázatban valamilyen olyan képletet használunk, amit nem támogat a maces Office. Ide köthető az adatkapcsolatok javítása is, illetve apró fejlesztés, hogy az automatikus kitöltés mostantól még okosabban találja ki, hogy mit is akarhatunk egy cellába írni.

Fejlesztettek a nyomtatási funkciókon is, így például a különböző lapokat is egyszerűen elmenthetjük ezentúl egyetlen PDF-fájlba, valamint elvileg a windowsos verzióból billentyűkombinációkat is használhatjuk – ezt nagyon nem tudtam kipróbálni, mivel egyrészt nem ismerem azokat, másrészt amúgy sem vagyok nagy gyorsbillentyű-huszár az Excelben. Amit viszont azonnal észrevettem, az a sebesség: az előző verzióban az én szerény 2-3 ezer soros leszűrt táblázataimban is alig lehetett görgetni, az Office 2016 for Mac-féle Excelben ez azonban pont úgy történik, ahogy arra számítunk: villámgyorsan és akadozás nélkül.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!