imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért nem hord John Sculley Apple Watch-ot?


John Sculley 1983 és 1993 között volt az Apple vezérigazgatója. Az Apple-rajongók egy generációja számára leginkább arról ismert, hogy ő volt az, aki kirúgta a cégtől Steve Jobsot. Sculley most a Cult of Mac számára adott egy interjút, amelyben ezekről az időkről, valamint a jelenről és a Steve Jobs filmről is beszélt.

Egész hátralevő életedben cukros vizet akarsz árulni, vagy velem tartasz megváltoztatni a világot?

Ez volt az a legendássá vált mondat, amivel Steve Jobs 1983-ban átcsábította John Sculley-t a Pepsitől, hogy legyen az Apple vezérigazgatója. Tíz éves pályafutása alatt megtízszerezte az Apple bevételét (évi 800 millió dollárról 8 milliárdra), teljesen új termékkategóriát vezetett be a Newton családdal, mígnem 1993-ban a rossz eredmények miatt az igazgatótanács eltávolította a cégtől. (Utódja, a német származású Michael Spindler mindössze egy évig maradt a poszton.)

Steve Jobs és John Sculley | Kép forrása: Vox
Steve Jobs és John Sculley | Kép forrása: Vox

Természetesen nem lehet úgy interjút készíteni John Sculley-val, hogy ne kérdeznének rá, hogyan látja ma a leghíresebb döntését. A Cult of Macnek azt mondta, hogy saját magát hibáztatja Steve Jobs kirúgásáért.

Nem értettem meg, hogy az alapítók különlegesek. A nagyvállalatok Amerikájából érkeztem, ahol nem voltak »alapítók« abban az értelemben, ahogy a Szilícium-völgyben. Jobs nem a pénzért csinálta, sokkal nemesebb célja volt: az egyének ösztönzése.

Sculley ma már úgy látja, hogy egészen máshogy is alakulhattak volna a dolgok, ha több időt szánnak arra, hogy megoldják a köztük lévő személyes feszültséget. Hosszú távon elképzelhető lett volna, hogy Steve Jobs legyen a CEO, Sculley pedig az elnök.

Lehet, hogy akkoriban nem ő volt a tökéletes vezető, de abból a szempontból tökéletes volt, hogy látta a jövőt, úgy, ahogyan az számunka csak 10 év múlva lett világos.

Azt is elmondta, hogy mindent Steve Jobs elképzelései köré építettek abban az időben, amikor ő vezette az Apple-t. A legnagyobb sikerének a „Knowledge Navigator” nevű koncepciót tartja: tulajdonképpen a mai Siri- és Cortana-féle digitális személyi asszisztenseket vetítette előre 1987-ben. Az ötletet egyébként onnan vették, hogy sokat jártak az MIT Media Labbe, hasonlóan ahhoz, amikor Steve Jobs a Xeroxot látogatta meg.

Sculley szerint a jövőben rendkívül fontos lesz a nagy mennyiségű adatok elemzése, a gépi tanulás és a kognitív informatika. Azt várja, hogy a számítógépek eszközből tanulni képes gépekké válnak, melyek tanácsokkal láthatják el az embereket. Ahogyan a robotok számtalan feladatot átvettek a gyártásban, úgy várakozásai szerint a számítógépek átvesznek feladatokat az olyan munkakörökben mint például a könyvelő, vagy az ügyvéd.

John Sculley jelentős, és nem túl pozitív szerepet kapott az Aaron Sorkin-féle új Steve Jobs-filmben is. Ezzel kapcsolatban elsősorban a tárgyi tévedésekre hívta fel a figyelmet az interjú során, valamint elmondta azt is, hogy nem láthatta a forgatókönyvet előre, de azt tudta, hogy nem életrajzi film készül, hanem inkább egy „festmény”, sok kreatív szabadsággal.

Nem túl pontos [a film]. Például az emberek valójában imádtak Steve-vel dolgozni. Nagyon vicces volt, és sokkal érzelmesebb, mint ahogyan a film bemutatja – amiben kicsit olyan, mint egy szörnyeteg. Mi, akik vele dolgoztunk, egyáltalán nem ilyennek láttuk.

Jeff Daniels mint John Sculley az Aaron Sorkin-féle Steve Jobs filmben.
Jeff Daniels mint John Sculley az Aaron Sorkin-féle Steve Jobs filmben.

Elmondja azt is, hogy sem a NeXT, sem az iMac bemutatóján nem volt ott, ezek a részek tehát teljesen egészében Sorkin kitalációi. Alapvetően nem is hordott öltönyt, inni meg aztán végképp nem ivott. Kiemeli, hogy az őt alakító Jeff Daniels jelenleg nagyjából annyi idős mint ő, vagyis ha 1984-ben ennyi idős lett volna, ma már bőven a kilencvenes éveiben járna.

A Cult of Mac rákérdezett a folyamatban lévő FBI kontra Apple ügyre is. Sculley azt mondja, ő nem szakértője a témának, így nem is akar különösebben véleményt formálni róla. Szerinte nem teremtene jó precedenst, ha az Apple-nek ki kellene adnia a kormánynak minden információt.

A kormányok nem tökéletesek. Meglehetősen nagy kockázatot rejt magában, ha kiskaput adunk számukra, hogy hozzáférhessenek bárki privát adataihoz. Minden valószínűség szerint ez egy bizonyos ponton visszaélésekhez vezet majd, és kinyitja Pandóra szelencéjét.

Sculley nem csak menedzser, de befektető is. Arra a kérdésre, hogy szerinte most inkább venni, vagy eladni érdemes az Apple-részvényeket, azt válaszolta, hogy szerinte a befektetők jócskán alulértékelik a céget, főleg a 200 milliárd dolláros készpénztartalékot. Úgy gondolja, hogy Kína hatalmas növekedést hozhat még a jövőben, valamint fontos, hogy a cég olyan termékeket gyárt, amit imádnak az emberek, és a vásárlók újra és újra megveszik azokat.

John Sculley az egyik alapítója a 2014-ben létrehozott Obi Worldphone nevű cégnek, amely olcsó okostelefonokat akar gyártani a fejlődő országok piacaira.
John Sculley az egyik alapítója a 2014-ben létrehozott Obi Worldphone nevű cégnek, amely olcsó okostelefonokat akar gyártani a fejlődő országok piacaira.

Szóba került az Apple Watch is. Kiderült, hogy Sculley-éknak otthon hat iMacjük is van, amiket nagyon szeretnek a családtagok, ő maga pedig imádja az iPad Próját és az iPhone-ját. Az Apple Watch azonban nem lopta be magát a szívébe, nem is vett, és nem is érzi úgy, hogy szüksége lenne rá.

Gyönyörű készülék. De amikor ránézek egy órára, én az időt akarom látni. Sőt, ebben az esetben előveszem a zsebemből az iPhone-omat, és azon nézem meg. Nem is hordok órát. Mikor akarok aktivitást mérni? Amikor futok. Ilyenkor pedig nem akarom magammal vinni az iPhone-omat. Ráadásul ahogy öregszem, egyre inkább szemüvegre van szükségem – ami azt jelenti, hogy nem látom a picike kijelzőt. Ráadásul naponta kell tölteni.

Ezek szerint nem hallott róla, hogy futáshoz az Apple Watch mellé nem kell magával vinnie az iPhone-t, és az iPhone-ját sem tölti naponta. Sculley jelenleg egyébként több cég életében is részt vesz, ezek közül a legizgalmasabbnak egy felhőalapú egészségügyi céget tart. Ezen kívül nemrég jelent meg Moonshot! című könyve, amiben azt mutatja be, hogyan lehetünk sikeres vállalkozók.

Végül pedig a Cult of Mac arra volt kíváncsi, van-e John Sculley birtokában valamilyen különleges Apple-emléktárgy. Van bizony, és nem is akármilyen:

Van a garázsomban egy dioráma, amit Steve Jobs készített nekem, amikor az első évfordulómat ünnepeltem az Apple-nél. Nagyjából 120 cm széles és 75 cm magas, és a Pepsitől az Apple-ig tartó utamat meséli el képekben. Steve alá is írta. Az irodámban tartottam amikor az Apple-nél voltam, elég egyedi emléktárgy. Szerintem valamilyen számítógépmúzeumnak adom majd, csak még ki kell találnom, hogy melyiknek.

Forrás: Cult of Mac. Borítókép: Forbes.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!