imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mikor jöhet Magyarországra az Apple Watch?


Elérkezett 2015, vagyis az az év, amiben az Apple ígérete szerint megjelenik az Apple Watch. De vajon mikor? Az amerikai Apple-oldalon továbbra is 2015 elejét írja a cég, mi a helyzet azonban a világ többi országával, illetve különösképpen Magyarországgal?

Előre szeretném leszögezni, hogy ez a cikk csupán a tapasztalatainkon, és némi elemzésen alapul, egyelőre továbbra sem érhető el pontosabb információ az Apple Watch megjelenésével kapcsolatban – még az Egyesült Államokban sem, nemhogy Magyarországon. Az Apple eddigi termékrajtjai és az Apple Watch-csal kapcsolatos kommunikációja azonban talán rávilágíthat néhány dologra.

Az Apple Watch-hoz hasonló új termékkategóriát az elmúlt években kétszer mutatott be az Apple: 2007-ben az iPhone-nal, majd 2010-ben az iPaddel. Az új termékkategóriák egyébként nem túl gyakoriak a cégnél, ha belegondolunk, az iPhone előtt utoljára 2001-ben az iPod megjelenése volt hasonló, szóval a mostani 3-4 éves új nagy dobás menetrend egész gyorsnak tűnik.

Hogy nézett ki annak idején az első iPhone megjelenése? Az Apple első telefonját Steve Jobs mutatta meg a nagyközönségnek 2007. január 9-én a Macworld 2007 konferencián. Az iPhone első körben az Egyesült Államokban került a boltok polcaira 2007. június 29-én, vagyis közel fél évvel a bemutatkozása után. Jó ideig azonban nem is lehetett máshol kapni, Európába, azon belül is az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Németországba, Portugáliába, Írországba és Ausztriába csak novemberben érkezett meg. És Magyarországra? Hát, nekünk nem volt szerencsénk: az első iPhone-t hivatalosan sosem lehetett megvásárolni itthon, a 2008-ban érkező iPhone 3G volt az első iPhone hazánkban.

Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor. | Kép forrása: Business Insider
Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor. | Kép forrása: Business Insider

Ezután három évig nem volt új termékkategória, egészen 2010-ig, amikor is bemutatkozott az iPad. Az első iPadet 2010. január 27-én mutatta be Steve Jobs egy sajtóeseményen, majd Amerikában április 3-tól lehetett megvásárolni a sima Wi-Fis modelleket, és április 30-tól a Wi-Fi + 3G változatot. Vagyis lényegesen kevesebb időt kellett várni, mint az iPhone esetében, és ez igaz a nemzetközi megjelenésre is, május 28-tól mindkét modell elérhetővé vált Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Japánban, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, és Svájcban. Magyarországon – mindenféle különösebb felhajtás nélkül – 2010. november 30-án indult el a hivatalos értékesítés. Vagyis sokat kellett ugyan várnunk, de legalább mi is kaptunk az első generációból.

Steve Jobs az első iPad bemutatásakor. | Kép forrása: Huffington Post
Steve Jobs az első iPad bemutatásakor. | Kép forrása: Huffington Post

Ezek alapján nem sok jóra számíthatunk az Apple Watch-csal kapcsolatban, de hogy tovább romboljam a hangulatot, nézzük meg az Apple jelenlegi hivatalos kommunikációját az órával kapcsolatban. Ez három fronton nyilvánul meg: termékbemutató, hivatalos weboldal és sajtóközlemények. A bemutatót ismerjük, ott annyit hallhattunk, hogy 2015 elején érkezik az óra, viszont semmi konkrétumot nem közöltek azzal kapcsolatban, hogy ezt globális termékrajtként kell-e értelmezni, vagy a fenti gyakorlat alapján első körben csak az USA-ban érhető el majd az Apple Watch.

Az Apple hivatalos weboldala a különböző országokban már kicsit több támpontot adhat. Összesen háromféle Apple Watch weboldalt találhatunk, ha végigkattintgatjuk a különböző nyelvű hivatalos Apple-honlapokat. Az amerikai oldalon továbbra is a jól megszokott „Coming Early 2015” feliratot olvashatjuk, ami egybevág a szeptemberi bemutatón elhangzottakkal. Ne menjünk messzire – már ami a nyelvet illeti –, nézzük meg az apple.com/uk, vagyis az angol, illetve az apple.com/au, vagyis az ausztrál weboldalakat. Itt az „Available in 2015” felirat fogad, ami már nem az év elejét említi, csupán azt, hogy 2015-ben érhető el az Apple Watch. Hasonló a helyzet a többi nagy európai ország, illetve az utóbbi időben egyre fontosabbá váló Kína esetében is: az év elejéről szó sincs, csupán 2015-öt említi az Apple hivatalos weboldala.

Az Apple amerikai (fent) és angol (lent) weboldala.
Az Apple amerikai (fent) és angol (lent) weboldala.

És Magyarország? Nos, Magyarországon nyoma sincs az Apple Watch-nak, még dedikált weboldala sincs az Apple hivatalos oldalán, nincs benne a felső menüben, nem hogy bármiféle megjelenésről említést tennének. Hasonló a helyzet egyébként pár környező országban is, például Csehországban vagy Lengyelországban. Ezek mind olyan piacok, ahol saját webáruházzal is jelen van az Apple – ellentétben mondjuk Romániával vagy Szlovákiával. Ez azonban nem jelent semmit. Ha a Közel-Keletet nézzük, az Egyesült Arab Emirátusokban van online Apple Store – és hamarosan fizikai is –, itt is szerepel az oldalon az Apple Watch, és 2015 van megadva megjelenésnek. Szaúd-Arábiában nincs online Apple Store, de ugyanígy szerepel a weboldalon az óra.

Mondhatnánk azt, hogy persze, még biztos nem volt idejük lefordítani az oldalakat magyarra, de ez sajnos nem igaz. Ha például az újévi „Kezdj bele valami újba”-kampányt nézzük, az ugyanakkor indult el – teljesen magyar nyelven – hazánkban is, mint mondjuk az Egyesült Államokban vagy Németországban (egyedül Japán előzte be egy kicsit a világot). Az tehát, hogy itthon nem szerepel az Apple hivatalos oldalán az Apple Watch, valószínűleg rossz hírt jelent számunkra.

A „Kezdj bele valami újba” újévi reklámkampány magyarul.
A „Kezdj bele valami újba” újévi reklámkampány magyarul.

A fentiek alapján tehát legalább három hullámra tippelhetünk ami az Apple Watch rajtját illeti. Az első kör egyértelműen az Egyesült Államok, itt szerepel egyedül az, hogy 2015 elején érkezik az óra. Hogy pontosan mikor, arról nincs konkrét hír, csak mindenféle találgatások jelennek meg időről-időre. A következő kört jelenthetik azok az országok, ahol kint van az Apple weboldalán az Apple Watch, de megjelenésnek csak az elég tág „2015” van megadva. A teljesség igénye nélkül ezek közül az országok közül néhány: Oroszország, Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia, Kína, Hongkong, Japán, Ausztrália, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Kanada, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Brazília, Mexikó, stb.

Az utolsó körbe pedig azok az országok tartozhatnak, ahol egyáltalán nem említi az Apple hivatalos weboldala az Apple Watch-ot, és sajnos ilyen Magyarország is. A helyzetet egy kicsit árnyalja – vagy inkább tovább bonyolítja –, hogy a tegnapi nap folyamán néhány nagyobb európai országban, illetve pár másik fontos piacon megváltozott az Apple Watch weboldala, és ott is 2015 elejét írták a megjelenésre – mígnem pár órán belül javították „a hibát”, és ismét csak 2015 szerepelt. Ezek az országok: Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Királyság.

Apple Watch

Ha engem kérdeztek, a jelek alapján én legalább négy lépcsőre számítok, ami az Apple Watch értékesítésének megindulását illeti. Első körben természetesen az Egyesült Államokban indul el az óra, valamikor februárban-márciusban. A második körbe (május-június tájékán) az előbbiekben említett néhány európai országot tenném, plusz Kínát – de Kínára az utóbbi hónapokban akkora figyelmet fordított az Apple, hogy nem lennék meglepve, ha akár az első körbe is  bekerülne az ázsiai ország. A harmadik kör (augusztus-szeptember környéke) lehetne a többi ország, ahol szerepel a weboldalon az Apple Watch, a további rajtok pedig a jövő homályába vesznek olyan országokkal, ahol semmilyen szinten nem említik az órát. Ha az iPadből indulunk ki, ez itthon akár késő novembert is jelenthet.

Persze ez mind-mind csupán találgatás a különböző elérhető hivatalos információkból, az is lehet, hogy globális rajt lesz, az is lehet, hogy egy-két hónap alatt zavarják le az Apple Watch világszintű rajtját (az iPhone 6-hoz hasonlóan). A cikket igazából vitaindítónak szánom: szerintetek mikorra várható hazánkban az Apple Watch megjelenése?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!