imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Miket mutatott be eddig az Apple a Town Hallban?


A helyi idő szerint ma este kezdődő Apple-esemény helyszíne a jelenlegi cupertinói főhadiszállás legnagyobb előadóterme, a Town Hall. Mostanában a legfontosabb eseményeket jellemzően nem itt tartották, de ez nem jelenti azt, hogy a 4 Infinite Loop címen található helyszín csupa érdektelen eseménynek adott helyet, sőt.

Az Apple jelenlegi főhadiszállásán nincs olyan előadóterem, ami megfelelő lenne a mostanában megszokott nagyszabású események számára – a Town Hall mindössze 300 főt fogad be. Az iPhone-bemutatókat jellemzően máshol tartja a cég, a WWDC-ről nem is beszélve, bár a fejlesztői konferencia kicsit kilóg a sorból, hiszen rendszerint több ezer vendég érkezik rá.

Az épülő Apple Campus 2 területén lesz egy új, 1000 férőhelyes auditórium is, melyet 161 millió dollárból (nagyjából 44 milliárd forintból) építenek. Várhatóan ebben a földalatti létesítményben mutatják majd be a jövő Apple-termékeit, ha végre befejezik – nemrég meg is osztott az Apple néhány fotót az építkezés jelenlegi állapotáról. Könnyen lehet tehát, hogy a ma esti lesz az utolsó keynote, amit a Town Hallban tartanak. De milyen bemutatók voltak itt korábban? Jason Snell és Stephen Hackett járt utána a Six Colors hasábjain.

Az első iPod
Az első iPod

2001-ben arról szóltak a pletykák, hogy az Apple be akar lépni a hordozható zenelejátszók piacára. Ez október 23-án beigazolódott, ugyanis Steve Jobs bemutatta az első iPodot a nagyközönségnek. A szlogen szerint 1000 dal fért el innentől kezdve a zsebünkben – és az Apple-re nem jellemző módon minden újságíró kapott egy bétaverziót a készülékből. Ezekre zeneszámokat szinkronizáltak az Apple-nél, és mellétették azoknak a CD-knek a dobozait is, amiket rátöltöttek, így látszott, mennyivel kevesebb helyet foglal az akkor aprónak számító első iPod. Érdekesség: a végleges verzió polcokra kerülése után a kiosztott iPodok megszűntek működni, ha az újságírók frissítették a szoftvert rajtuk.

Xserve
Xserve

Volt idő, amikor az Apple szervereket is gyártott. 2002. május 14-én Steve Jobs 90 percben mutatta be „az Apple első igazi szerverét.” Az első Xserve egy 1U magas, G4 processzorral szerelt rackbe helyezhető szerver volt, melyen a Mac OS X Server futott. Vásárolhattunk hozzá egy 3U magas RAID-készüléket is, amivel összesen akár 1,68 TB tárhelyhez is juthattunk – ez akkor elég soknak számított. Érdekesség: ezen az eseményen Tim Cook is megjelent, aki az Apple Xserve-vel kapcsolatos üzleti stratégiáját ismertette. A bemutató végén a vendégek kérdéseket tehettek fel – ilyet is rég láthattunk egy Apple-eseményen.

iPod Hi-Fi
ipod-hi-fi

2006. február 28-án ismét zenei eseménynek adott helyet a Town Hall: bemutatkozott az iPod Hi-Fi, mely egy kompakt hangrendszer volt, amit konnektorról, vagy 6 db góliátelemről láthattunk el energiával. Az Apple több szobát is berendezett az esemény alkalmából, úgy, hogy azokban hétköznapi helyzetekben látszódjanak a különböző Apple-termékek. Az iPod Hi-Fi végül az Apple egyik legnagyobb bukása lett, abban az értelemben, hogy már a bemutatón sem aratott különösebb sikert, utána pedig az eladott mennyiség múlta alul az összes várakozást – a 349 dolláros ár nem sokat segített. Másfél évvel később szépen csendben meg is szüntették.

Alumínium iMac
imac-2007

2007. augusztus 7-én mutatkozott be az első alumínium házas iMac a Town Hallban, ami a korábbi fehér modelleket váltotta. Innentől tisztán látszott, hogy az Apple nagyon hisz az alumíniumban, mint a készülékeik alapanyagában. Az alumínium ház mellett itt jelent meg először a kijelző előtti üveglap, valamint az iMacek esetében a FireWire 800 port. Alumínium iMac mellé pedig alumínium billentyűzet jár: ekkor mutatkozott be a vezetékes és vezeték nélküli alumínium Apple Keyboard, ami egészen sokáig szinte változatlan maradt.

iPhone SDK

Nyolc hónappal az első iPhone megjelenése után Steve Jobs, Phil Schiller és Scott Forstall megmutatta a nagyközönségnek, milyen lesz az iPhone szoftverének új verziója – amit ekkor még nem iOS-nek hívtak: támogatni fogja a külső fejlesztésű alkalmazásokat, vagyis gyakorlatilag az App Store-t jelentették be. Ezrek láttak neki a munkának.

Unibody MacBook és MacBook Pro
macbook-pro

2008. október 14-e újabb nagy nap volt Jony Ive számára, hiszen sikerült a MacBook Prókat is unibody, vagyis egy darab alumíniumból kimart házba építeni. Ebből az alkalomból ő is feltűnt a Town Hall színpadán – ami nagyon-nagyon ritka –, hogy hatalmas átéléssel beszéljen az alumínium megmunkálásáról és a MacBook Prók tervezéséről. Ha valaki megnézi a bemutatót, akkor sejtheti, hogy miért nem szerepel túl sokat Jony a színpadon: egyáltalán nem akkora showman, mint Steve Jobs volt, sőt, még Tim Cook is jobb nála. Érdekesség: a közönségnek kiosztottak néhány unibody gépházat, hogy adják körbe, és tapogassák meg őket.

iOS 3 és iOS 4 Preview
ios-4

A korai iOS-ek előzeteseit szintén a Town Hallban mutatták be, az események főszereplője Scott Forstall volt. Az iOS 3-ban jelentek meg a push értesítések, az iOS 4-ben pedig a multitasking – ez utóbbitól számítatjuk a modern iOS-ek történetét.

Antennagate sajtótájékoztató
antennagate

Az iPhone 4 megjelenése után indultak be igazán a gate-ek, vagyis amikor minden egyes új iPhone-modell megjelenése után valaki talál egy „hatalmas” hibát, ami miatt totális csődnek nevezi az adott készüléket. Ugyan ezek még soha nem voltak hatással az eladásokra, az antennagate volt az első, így az Apple-is máshogy kezelte a helyzetet. Az első válasz („rosszul fogod”) után Steve Jobs megszakította a nyaralását, hogy egy sajtótájékoztatón ismertesse a cég álláspontját – végig látszik rajta, mennyire ideges az egész téma miatt, ritkán láthattuk így nyilvánosan. Az eseményen ott volt Tim Cook és Phil Schiller is.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy mindenki kaphat egy ingyenes Bumper tokot a készülékéhez ha igényt tart rá, az esemény után az újságírók pedig megtekinthették az Apple szupertitkos teszthelyszíneit – válaszul arra a felvetésre, hogy az Apple nem is teszteli az újdonságait mielőtt piacra dobná azokat.

Back to the Mac
lion-jobs

A sok, nem Mackel kapcsolatos téma után 2010. október 20-án ismét fontos bejelentés következett: bemutatták az új, 11″ és 13″-es MacBook Air modelleket, a korábbitól eltérő – ma is használatos – dizájnnal. Mára a 13″-es modell lett az Apple messze legnépszerűbb hordozható számítógépe. Ekkor mutatkozott be az OS X Lion is, az újságírók pedig teszt MacBook Airekkel sétálhattak haza. Érdekesség, hogy az eseményen Steve Jobs azt mondta, hogy a Town Hall családias hangulata lehetővé teszi, hogy mások is szerepet kapjanak a színpadon – és bemutatta Tim Cookot. Noha Jobs többször is feltűnt a keynote folyamán, jóval kevesebbet szerepelt már mint korábban.

iPhone 4s
iPhone 4s esemény
iPhone 4s esemény

Szomorú pillanatokat láthattak azok, akik élőben követték az iPhone 4s bemutatóját: az első sorban egy üres szék volt, melyet Steve Jobsnak tartottak fenn, aki azonban nem tudott eljönni – egy nappal később hunyt el otthonában. Tim Cook a Town Hall rövid történetével kezdte a prezentációt, majd sorra került az áttervezett antennát felvonultató iPhone 4s, ami Siri bemutatkozását is jelentette. Akkoriban sokan úgy vélték, hogy a készülék neve azt jelenti: „For Steve.”

iPhone 5s és iPhone 5c
iPhone 5s és iPhone 5c

Két évvel később ismét iPhone-bemutatónak adott helyet a kis előadóterem, itt mutatta be Tim Cook a Touch ID-val érkező iPhone 5s-t, és a műanyagházas, olcsóbb iPhone 5c-t. Az állunk nekünk azonban nem ettől esett le, hanem a radikálisan átalakított iOS 7-től, ami teljes mértékben szakított a korábbi szkeumorfikus dizájnnal. Az iPhone 5s-ben debütáló M7 koprocesszor a fitneszalkalmazások számára biztosított teljesen új világot.

iMac 5K és iPad Air 2
imac-5k

Elérkeztünk a legutóbbi eseményhez. A Town Hallban láthatta először a nagyközönség a lenyűgöző 5K felbontású új 27″-es iMacet, valamint az elődjénél is sokkal vékonyabb iPad Air 2-t – egy hónappal a Flint Centerben tartott nagyszabású iPhone 6 és Apple Watch-bemutató után.

Elérkeztünk tehát a mai naphoz, ami várhatóan az utolsó nyilvános esemény a Town Hallban – stílusos lenne, ha egy iPhone, iPad és Mac bemutatóval búcsúznának a helyszíntől, hiszen mindegyik megfordult már itt, bár az utóbbira nem fogadnánk nagy összegben jelenleg. Tartsatok velünk az esti élő közvetítésen (kezdés valamivel 18:00 óra előtt), ahol Handras és Sasa fogja kommentálni az eseményeket, utána pedig szokás szerint összefoglaló cikkekkel jelentkezünk.

Addig pedig nézzétek meg Stephen Hackett videóját, melyet a Town Hall „tiszteletére” készített:

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!