imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miért tudja Jamaika az Apple legféltettebb titkait?


Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi Keynote események előtt az Apple új termékeiről jóformán mindent megtudunk. De vajon mennyire fontos a titoktartás, és mennyit ér meg ez az Apple-nek? És hogy jön képbe Jamaika?

Az Apple egy olyan gigavállalat, amelynek a titkaira emberek milliói kíváncsiak, főleg a riválisok. Mások pedig imádják azokat felfedni. Az elmúlt években elég nagy sikerrel.

A termékek fejlesztése persze nem holmi mérnöki munka csupán, sok vele a papírmunka is. Talán az egyik legfontosabb állomása a bejelentéseket megelőző időszaknak, hogy az elkészült termékeket levédessék, azaz megszerezzék a termékhez tartozó védjegyet (trademarkot) .

Tim Cook és az Apple Watch

Az Apple-höz hasonló hatalmas cégek, mint például az Amazon, a Google vagy a Microsoft is ezt teszik, minden elkészült terméket levédetnek. Így elkerülhetik azokat az eseteket, amikor egy másik cég esetlegesen lemásol vagy ötleteket lop az újdonsült termékről. Ezt tette az Apple a Siri, az Apple Watch, a macOS és még rengeteg más terméke kapcsán is.

És Itt jön az érdekes rész. Az Apple ugyanis ezeket a szabadalmakat nem az Egyesült Államokban jegyezteti be, hanem olyan országokban, ahol nem juthat hozzá akárki a fájlokhoz. Ugyanis az amerikai törvények szerint jelenleg bárki hozzáférhet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában (US Patient and Trademark office – USPTO) a titkos dokumentumokhoz, tehát nincs módja annak, hogy az üzleti titkokat megvédjék.

tervrajz

Ugyanakkor az USA törvényei azt is kimondják, hogy miután külföldön egy amerikai cég benyújtotta védjegykérelmét, kötelessége 6 hónapon belül bejegyeztetnie azt a USPTO-ba is. Ez a 6 hónapos időszak pedig elegendő idő ahhoz, hogy a cégek szivárogtatás nélkül nyugodt háttérrel tudja végezni a fejlesztést.

Természetesen a Jamaikához hasonló országokban – mint például Tobago, Izland és Dél-Afrika – sem lehetetlen megszerezni a védjegyekről szóló dokumentumokat, de jóval bonyolultabb. Egyrészt nem létezik online adatbázis, tehát személyesen meg kell jelenni, ami önmagában egy magas korlát. Másrészt kikerestethetjük a hivatallal, de ehhez szükséges egy Jamaikai lakcím, ahova postázzák az eredményeket. Ennek a folyamatnak 3 hét az átfutási ideje. Az egyetlen kiskapus lehetőségnek az tűnik, ha kikerestetjük egy helyi ügyvéddel.

US Patent and Trademark

Ez a jelenlegi felállás még egy ideig így marad, hiszen Jamaikának és a hozzá hasonló szabadalmi hivatallal rendelkező országoknak ez egy nagyon kedvező vállalkozás. Körülbelül 65 ilyen ország létezik, ahol nincs online adatbázis, és hasonló módon járhatnak el a vállalatok, mint a feljebb említett országokban.

Talán 6 hónapnyi előny nem tűnik soknak, de a számítástechnikában ennyi idő alatt hihetetlen fejlesztésekre képesek a cégek. Mondanunk sem kell, hogy ez a folyamat iszonyatosan drága, és csak az igazán nagy cégek játszadozhatnak ezzel, mint az Apple.

Az Apple-nek ez az eljárási mód igazán ínyére való: a statisztikák szerint nagyjából háromszor annyi Jamaikára bejegyzett védjegye van, mint a konkurens vállalatoknak. Aki vállalkozott valaha, az tudja jól, hogy a siker érdekében néha bizony szükség van az kiskapuk kiaknázására, persze kizárólag legális úton.

Steve Jobs és az iPhone

Amíg mi itthon tövig rágjuk a körmünket a következő iPhone-t várva, egyáltalán nem kizárt, hogy Jamaikában egy sötét szobában gomolyfüstben ülő raszta irattáros titkárnő már mindent tud és valószínűleg őt érdekli ez a legkevésbé.

Forrás: qz.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!