imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért 10:09 az idő az Apple Watch-on?


Ha valaki figyelmesen megnézi az Apple marketinganyagokban használt termékképeit, észreveheti, hogy az Apple Watch számlapján mindig 10:09 szerepel mint aktuális idő. A dolog ugyanúgy nem véletlen, mint az iPhone-ok esetében a jól megszokott 9:41-es időpont, bár az okok kicsit különbözőek.

Amikor Jony Ive és csapata (Marc Newson?) megtervezték az Apple Watch-ot, folyamatosan a szemük előtt lebegtek az óragyártás évszázados hagyományai. Az Apple Watch az Apple szerint nem egy okosóra, hanem egy óra, a szó klasszikus értelmében véve. Olyannyira figyeltek erre, hogy Jony saját bevallása szerint több óraszakértő tanácsát is kikérték a tervezés során, például Dominique Fléchonét, aki egy neves francia szakértő az antik órák témakörében.

Az Apple Watch tehát minden reklámfotón 10:09-et mutat. Miért? Az Apple mindig is híres volt arról, hogy figyel a részletekre, úgyhogy ez sem lehet véletlen! Nem is az. Ha valaki járatosabb a karórák terén, akkor valószínűleg gyorsan leesik neki a válasz. Ha nem, akkor egy egyszerű Google-keresés után (mondjuk a „watch” szóra egy képkeresés) már kezdheti kapiskálni a dolgot. Gyakorlatilag az összes klasszikus karóragyártó 10:08 és 10:11 közé állítja az időt a saját modelljein amikor azok reklámfotózására kerül sor. A Timex például mindig minden óráját 10 óra 9 perc 36 másodpercre állítja.

Különböző karórák reklámfotói. | Kép forrása: aBlogtoWatch.
Különböző karórák reklámfotói. | Kép forrása: aBlogtoWatch.

A hagyomány egészen az 1920-as évekre vezethető vissza, amikor is a Hamilton Watch Company elkezdte használni ezt a megoldást 1926-ban, melyet pár évtizeddel később átvett a Rolex majd a Timex is. Manapság pedig nehezen találunk olyan reklámfotót karóráról, amin az idő nem valahova 10 óra 10 perc környékére lenne állítva. Ennek gyakorlati és pszichológiai okai is vannak.

Egyrészt, a legtöbb órán a 12-es szám alatt van a gyártó logója, így ha a két mutatót a tízes és kettes számokra állítjuk, akkor gyakorlatilag szimmetrikusan keretezik a logót, vagyis még jobban felhívják rá a leendő vásárló figyelmét. Azok az órák, melyek a dátumot is kijelzik, ezt általában a hármas és a kilences szám között teszik valahol, így ezzel a beállítással a dátumfunkció is jól látható marad.

A ’20-as évek előtt a gyártók inkább 8:20-ra állították az órát, ami gyakorlatilag ugyanez az elrendezés, csak fejjel lefelé, viszont pszichológiailag negatívabb és szomorúbb kicsengése van, egyrészt amiatt, hogy a mutatók lefelé mutatnak, másrészt amiatt, hogy akár egy szomorú arcra is asszociálhatunk tudat alatt az elrendezés láttán. Egy 2008-as New York Times cikkben ezzel kapcsolatban a Swatch egyik képviselője, Klaus Peter Mager úgy nyilatkozott, hogy a mutatók ilyen beállítása „mosolyt mutat egy szomorú arc helyett.”

Apple Watch
Kép forrása: Apple.

Azzal, hogy 10:09-re állította az Apple az Apple Watch-ot minden reklámfotón, tulajdonképpen a klasszikus óragyártók tradíciói előtt tiszteleg a cég. Vagyis még jobban hangsúlyozni kívánják azt, hogy az Apple Watch egy hagyományos értelemben vett óra, nem pedig egy tucat-okosóra. Egy modern karóra, ami éppenséggel rendelkezik sok nagyon okos funkcióval is. Érdekes, hogy a Samsung Galaxy Gear illetve a Gear Fit például 12:45-re van állítva a reklámfotókon – vagyis ebben az esetben a tervezők nem figyeltek erre az apróságra. A Gear S – melyen szintén szerepelnek klasszikus számlapok – viszont már erre az időpontra van állítva.

És hogy miért szerepel 9:41-az iPhone-on? Nézzük dióhéjban. Az Apple mindig szinte percre pontosan megtervezi a különböző termékbemutatóit, melyek során a legkisebb részletekre is figyelnek. A legnagyobb dobás általában a 40. percben tűnik fel. Amikor Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t, akkor is így készültek, egy kis késést is beleszámítva így 9:42-re állították az órát, vagyis arra az időpontra, amikor először meglátja a terméket a közönség. Később ezt aztán 9:41-re módosította az Apple. A Naptár alkalmazás is a bemutató napján áll a termékfotókon: ez az iPhone 6 esetében például (szeptember) 9., kedd.

Forrás: TUAW. Borítókép eredetije: Apple.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!