imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért nincs Portrémegvilágítás az iPhone 7 Plusban?


A Portrémegvilágítás az iPhone X és az iPhone 8 Plus egyedi funkciójaként jelent meg, egyesek szerint azonban csupán egy szoftveres limitációról van szó. Lássuk mi állhat a háttérben. Vajon az iPhone 7 Plus valóban alkalmas lenne a Portrémegvilágításra?

Steven Troughton-Smith neve már korábban is felmerült az iOS Files appjánek kapcsán. Az Apple környékén tevékenykedő fejlesztők mindig találnak valamit, amire hajlamos ráharapni az internet népe és, mint tudjuk az iPhone körüli hírek különösen érdeklik az embereket. Főleg olyankor, amikor felmerül a gyanúja, hogy a cég szándékosan limitálja a felhasználókat. Ez történt most is, amikor Smith a Twitteren megosztotta, hogy egy véletlen során utólag szerkeszteni tudta a Portrémegvilágítással készült fotóit az iPhone 7 Plusz készülékén.

Hogy lehet ez?! Ez a funkció az iPhone 8 Plus és az iPhone X kiváltsága. Steven úgy botlott a dologba, hogy az effekttel együtt elküldte a a készülékére AirDroppon a fotót, ahol megjelent a funkció kezelőfelülete és utólag megtudta változtatni a megvilágítás módját. Ebből arra következtetett, hogy 100%-ig szoftveres megoldás van a háttérben, az Apple pedig valami miatt korlátozza a felhasználók lehetőségeit, annak ellenére, hogy a tavaly megjelent készülékkel is működhetne ez a funkció.

Nos, első ránézésre valóban elgondolkodtató az elmélete. Csakhogy az iPhone 7 Plusra küldött fotó már egy exportált változat volt, ezt tudta utólag szerkeszteni, ami nem igényel különösebb számítási kapacitást. Az elsütés pillanatában azonban a művelet nagyon is igénybe veszi a processzort. Erre John Gruber, a Daring Fireball szerzője rá is világított rá blogján. Tehát a Portrémegvilágításnál nem a kamera a szűk keresztmetszet, hanem a CPU.

Az A11 Bionic jelentős erőfölényben van az iPhone 7 Plusban lévő A10-zel szemben. Önmagában az egymagos teljesítmény is nőtt, de az iPhone 8 és iPhone X 6-magos számítása ég és föld az iPhone 7 és iPhone 7 Plus 2-magos működéséhez képest.

Így arról van szó, hogy az A11 Bionic valószínűleg alapfeltétele annak, hogy a telefon valós időben képes legyen a Portrémegvilágításra. Ha pedig az Apple egy gyengébb hardverre is kiadta volna ezt a funkció, akkor az megfelelő erő hiányában minden valószínűséggel működésképtelen lett volna.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!