imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Mikor jön ki végre az iOS 12 publikus bétája?


Az utóbbi napokban – érthető módon – nagyon sokan kérdeztétek, mikor próbálhatjátok ki először az iOS 12 és a macOS Mojave rendszereket, ha nem vagytok fejlesztők? Mutatjuk, mire számíthatunk…

Mivel az Apple elég nagy csinnadratta közepette szokta bemutatni az új rendszereket nemcsak a sajtó, hanem a hétköznapi felhasználók is elégé rá szoktak pörögni az újdonságokra. Az egyetlen csapda a történetben, hogy a WWDC után valójában csak a bétaidőszak következik, hivatalosan csak szeptemberben fognak elrajtolni a rendszerek.

Mintha már nyáron megtudnád, mi lesz a karácsonyi ajándékod, de ugyanúgy ki kell várnod decembert.

Nem csoda, hogy sokan nem bírnak ennyit várni, és inkább élnek a béták nyújtotta remek, de kockázatos lehetőséggel. A kockázat alatt azt kell érteni, hogy ezek a rendszerek természetükből fakadóan teszt jellegűek, így bőven tartalmazhatnak adott esetben akár súlyos hibákat is, amelyek meg tudják keseríteni a napi használatot. Nem véletlen szoktuk javasolni, hogy csak azok vágjanak bele a tesztelésbe, akik 1.) pontosan tudják, mit tesznek 2.) vállalják a rizikót.

Béta és béta között is van különbség. A legkezdetlegesebb, és egyben legkorábban érkező verziót minden kiadás esetében a fejlesztői béta jelenti. Ahogy nevéből is kitalálható, ez a fejlesztőknek szól, ennek megfelelően pedig szükségeltetik hozzá egy – fizetős – developer account is. Mivel ezzel legtöbben nem rendelkezünk, marad a publikus béta, amelyet már minden vállalkozó kedvű felhasználó kedvére tölthet magának. Igen ám, de ez jellemzően később érkezik, mint a fejlesztői.

Az iOS 12 és a macOS Mojave rendszerek jelenleg csak fejlesztői béta kiadásban érhetőek el. A WWDC után viszont egyre többen kérdezitek tőlünk, hogy mégis mikor jön már ki a publikus változat, mert szeretnétek kipróbálni.

Pontos kiadási dátumot nem tudunk mondani, hiszen mi is csak akkor értesülünk majd róla, amikor az Apple elérhetővé tette. A korábbi évek gyakorlatából azonban tanulhatunk, szóval megnéztük, mi volt a kiadások időbeosztása az elmúlt három évben.

  • 2015: WWDC – június 8; iOS 9 és macOS El Capitan Public Beta – július 9
  • 2016: WWDC – június 13; iOS 10 és macOS Sierra Public Beta – július 7
  • 2017: WWDC – június 5; iOS 11 Public Beta – június 26; macOS High Sierra Public Beta – június 29. (hiba volt az első tervezett kiadás körül, azért a csúszás).

Összegezve tehát 2015-ben 31 nap telt el a WWDC és az első publikus béta kiadása között; 2016-ban 24 nap; 2017-ben pedig kereken három hét, azaz 21 nap. Ezeket a számokat átlagolva hozzávetőleges várható kiadási dátumnak az ioS 12 és macOS Mojave rendszerekhez

június 29-ét mondanánk.

Akik tehát bele akarnak vágni a folyamatba, eddigre készüljenek elő a szükséges teendőkkel, elsősorban a biztonsági mentések elkészítésével.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!