imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért elégedetlenek az emberek az új MacBook Próval?


Bár minden eddigi információ azt bizonyítja, hogy a nemrég bemutatott MacBook Prók igencsak sikeresek, mégis folyamatosan olvasni a sok elégedetlen hozzászólást. De mégis mit vártak az emberek az Apple-től?

Néztem egymás mellett a régi és az új MacBook Pro 13 hüvelykes gépeket, miközben a laptopomon a jobb felső sarokban folyamatosan jöttek be az iMagazin hozzászólásokról a Mail értesítések. Természetesen a legtöbb hozzászólás arról szólt, hogy mennyire bénák lettek az új MacBook Prók. Gyűjtés a hozzászólásokból itt.

Miért nincs USB, miért nincs ez, miért nincs az, a Touch Bar minek van, és így tovább több száz hozzászóláson keresztül. Közben az asztalomon a régi és az új gép közt ránézésre is zongorázni lehetne a különbséget. Szinte őskövületnek tűnik a régi MacBook Pro az új mellett.

Egy pillanatra elgondolkoztam, hogy vajon mi lett volna, ha az Apple máshogy intézi ezt a frissítést.

Tételezzük fel, hogy az új MacBook Pro Touch Bar nélkül érkezik, ugyanabban a házban, mint eddig volt, USB-C helyett USB 3 portokkal, 1 órával nagyobb üzemidővel, és Kaby Lake chipsettel. Könnyen lehet, hogy sokkal kevesebb kritikát kapott volna, bár biztosan sokan lennének, akik az USB-C portok hiányát emlegetnék. Az sem számítana, hogy a Kaby Lake nem hozna jelentős gyorsulást, mégis üdvrivalgás törne ki sokakból, az újabb jobb alapon. Ha mondjuk USB-C és sima USB csatlakozó is kerül a gépre, akkor azért menne a morgás, hogy aszimmetrikus az oldala.

mbp131sec

De nézzük a másik variációt, egy Surface Book szerű lecsatolható érintőkijelzős MacBook Prót. Ha egy ilyet mutat be az Apple, valószínűleg még nagyobb fikaáradat lenne, hiszen nézzük csak meg a Surface Bookot. Az ígért 16 óra üzemidő helyett kevesebbet bír a Surface Book, mint az új MacBook Pro. Valós használat mellett persze. A lecsatolható kijelző két óra üzemidőre képes, amiről első olvasatra azt hittem, hogy valami poén. Egyelőre még nincs olyan operációs rendszer, ami alkalmas lenne érintőkijelzős és desktop használatra is. A Microsoft esetében könnyedén elnézik ezeket a hibákat, de az Apple esetében nagyjából százszorosan veszik górcső alá az egyes hiányosságokat.

Alul a Surface Book, felül a MacBook Pro. Engadget

Az egyetlen jogos kritika kizárólag az árazás kapcsán érheti az Apple-t, de láthatjuk, hogy a Microsoft is hasonló árakon kínálja a Surface Book gépeit, melyek egyébként külföldi tesztekben gyakran alul maradtak az új MacBook Próval szemben.

Az is érdekes, hogy az elmúlt években az Apple apróbb ráncfelvarrásokkal frissítette a MacBook Pro családot, mégis sokkal kevesebb kritika érte a céget ezeknél a frissítéseknél, pedig most gyakorlatilag minden porcikájában teljesen új gépet terveztek.

Nyilván én is örülnék, ha alapból 1 TB-os SSD lenne minden MacBook Próban, 32GB memóriával,  fele ennyiért, de az Apple nem szeretetszolgálat, ebből következik, hogy megkérik az árát mindennek. Ennek ellenére nem érzem úgy, hogy az új gépekkel ne tettek volna le valamit az asztalra.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!