imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Miért baromi jó az új iPad Pro Magic Keyboardja?


Az Apple elhozza nekünk az érintés nélküli érintőképernyők korát? Meglátjuk.

Az Apple a napokban két új termékről is lerántotta a leplet. Az egyik a Macbook Air frissített verziója, a másik pedig az új iPad Pro, mely megkapta a címben is említett Magic Keyboardot. Sőt, felhasználóként talán ez lehet a legnagyobb hűha-faktor az új tablet esetén, a többi újítás ugyanis vagy megszokott (új processzor, jobb kamera) vagy nem feltétlen használja ki az ember (LiDAR Scanner).

A Magic Keyboard azonban egy teljesen új élménynek ígérkezik, az Apple egészen odáig emeli kommunikációjában az új iPadet, hogy “a következő számítógéped nem számítógép lesz”. Azaz az eddigi is hangoztatott koncepciót, miszerint az iPad könnyedén átveheti bármelyik laptop helyét, kezdi egyre jobban igazolni magát. Jó kérdés, mi történik, ha megkérdezzük őket: iPad Pro Magic Keyboarddal vagy Macbook Air?

A kérdés pedig nagyon is jogos, ugyanis épp a Magic Keyboard az, ami elhozza nekünk “Macbook-élményt”. Illetve, hogy pontos legyek, mégsem. A frissen bemutatott tok-billentyűzet-állvány (reméljük hamarosan kitalál valaki erre egy magyar kifejezést) trackpadjét ugyanis nem a Macbook-ból emelték át, hanem teljesen átszabták. Új gesztusok, új kurzormechanika, új… minden! Ezzel gyakorlatilag az a cél, hogy a kezünket ne emeljük fel a képernyőig, hisz minden meg lehet oldani a billentyűzeten, illetve a trackpaden. Mindezt egy érintőképernyős tablet esetén. Nade, ássunk egy kicsit mélyebbre!

Kezdjük a kurzorral: az iOS és az iPadOS is úgy lett kialakítva, hogy azt a tömzsi ujjainkkal fogjuk nyomkodni, nem pedig egy apró, pici mutatóval. Ezt a dizájnt még az Apple Pencil kedvéért sem szabták át, sőt, a nemrégiben érkezett iPadOS is pont a másik irányba húz: innovatív gesztusvezérlések, új multitasking opciók, egyedi szövegszerkesztési lehetőségek jöttek.

Éppen ezért a meglévő dizánjt tuningolták fel, méghozzá több egyedi gesztusvezérléssel, egy megújult kurzorral és rengeteg olyan újítással, melyek az éles tesztelés során jönnek majd elő. Addig is, nézzük nagyvonalakban, mi kapunk:

  • A kurzor csak akkor bújik elő, amikor szükséged van rá. Olyan, lesz, mintha egy teljes képernyős videót néznél. Ha hozzáérsz a trackpadhez, előugrik, ha békénhagyod, eltűnik.
  • A kurzor egy apró pötty lesz. Ez dizájn abból fakad, hogy kb. ilyen az, amikor az ujjunkat a képernyőnek nyomjuk. Egy apró (vagy kevésbé apró) pötty.
  • … kivéve, amikor olyan formát vesz fel, amire mutatunk. Az elv hasonló ahhoz, mikor a klasszik egérmutató kézzé, text kurzorrá vagy átlósan mutató nyilakká változik, csak itt az elemek sokszínűsége miatt ezt egy fokkal kreatívabban kellett megoldani (lásd fenti GIF).
  • Minden bizonnyal sokkal egyszerűbbé válhat a szövegszerkesztés. Ahelyett, hogy úgy kezdünk el hadonászni az érintőképernyőn, mint Ron Weasley az első Roxfortos évében, elég lesz néhány ujjmozdulat, és máris kijelöltük, kimásoltuk, beillesztettük a szövegrészletet, amit akartunk.
  • Hasonló gesztusok jönnek, mint amit a Macen megszokhattunk. Fontos, hogy több helyen inkább az elv lesz hasonló, a mozdulat nem lesz pont ugyanaz. Craig Federighi a lenti videóban látványosan összegzi a tudnivalókat.

Az új Magic Keyboard persze nem csupán egy trackpadből áll. A háttér-világítású, teljes méretű billentyűk ollómechanikát és 1 mm-es billenytűutat kaptak, ezáltal sokkal simább, halkabb, könnyedebb lesz a gépelés. A tok leglátványosabb része pedig kétségkívül a konzolos dizájn, melynek köszönhetően pont úgy néz ki az iPad, mintha a billenytűzet felett lebegne. Mindezzel 130 fokos betekintési szöget biztosítva, mely elég kecsegtető.

A tok használaton kívül ugyanúgy védi az eszközt a karcoktól, leeséstől, mint az elődjei. És ha már elődök, a Magic Keyboard nem csupán a most érkező iPad Próval kompatibilis, de a 11″-es iPad Pro 1. és 2. generációjával, valamint a 12,9″-es iPad Pro 3. és 4. generációjával is csatlakoztatható. Ráadásul kapott egy saját USB-C csatlakozót is, így külön is tölthető, nem az eszköztől veszi el a szükséges energiát.

És akkor jöjjön, amire mindenki kíváncsi. Az árcédulát látva ugyanis hamar feledésbe merülnek a fent felsorolt előnyök, a 299, illetve 349 dolláros indulóár könnyedén elhomályosítja a kezdeti ujjongásunkat. Párosítva a megfelelő készülékkel már 1098 vagy 1348 dollárt mutathat a kosár, ráadásul a hazai árak ezeknél jóval borsosabbak lesznek. Nem mellékesen megemlítve, hogy az új Macbook Air i5 processzorral már 1299 dolcsiért a miénk lehet. Hogy melyik éri meg jobban? Hamarosan kiderül, az iPad és a Macbook 1-2 héten belül szállíthatóvá válik, a Magic Keyboard pedig májusban kerülhet a polcokra.

Forrás: Apple, The Verge

Neked hogy tetszik a Magic Keyboard?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!