imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért nem azonosíthat mást is a Face ID rajtad kívül?


Egy reddit felhasználó olyan “problémára” mutatott rá, mely eddig fel sem merült az óriási lázban, amikor mindenki át akarta verni az iPhone X Face ID azonosítását.

Az interneten fellelt legújabb “first world problem” a Face ID alapvető funkciója, ami nem teszi lehetővé, hogy egy készülék több felhasználó arcát is rögzítse. Talán a legtöbbünknek alapvetően elvárás, hogy csak a tulajdonos oldhassa fel telefonját arcával.

Steve Sheridan viszont pont ezt kezdte firtatni újdonsült iPhone X készüléke kapcsán, amit magának és feleségének vásárolt. Ezért egyből billentyűzetet ragadott, és ki másnak írhatott volna, mint az egyik legilletékesebb személynek, Craig Federighinek, vagyis az Apple szoftverfejlesztési divíziójának alelnökének.

Sheridan szívhezszóló levelében elmagyarázta, miért óriási probléma számára, hogy míg régen a Touch ID-nál felesége ujjlenyomatát is felvihette (illetve a felesége készülékén is be volt állítva az övé), most a Face ID-val történő azonosítás igen csak bekorlátozza a lehetőségeiket, mivel a készülék kizárólag a tulajdonos arcának felismerésével működik. És egészen könyörgőre fogva arról kérdezte utolsó mentsvárát, Federighit, várható-e, hogy a Face ID-val történő azonosítás több felhasználóra is kibővíthető lesz egy készüléken belül.

Hamarosan meg is érkezett az alábbi válasz Federighitől:

Jelenleg csak csak egyfelhasználós autentikáció áll az elkövetkezendő terveinkben. Még, ha a Touch ID-val történő ujjlenyomat rögzítése alkalmassá is tette a funkciót arra, hogy több felhasználó feloldhassa ugyanazon készüléket, eredetileg egyfelhasználós azonosításnak terveztük, nem pedig többnek. Természetesen igényedet szemelőtt tartjuk, amikor a Face ID továbbfejlesztésén dolgozunk majd.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mért nem állítanak be valamilyen számukra könnyen megjegyezhető jelszót, amit megoszt a kedves feleségével. Sheridan ezt is kivédte, ugyanis levelében kitért arra, hogy csak úgy érzi biztonságban magát, ha egy igen bonyolult alfanumerikus jelszót választ magának, amit szinte sosem kell használnia, mert számára tök jól működik a Face ID.

Arra arról viszont már nem szólt a fáma, hogy a roppant nehéz jelszavakat, ami a házaspár készülékeit védi miért esik nehezére egyszer és mindenkorra megjegyezni a pár bármely tagjának. De egy biztos, nem szeretnék azt a biztonsági rést meghagyni, hogy ki kelljen mondaniuk a szupertitkos kódot mások előtt, ha életük párja szeretné feloldani a készüléket.

Bár úgy tűnik, (ha nem is tömeges, de) lenne igény ilyesmire, Federighi mégis megadta a választ a kérdésre: nemes egyeszerűséggel sem a Face ID, sem pedig a Touch ID nem hivatott több felhasználó autentikálására. Az már más kérdés, hogy a többujjas kiskapu ezt lehetővé tette. A kérést pedig, ahogy az Apple-nél megszokhattunk, roppant diplomatikusan kezelte.

Ha nálatok is hasonló probléma merülne fel, inkább két iPhone 8 Plus beszerzését ajánljuk, amiben még a “kiskapus” Touch ID van.

Forrás: reddit

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!