imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért kéri néha a Touch ID helyett a jelkódot az iPhone?


Veled is előfordult már, hogy reggel ébredés után fel akartad oldani az iPhone-odat, de hiába tetted rá az ujjad félálomban a Touch ID-re, nem történt semmi, aztán észrevetted, hogy a telefon jelkódot kér? Most kiderült, miért van ez.

Épp a napokban fordult elő velem a fent említett eset. A hosszú hétvége egyik napján reggel megint csak a 12 karakterből, vegyesen kis- és nagybetűkből, valamint számokból álló jelkódomat kellett bepötyögnöm az iPhone-omon a jól megszokott Touch ID-s érintés helyett. Régóta idegesít ez az általam bugnak hitt jelenség, mivel azonban viszonylag ritkán futottam bele, nem szenteltem neki különösebb figyelmet.

Most Glenn Fleishman, a Macworld újságírója lebbentette fel a fátylat a titokról: ez nem bug, hanem feature, pontosabban az egyik a sok Touch ID-val kapcsolatos biztonsági intézkedés közül. Az már valószínűleg mindenkinek feltűnt, hogy ha újraindítja az iPhone-ját vagy iPadjét (például egy frissítés után), akkor első alkalommal mindenképp a jelkóddal kell feloldania. Ilyenkor az App Store-ban is újra meg kell adnunk az Apple ID-hoz tartozó jelszavunkat. Egy másik eset az, ha 48 órán keresztül nem oldjuk fel a készüléket – ennyi idő után szintén minden esetben a jelkódra lesz szükség. Továbbá minden esetben meg kell adnunk a jelkódot, ha módosítani akarjuk a Touch ID és jelkód beállításait, valamint az ujjlenyomat ötszöri sikertelen leolvasása után is erre kér a rendszer.

Touch ID

A fentieken kívül még egyeset is létezik, és ez okozza a szóban forgó jelenséget. Minden esetben a jelkóddal kell feloldanunk az iPhone-t vagy az iPadet, ha az elmúlt 6 napban nem használtuk erre a jelkódunkat és az elmúlt 8 órában egyáltalán nem oldottuk fel a készüléket. Ezért is fordulhat elő, hogy a legtöbben reggel találkoznak ezzel. A két esetnek egyszerre kell fennállnia, vagyis a hatnapos számláló mindig újraindul, ha jelkóddal oldjuk fel az eszközt, és a 8 órás mindig újraindul, ha eltelt ugyan a hat nap, de Touch ID-val kinyitjuk az iPhone-t. Én valószínűleg ezért futottam bele meglehetősen ritkán a dologba, mivel általában nem alszom 8 órát.

Érdekesség, hogy az iOS biztonsági funkcióit ismertető dokumentumba állítólag csak most május 12-én került bele ez a kitétel azok közé az esetek közé, amikor a rendszer mindenképp kéri a jelkódot a készülék feloldásához. Az nem derül ki, hogy pontosan miért alkalmazza ezt a biztonsági intézkedést az Apple – Fleishman szerint egyébként az is hozzájárulhat ehhez, hogy volt már eset arra, hogy a hatóságok gyanúsítottakat arra köteleztek, hogy az ujjlenyomatukkal oldják fel az okostelefonjukat. Ebben az esetben ugyanis nehezen hivatkozhatnak arra, hogy elfelejtették a jelszót.

Forrás: Macworld via The Loop.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!