imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért is csökken az iPad-eladások száma?


Az idei adatok és a tavaly év végi eredmények is azt mutatják, hogy egyre kevesebb iPadet ad el az Apple, annak ellenére, hogy elég sok különféle iPad modell kapható, melyek közül mindenki ki tudja választani magának a számára leginkább megfelelőt. Az eladások számának csökkenésére sok magyarázat született, különféle emberektől, de mi van akkor, ha rossz oldalról fogják meg a kérdést? 

social-reading

Az Apple április 27-én hozza nyilvánosságra az előző pénzügyi negyedév eredményeit, vagyis a bevételt és a különböző termékcsoportokból eladott mennyiségeket – így megtudhatjuk, hogy pontosan hány iPad fogyott az éve első három hónapjában, illetve hogy az előző év azonos időszakához képest ismét csökkent-e ez a szám, vagy sikerült növekedést elérni.

Az iPadet először 2010 januárjában mutatták be. A bemutatóig egész sok néven emlegették az Apple táblagépét, szó esett például iTabletről, Apple Tabletről, sőt az Apple még a iSlate nevet is bejegyezte. Azóta is igen közkedvelt a használata, számos munkahelyen már munkaeszköznek minősül, ilyen például az angol parlament. Az iPad ugyanakkor otthoni felhasználásban is bőven megállja a helyét, sok ehhez praktikus funkciót biztosít, például TV adás streamelése főzés közben, receptek keresése, dokumentumok szerkesztése, szociális hálózatokhoz való csatlakozás, e-mail vagy újság olvasása a reggeli kávé mellett. Persze kempingezéshez vagy utazáshoz is tökéletes, akár tájékozódni szeretnénk vagy csak egy filmet megnézni este összebújva kedvesünkkel. Sőt, ha már a filmeknél tartunk, a nagy felbontású kamera miatt rengeteg amatőr és fél-profi film is készült már iPad segítségével, melyeket a nagyobb filmes díjakra is neveztek.

kgi-ipad-feb-2015

Akkor miért is lehetséges, hogy csökkent a kereslet egy ilyen sikeres termék iránt?

Nagyobb a nagyobbnál

Talán az első indoknak az iPhone 6 Plus megjelenése lehet. Egy „phablet” az Apple termékek között és egy iPad mini eléggé képes ütni egymást, hiszen vagy nagyobb telefonra, vagy kisebb tabletra vágyunk, egyszerre a kettőre nem valószínű. Ezáltal a felhasználók ezen rétege igen csak megosztott. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az iPhone 6 Plust jobban veszik az emberek, mint az iPad minit.

A változás a levegőben van

A második indok, amit valószínűbbnek tartok, hogy az iPad Air 2 előtt az Apple felhasználók egy jelentős részének volt már iPadje, és az új Touch ID vagy az arany szín nem annyira vonzó, hogy az emberek amiatt újra cserélnék régi iPadjüket. Szóval az előző iPad modellek annyira jól sikerültek, hogy még a mai napig tökéletesen működnek, a felhasználók pedig nem érzik a késztetést, hogy újabb modellre váltsanak. [Egyébként én is pont ezért használom a mai napig az iPad 4-emet – Red]

Alkalmazások készen bármire

Az új MacBook megjelenése is problémát okozhat majd ebből a szempontból, hiszen igen könnyen hordozható a mérete miatt. Mivel sokan szeretik használni az OS X-et és könnyen is kezelhető, több területről is kiszorulhat az iPad. Egyes elemzők szerint  viszont idén ilyen téren is fejlesztést kapunk. Az osztott képernyős multitaskingra sokan várnak rég óta. Ezzel és más egyéb funkciókkal együtt az iPad képes lehetne helyettesíteni a hordozható számítógépek minden formáját. Hiszen gondoljunk csak bele, vannak feladatok, amiket csak MacBookkal lehet elvégezni. (És most nem csak a kifejezetten számításigényes munkafolyamatokról van szó.)

Az iPad egyébként látványosan hátraszorult a reklámok tekintetében is, mind az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus miatt, mind az új Apple Watch miatt. Lehet hogy azért, mert annyira bevált, hogy nincs is szükség a reklámra? [Vagy az Apple félig-meddig már le is mondott erről a termékvonalról, és inkább az új fejlesztésekre koncentrál? – Red] Mindemellett tehát, mivel megbízható, gyors és strapabíró, nincs szükség arra, hogy generációnként újítson az ember. Az iOS támogatás szokatlanul hosszú ideig van egy-egy generációra és a frissítés különösebb teljesítményromlással sem jár. Tehát végeredményben, nem az iPadet használók száma csökkent – ahogy azt sokan gondolták – hanem egyszerűen sok működő modell van jelenleg is használatban, amelyeket a felhasználóik fölöslegesnek tartanak lecserélni.

Grafikon forrása: KGI

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!