imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Microsoft Office 2016 for Mac újdonságok – PowerPoint


Folytatódik a nemrég megkezdett sorozatunk, melyben az új Office 2016 for Mac különböző alkalmazásait mutatjuk be. Ma elérkeztünk az „alaptrió” utolsó tagjához, vagyis a PowerPoint prezentációkészítő alkalmazáshoz, ami társaihoz hasonlóan szintén jelentősen átalakult a legújabb Office-verzióban.

Első indításkor ugyanaz tűnhet fel, mint a család többi tagjánál is: az indulóképernyő jelentősen megváltozott. Átalakult a korábbi csúnyácska felület, amin azt választhatjuk ki, hogy egy új prezentációt szeretnénk-e létrehozni, vagy egy korábbit folytatnánk. A New fülön a sablonok közül válogathatunk, amik talán a PowerPoint esetében a legfontosabbak. Újdonság a Recent fül, amivel a legutóbb megnyitott dokumentumokhoz férhetünk hozzá, függetlenül attól, hogy mely eszközünkön szerkesztettük őket utoljára. Az Open fül alatt akár a OneDrive-ból is kiválaszthatjuk a módosítani vagy megtekinteni kívánt előadásokat.

Office 2016 for Mac – PowerPoint

Ezután térjünk rá az alkalmazás menüire, amiről a Wordhöz és az Excelhez hasonlóan azt mondhatjuk el, hogy illeszkedik a PowerPoint windowsos és iOS-es változataihoz, vagyis nem kell újratanulnunk az egész szoftvert, ha a Mac előtt szeretnénk prezentációkat készíteni vagy szerkeszteni.

PowerPoint

A többi új Office-szoftverhez hasonlóan itt is megjelentek az egymásba ágyazható megjegyzések a közös szerkesztés esetén, vagyis könnyedén „cseveghetünk” a munkatársainkkal egy-egy prezentáció közös összerakása közben. Ide kapcsolódik a Conflict Resolution view is, amivel egy gyorsan áttekinthető felületen nézhetjük meg, hogy miben különbözik a szerveren tárolt változat a saját számítógépünkön található diáktól.

A prezentációkészítő szoftverek talán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen előre elkészített sablonok közül válogathatunk, illetve mennyire könnyedén változtathatjuk meg vagy csinosítgathatjuk az elkészült munkánkat. Ebből a szempontból egész jól áll az új PowerPoint, a beépített témák tetszetősek (mondjuk a Mesh mintha ismerős lenne valahonnan), ráadásul az új témavariációknak köszönhetően egy-egy sablont egy kicsit még jobban feldobhatunk a különböző színváltozatoknak köszönhetően.

Office 2016 for Mac – PowerPoint

Új funkció a többi appból ismerős Task Pane is, mellyel a komplex feladatokat, például a képek formázását, animációk létrehozását vagy akár a kommentek áttekintését végezhetjük el egyszerűbben. A fejlesztett Animation Pane segítségével pedig még jobb és szebb animációkat készíthetünk – bár személy szerint ebből a szempontból nekem továbbra is a Keynote az etalon. Fejlesztettek a beágyazott videók lejátszásán is, ami azt jelenti, hogy minden esetben szépen, folyamatosan akadás nélkül futnak majd.

Office 2016 for Mac – PowerPoint

Rendben, van egy pofás prezink, de általában ezt nem csak magunknak csináljuk, hanem elő is kell adnunk egy kisebb-nagyobb közönségnek, a főnöknek, a tanárnak, stb. Itt jön képbe a továbbfejlesztett prezentációs nézet, melynek segítségével a saját számítógépünk képernyőjén különböző segítségeket láthatunk, miközben maga a prezentáció például a projektoron kerül lejátszásra. Itt megnézhetjük az aktuális és a következő diát, jegyzeteket készíthetünk magunknak, valamint egy órát is láthatunk, hogy véletlenül se fussunk ki az időből. A diákra továbbá élőben rajzolhatunk is az egérrel.

Office 2016 for Mac – PowerPoint

Ha pedig mégis inkább elküldenénk a kész anyagot másoknak, ez is egyszerűbbé vált az új megosztási funkcióknak köszönhetően. A jobb felső sarokban található kis emberke ikonra kattintva először is e-mailben meghívhatunk másokat, hogy szerkeszthessék a dokumentumot (amit ehhez a OneDrive-ba kell mentenünk). Másodszor, könnyedén generálhatunk egy linket is, melyet elküldhetünk e-mailben vagy egy tetszőleges üzenetküldő szolgáltatáson keresztül. Végül pedig akár közvetlenül is továbbíthatjuk e-mailben a dokumentumot, sőt, itt akár azt is kiválaszthatjuk, hogy egyből PDF-ben szeretnénk elküldeni azt. Ha egy közös fájlt szerkesztünk, itt láthatjuk azokat is, akik még részt vesznek a munkában.

Office 2016 for Mac – PowerPoint

Ha megtetszett az új PowerPoint, vagy az Office 2016 for Mac, akkor jó hír, hogy egy hónappal meghosszabbítottuk korábbi akciónkat, így az egyéves Office 365 Personal előfizetést most kevesebb mint féláron, 9 900 Ft-ért vásárolhatod meg az iSTYLE-ban. És hogy mi fán terem az Office 365-előfizetés? Erről is írtunk már korábban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!