imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért nem tudjuk még mindig az iPhone 8 igazi nevét?


Alig több mint egy hónap választ el minket attól, hogy végre fény derüljön a most már jó ideje csak iPhone 8-nak hívott készülékről. Ezidáig rengeteg mindent megtudunk az Apple következő üdvöskéjéről, az igazi nevét azonban még mindig homály fedi. Vajon miért?

Van valami furcsa ellentmondás abban, hogy míg egyre több, egyre biztosabbnak mondható specifikáció, részlet szivárog ki az Apple szeptemberben bemutatandó csúcskészülékéről, addig a világ nagy része, ide értve a szaksajtót is, információ hiányában jobb híján csak iPhone 8-nak nevezi az OLED kijelzős csodatelefont.

Azt gondolhatnánk, hogy jóval nehezebb megtudni egy csak készülő félben lévő termék kijelzőfelbontását, vagy képernyődizájnját, mint a nevét. Elvégre az mégiscsak egy név, nem aprólékos mérnöki munka, nem egy darabka technológia, csak pár karakter.

Elég béna húzás lenne az Apple részéről iPhone 8-nak nevezni az eljövendő csúcsmodellt. Egyszerűen nem indokolt, marketinges szempontból szerencsétlen, és amúgy is, sokkal menőbb nevet lehetne neki adni. Az Apple pedig ezt minden bizonnyal már meg is tette, csak még mi nem tudunk róla. De mégis hogyan tudják titokban tartani a valódi nevet?

Ott van a jamaikai trükközés, amiről írtunk már korábban. Az amerikai törvények szerint ugyanis bárki hozzáférhet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában bejegyzett dokumentumokhoz, így a levédett terméknevekhez is. Ezt elkerülendő a cégóriások egy része olyan országokban jegyezteti be a szabadalmait, amelyek törvényei megnehezítik, hogy bárki hozzáférhessen az adatokhoz. Ilyen például Jamaika is, ahol az Apple előszeretettel él a lehetőséggel.

szabadalom

A nehezítés persze nem jelent lehetetlent. Egy helyi ügyvéd például elég nagy hatékonysággal kikérhette az adatokat. Tavaly például ezt a lehetőséget kihasználva tudtuk meg idő előtt a kikövetkeztethető iPhone 7, iPhone 7 Plus mellett a Touch Bar és az AirPods elnevezéseket is, amelyik ugye teljesen ismeretlenek voltak korábban. Akkor most miért más a helyzet, miért nem tudjuk az iPhone 8 nevét?

Azért, mert Jamaikai Szabadalmi Hivatal időközben pont az ilyen kiskapuzások miatt szigorított a szabályokon. Nyilván érdekük, hogy az Apple és hozzá hasonló cégóriások továbbra is náluk költsenek a szabadalmi kérelmekre. Ennek fényében mostantól csak akkor lehet bővebb információkat megtudni egyes szabadalmakról, ha pontosan, név szerint kérvényezik azokat. Magyarul tudni kéne annak a termékeknek a nevét, aminek még nem tudható a neve, mivel nem mutatták még be. Trükkös, mi?

Ennek az apró változtatásnak köszönhető az a furcsa helyzet, hogy az iPhone 8 legnagyobb rejtélye, amelyre fény fog derülni szeptemberben nem a kijelzője, nem a specifikációi, de még csak nem is az új funkciói, hanem a neve lesz… Na jó, azért a TouchID-t is eléggé homály fedi… Ahh, legyen már szeptember!

Forrás: Cult of Mac

Tegnap a HomePod szoftverének köszönhetően szinte biztosra vehetően megtudtuk az utolsó kérdéses részleteit is az iPhone 8-nak. Ha ezek annyira nem hoztak lázba, egy kedvezményes árú iPhone 7 jó választás lehet helyette.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!