imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Microsoft Office 2016 for Mac újdonságok – Word


Sokak nagy örömére nemrég elérhetővé vált – egyelőre az Office 365-előfizetők számára – az új Microsoft Office 2016 for Mac szoftvercsomag. Mivel gyakorlatilag négy éve nem történt jelentős változás a maces Office-ban, ezért rengeteg újdonságot és fejlesztést találhatunk az egyes alkalmazásokban. Ma a Wordöt nézzük meg kicsit közelebbről.

Az első szembeötlő változást egyből az alkalmazás elindítása után láthatjuk. Itt átalakult a korábbi csúnyácska felület, amin azt választhatjuk ki, hogy egy új dokumentumot szeretnénk-e létrehozni, vagy egy korábbit folytatnánk. A nevünkre kattintva elérhetjük a Microsoft-fiókunkat, illetve itt adhatjuk hozzá például a OneDrive for Business hozzáférésünket is. A New fülön a szokásos sablonok közül válogathatunk. Újdonság a Recent fül, amivel a legutóbb megnyitott dokumentumokhoz férhetünk hozzá, függetlenül attól, hogy mely eszközünkön szerkesztettük azokat utoljára.Az Open fül alatt pedig akár a OneDrive-ból is kiválaszthatjuk a módosítani vagy megtekinteni kívánt dokumentumot.

Office 2016 for Mac – Word

Ha már kitaláltuk, hogy új dokumentumot hozunk létre, vagy egy meglévőt szerkesztünk, azonnal feltűnik, hogy – a többi Office 2016 for Mac apphoz hasonlóan – teljesen megváltozott a Word fejléce. Az eddigi, khm, finoman szólva is régimódinak tűnő megoldás helyett a többi platformon már megszokott menüpontokat, füleket és gombokat láthatjuk. Ezzel valószínűleg ara törekedett a Microsoft, hogy ne kelljen minden platformon külön megtanulnunk a szoftvert, hiszen mostantól Macen is ugyanott találjuk az ismerős opciókat, mint Windowson vagy akár az iPadünkön.

Felül a régi, alul pedig az új fejléc. Valljuk be, van fejlődés.
Felül a régi, alul pedig az új fejléc. Valljuk be, van fejlődés.

A következő apróság az ablak jobb felső sarkában tűnhet fel. A kis emberke ikonra kattintva a továbbfejlesztett megosztási lehetőségekhez jutunk. Itt először is e-mailben meghívhatunk másokat, hogy szerkeszthessék a dokumentumot (amit ehhez a OneDrive-ba kell mentenünk). Másodszor, könnyedén generálhatunk egy linket is, amivel csak megtekinteni vagy módosítani is tudják a fájlt, majd ezt elküldhetjük e-mailben vagy egy tetszőleges üzenetküldő szolgáltatáson keresztül. Végül pedig akár közvetlenül is továbbíthatjuk e-mailben a dokumentumot, sőt, itt akár azt is kiválaszthatjuk, hogy egyből PDF-ben szeretnénk elküldeni azt. Ha egy közös fájlt szerkesztünk, itt láthatjuk azokat is, akik még részt vesznek a munkában.

A megújult megosztás menü.
A megújult megosztás menü.

A megosztáshoz kapcsolható újdonság még, hogy mostantól egymásba ágyazott megjegyzéseket is készíthetünk, vagyis gyakorlatilag beszélgethetünk egymással az alkalmazáson belül. Érdekes ötlet a Smart Lookup, amit a jobbkattintással ellőhozható menüből érhetünk el. Ez a kijelölt szavakon lefuttat egy internetes keresést a Bing segítségével, Wikipédia-találatokat mutat, valamint meghatározza az adott szót is – bár ez utóbbi magyarul úgy tűnik sajnos nem működik.

Office 2016 for Mac – Word
A Smart Lookup funkcióval gyors Bing-keresést indíthatunk a kijelölt szavakra.

Újdonság még a Design menü, mely segítségével pár kattintással teljesen átformázhatjuk a dokumentumainkat ez előre beépített sablonok alapján. Egy-egy témát kiválasztva további lehetőségeket nézhetünk meg a szalagos menüben, mindegyik egy kicsit más elrendezést, betűtípust és betűméretet használ. Persze ehhez rendes címekkel, alcímekkel és bekezdésekkel kell operálnunk.

Office 2016 for Mac – Word
Érdekes módon a Design menü dizájnján kicsit még tekerhettek volna.

Ha már a különböző formátumoknál tartunk, akkor ezeket mostantól sokkal könnyebben áttekinthetjük a Styles Pane nevű panelen. Itt egy adott szöveget kiválasztva láthatjuk, hogy mi az aktuális stílusa, illetve ezt gyorsan meg is változtathatjuk egy kattintással. Szűrhetünk is, például az ajánlott stílusokra, vagy a dokumentumban eddig használtakra, valamint létrehozhatunk sajátokat.

Style Pane
Styles Pane

A fentieken kívül javítottak továbbá a navigációs panelen, ahol gyorsabban ugrálhatunk hosszabb dokumentumokban, a Mail Merge segítségével személyre szabott (egyéni megszólítást tartalmazó) leveleket készíthetünk, illetve újabb, színesebb-szagosabb-szebb sablonokból választhatunk új dokumentum létrehozásakor – itt a kereső segítségével az online sablonokat is megnézhetjük, és ebben az esetben szerencsére működik a magyar nyelvű keresés is.

Office 2016 for Mac – Word
iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!