imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért használj eredeti Lightning to USB kábelt?


Az ember bal vállán mindig ott ül a kisördög, aki folyton arra csábítja az egyszeri felhasználót, hogy ne vegye meg a drága, eredeti Apple kábelt, amikor az internetről ugyan kétes forrásból, de fillérekért hozzájuthat (szinte) ugyanahhoz a termékhez. De ez csak a látszat. Elmondjuk, miért vásárolj eredeti kábeleket.

A vezeték nélküli jövő már itt van a sarkon, de addig is azért még rá vagyunk szorulva a kábeles megoldásokra. Egy iPhone mindennapi működtetéséhez lényegében ma már csak egyetlen egy darab vezeték az, ami életbevágó fontosságú: a töltőkábelként is funkcionáló Lightning to USB. Addig, amíg nem jön az iPhone 8 szinte borítékolható vezeték nélküli töltése, ezzel az egy darab zsinórral tartjuk életben a telefont.

Igen ám, de természetéből fakadóan igen sérülékeny jószágról van szó. Megrághatja a csincsilla, rácsukódhat a kocsiajtó, de akár el is veszthetjük. Ha nem szeretnénk mindenhová magunkkal vinni ugyanazt a kábelt, akkor több példányra is be kell ruháznunk: egy a munkahelyre, egy otthonra és a többi. A fenti esetek mindegyike azt eredményezi, hogy kelleni fog egy új kábel.

Apple lightning cables being braided

Az eredeti 1 méteres verzió ára durván 7000 forint, ami már pont elég sok ahhoz, hogy egy gyengébb pillanatunkban elkacsintgassunk az interneten fellelhető 2 dolláros kínálat felé. Ez az a pont, ahol erősnek kell maradnunk, mert könnyen lehet, hogy a megspórolt pár ezer forintnak egy tönkrevágott, több százezer forintos készülék lesz az eredménye. Ugyanis, ha hamisított, illetve nem tanúsított Lightning kábelt használsz a következő lehetséges hibák vannak a pakliban:

• Az iOS-készülék károsodik
• A kábel könnyen tönkremegy
• A csatlakozó leesik, felforrósodik, illetve nem illeszkedik tökéletesen a készülékbe
• A készülék nem szinkronizálható vagy tölthető fel

Egyik se túl szimpatikus, igaz? Mégis, honnan tudod megállapítani, hogy egy kábel eredeti-e vagy sem? Szerencsére az Apple ebben is segítséget nyújt, ezen az oldalon részletesen, képekkel illusztrálva mutatják be, hogy mik a legfőbb eltérések a gyári és a hamis vezetékek között. Résen kell lenni, mert tényleg vannak olyan hamis kábelek, amik a megszólalásig hasonlítanak az eredetire, figyeljünk oda minden részletre.

Ehhez kapcsolódóan felhívnánk azok figyelmét is, akik használtan szoktak iPhone-t vásárolni. Sok kereskedő úgy trükközik, hogy hamisított kiegészítőket csomagol a dobozba, amikről természetesen váltig állítja, hogy eredetiek. Ne hagyjuk magunkat átverni, ne csak a telefont, hanem a kiegészítőket is vegyünk alaposan szemügyre a vásárláskor.

Ha nem ragaszkodunk az Apple hivatalos megoldásához, mert színes, szagos, elszakíthatatlan vagy bármi hasonló varázskábelre lenne szükségünk, akkor is csak és kizárólag a Made for iPhone emblémával ellátott termékek közül válogassunk, hiszen ezeket az Apple jóváhagyta, így biztosan nem lesz gond velük. Itt érdemes megjegyezni, hogy kizárólag az Apple gyárt USB-C–Lightning kábelt. Nem léteznek „Made for iPod/iPhone/iPad” feliratú USB-C–Lightning kábelek.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!