imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Leteszteltük a tegnap megjelent MacBook Pro családot


Alig 24 órája jelentek meg a 2014-es MacBook Pro modellek, de már meg is érkeztek az iSTYLE üzletekbe, mi pedig amint kézbe kaptuk, le is teszteltük az új gépeket.

Nagy meglepetésekre nem számítottunk, hiszen csak egy egészen csöndes frissítést kaptunk az új MacBook Pro gépekkel, de azért érdemes kicsit körbejárni a mostani frissítést. Kezdjük a tesztekkel.

Elsőként a szokásos Cinebench teszteket futtattam le a 15-ös majd a 13 hüvelykes MacBook Pro gépeken.

CineBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – CPU
CineBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – CPU
CineBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – CPU
CineBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – CPU

Ahogy a Cinebench eredményekből látszódik, picit gyorsultak csak a gépek számítási teljesítményben, hiszen ugyanazt a Haswell processzorokat kapták a gépek, amik eddig is dolgoztak bennük, csak egy pár százalékkal erősebbek lettek. Az Intel is leginkább csak azért mutatta be ezeket az új Haswell procikat, hogy legyen valami a 2015-ös Broadwell megjelenésig.
A 13-as MacBook Pro grafikonok senkit ne zavarjanak össze a kétféle 2,6 GHz-es modell miatt. Korábban a 2,6 GHz-es 13-as gép volt a csúcsmodell, most ezt váltotta a 2,8 GHz-es CPU. Tulajdonképpen, most a belépő modell árában kapjuk az eddigi erősebb modell teljesítményét.

Lefuttattam a Geekbench teszteket is, hogy lássuk külön-külön is az egy illetve többmagos teljesítményét is a gépeknek. Íme:

GeekBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – single CPU
GeekBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – single CPU
GeekBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – single CPU
GeekBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – single CPU
GeekBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – multi CPU
GeekBench – 15″ MacBook Pro mid 2014 – multi CPU
GeekBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – dual CPU
GeekBench – 13″ MacBook Pro mid 2014 – dual CPU

Ahogy azt vártuk, itt sincsenek csodák. Hasonlóan a Cinebench eredményekhez 5-8 százalék körüli sebességnövekedést kapunk az új gépekkel, ami átlagos felhasználásban szinte észrevehetetlen, de azért ártani nem árt ha gyorsabb a gépünk.

A mostani frissítéssel nem érkeztek erősebb videokártyák, ez meglátszik a Cinebench OpenGL eredményeken is, szinte csak hajszálnyi különbségeket tapasztalhatunk. A 15 hüvelykes MacBook Próknál látható nagyobb eltérés a belépő és a csúcsmodell közti eltérésből adódik, itt ugyebár csak az erősebb 15-ös gépben van második videokártya.

CineBench OpenGL – 15″ MacBook Pro mid 2014
CineBench OpenGL – 15″ MacBook Pro mid 2014
CineBench OpenGL – 13″ MacBook Pro mid 2014
CineBench OpenGL – 13″ MacBook Pro mid 2014

Van még valami amit nem szabad elfelejteni az új MacBook Prók kapcsán, ez pedig a memória mennyisége. Végre a belépő modellek memóriáját is megduplázták, így mostantól az alap 13-as MacBook 4 helyett 8 GB, az alap 15 hüvelykes MacBook Pro pedig 8 helyett 16 GB memóriával érkezik. Az SSD-k és a videokártyák sebessége nem változott, ezért nem is teszteltem ezeket külön. Mondjuk az SSD-k eddig is elég ütősek voltak az 500-700 MB/sec írás-olvasási sebességekkel, nem is vártam el, hogy még gyorsabb SSD-k érkezzenek.

Biztosan sokan csalódottak, hogy ez a mostani frissítés szinte alig érezhető, de nem kell elkeseredni, ugyanis már a 2013-as retina kijelzős MacBook Pro család is nagyon jó volt, most pedig még egy picit jobbak lettek a gépek. Ne felejtsétek el, hogy amíg az Intel nem tud jelentősen gyorsabb, vagy energiatakarékosabb processzorokat lerakni az asztalra, addig az Apple sem tud mit belerakni a gépeibe. Én például egy 2013-as MacBook Pro gépen dolgozom tavaly tél óta, de még sosem éreztem lassúnak, bármilyen munkát is kellett rajta elvégeznem. Talán egyedül a Mac Pro tesztnél tudtam megizzasztani, de akkor 4K videókkal dolgoztam, ami még közel sem átlagos feladat.

Az új MacBook Pro modellek már megvásárolhatóak az iSTYLE webshopjában és természetesen az üzletekben is. Ha esetleg valaki az olcsóbb kifutó modellek közül szeretne választani, akkor ide klikkelve elérhetőek a kifutó gépek. PS: érdemes megfontolni egy kifutó modellt, hiszen az Apple árazása miatt, most többet spórolunk mint amekkora a teljesítménybeli különbség az új és a kifutó modellek közt.

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!