imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mikor lesz USB-C-s az iPhone?


Vajon el fog jönni az idő, amikor az iPhone-ok Lightning csatlakozója helyett egy USB-C fog figyelni a telefonok alján? Ennek az esélyeit vettük sorra, mérlegelve, hogy melyik technológiával járnánk jobban. Nézzük, milyen pro és kontra érvek szólnak a váltás ellen és mellett!

Tudom Apple, tudom, vezeték nélküli a jövő. A gond csak az, hogy még nem ebben élünk. És értem én, hogy kellenek olyan cégek mint az Apple, akik ha kell, ha nem, a piaci pozíciójukat kihasználva előrébb rugdossák a technológiát – ez önmagába véve baromi jó dolog. Ahogy az is, hogy vannak elég bátrak merészeket lépni. De akkor legyenek már szívesek ezt úgy csinálni, hogy a felhasználóik nem veszítsenek vele. És most elsősorban nem arra gondolok, hogy például a Lightningos töltővel csak és kizárólag egyetlen márka bizonyos termékei tölthetőek. Ezt megszoktuk már, és igazából rendben is van így, amíg minden kompatibilis marad az ökoszisztémán belül. A helyzet viszont az, hogy ez az utóbbi frissítések során ez kezd megkérdőjeleződni.

Amikor az Apple az iPhone 5-tel együtt bemutatta az új Lightning csatlakozót, akkor azt gondolom, egy jó üzletet kötöttünk. Megszabadultunk az addigra már batár nagynak számító, 2003-ban bemutatott 30-pines csatlakozótól, és kaptunk egy hihetetlenül vékony, bárhogy forgatható portot. Persze szidták akkor is a céget bőszen, hiszen a sokszor méregdrágán megvásárolt kiegészítők rosszabb esetben használhatatlanok lettek, jobb esetben csak átalakítóval maradtak működőképesek. Ettől függetlenül tiszta sor volt: előbb utóbb le kellett volna cserélni a régi csatlakozót, és legalább egy tényleg innovatív megoldást kaptunk helyette.

ds

A támadásokra akkoriban az Apple háromféleképpen reagált. Egyrészt rávilágított az új technológia vitathatatlan előnyeire. Másrészt elmagyarázta: ha vékonyabb, modernebb készülékeket szeretnének gyártani, akkor nem lehet maradása a nagyméretű portnak. És végül szentül megfogadta, hogy egy jó darabig nem lesz ilyen váltás a jövőben, szokjuk meg nyugodtan a Lightningot.

Ha megnézzük, mostanában milyen támadások érik a céget, akkor jól látszik: nagyon hasonlóak a fentiekhez. Az elégedetlenkedés valahol az újrabootolt MacBook szériával kezdődött, és az iPhone 7 jacktelenségével, valamint az új MacBook Prók porthiányával folytatódott. Viszont van egy lényeges különbség a 30-pin – Lightning váltáshoz képest. Akkor a külső gyártók kiegészítőin kívül minden működőképes maradt, a cég termékei maradéktalanul megőrizték kompatibilitásukat egymással. Most viszont zavar támadt az erőben. Átalakítókat adnak a telefonhoz, beharangozzák a vezetéknélküliséget, de gyárilag még vezetekés fülest kapsz az iPhone mellé, és nem tudod tölteni a legújabb mobilod a legújabb professzionális gépeddel, csak ha nagybevásárlást tartasz kábelfronton. És akkor az USB-A, SD kártyaolvasó, MagSafe, HDMI portok hiányát már fel sem rovom a cég számlájára, mert azok a külvilág vs. Apple problémakörébe tartoznak, nem a termékpalettán belüliekébe.

magsafe-usb-c-lightning-side-comparison-fixed

A fentiekből nagyjából három irány rajzolódik ki, amiket nem ártana egységesíteni valamilyen formában. Egyrészt a vezeték nélküliség, mint alapvető cél. Ezért jött ki a W1 chip, és vele a mintamodell AirPods, ezért törölték a jack-csatlakozót az iPhone-ról, és ezért tűnik egyre biztosabbnak, hogy közeledik a vezeték nélküli töltés is. Ezt alapvetően egy jó célnak tartom, főleg ha minőségben nem kell majd kompromisszumokat kötnünk, ami a jelenlegi Bluetooth technológia hangzását elnézve még közel sem nevezhető teljesített feladatnak.

A másik két jelenlegi irány a vezetékes technológiát osztja ketté. Van nekünk egy egyre jobban felokosított USB-C-nk, meg a csak pár éve bemutatott Lightningunk. Az érződik, hogy az egységesítésre itt van lehetőség, és az is elég egyértelmű, hogy inkább az USB-C az, ami képes lehet a Lightning bekebelezésére. Vegyük sorjában, mennyi esély van rá, hogy ez a közeljövőben megtörténik, illetve nézzük meg, mit kapnánk és mit veszítenénk a fúzióval.

Kontra

Az egyik legnagyobb érv az egyesítés ellen, hogy ezzel ismét egy portváltás történne. Ez pedig természetesen újabb felháborodásokat szülne, részben joggal. Míg a 30-pines port közel 10 évig volt a piacon mielőtt leváltották volna, addig a Lightning még csak most töltötte be a negyedik életévét. Minden megvásárolt kiegészítő, amik felhasználták a technológiát gyakorlatilag mehetne a kukába, kivéve persze ha valami átalakítóval szerencsétlenül, de használhatóak maradnak.

ok

Ettől függetlenül ez még nem feltétlen jelent akadályt az Apple-nek. Egyrészt mert már amúgy is elég sok port vére szárad a lelkükön, így egy felháborodási hullámmal rendet tehetnének a csatlakozók körül, nem ömlene a nyakukba háromszor egymás után a bili. Másrészt mert az Apple mindig is olyan cég volt, aki inkább bevállalta a rövidtávú kritikacunamit, ha azzal hosszútávon nyernek. Itt gondoljunk csak a floppy – optikai meghajtó, vagy a FireWire – Thunderbolt váltásokra. Savazták őket egy darabig, de később az idő igazolta a döntéseket.

A másik ellenérv, hogy a két port eltérő méretű, a Lightning javára. Próbálok visszagondolni, de hirtelen nem tudnék felidézni egyetlen olyan változtatást sem az Apple történetében, amikor valami vékonyat vastagabbra cseréltek volna, főleg úgy, hogy a váltás nem jár exponenciális képességnövekedéssel. Talajdonképpen a Lightningot is az állandó vékonyítási törekvés hívta életre. Jól lehet, az USB-C szélességben nagyjából megegyezik a Lightninggal, ugyanakkor annál valamivel kövérebb. Ez pedig Jony Ive szemében valószínűleg bűn. De tegyük fel, hogy ezt az elhanyagolható különbséget valahogy még benyeli a cég.

Végül jön a harmadik ellenvetés, a pénz. Merthogy a Lightning az Apple által fejlesztett csatlakozó. Ennek értelmében folyamatosan csorognak nekik a jogdíjak, amiket minden gyártó kénytelen megfizetni, aki rá szeretné tenni a Made for iPhone (MFi) plecsnit a kiegészítőire. És nyilván sokan szeretnék, hiszen az iPhone-nál kevés ikonikusabb termék van jelen a techpiacon. Értelemszerűen egy saját tulajdonú szabványról egy univerzálisra történő átállás ennek a bevételi forrásnak a végét jelentené. Bár a vállalat soha nem közölte, hogy ez konkrétan mekkora összeget jelent, valószínűleg vannak annyira önmaguk barátai, hogy ne akarjanak lemondani róla. Ettől függetlenül persze elképzelhető, hogy egy sikeres váltással más úton, de visszajönne a kiesett tőke.

iphone-7-plus-concept-aitor-amigo-3

Pro

Most pedig nézzük meg, mi szól a váltás mellett. Noha a Lightning 8 csatlakozópontos megoldása meglehetősen fejlett (például a kábelekbe egy chip van építve, ami felismeri az eszközöket, megakadályozza a rövidzárlatot stb.), az USB-C egy fokkal még nagyobb tudású. Gyakorlatilag a Lightning minden trükkjét megtanulta, de valamivel több szabványt ismer, és nem mellesleg univerzális, azaz minden márka és cég használ(hat)ja. Például – mint azt az új MacBook Prókban is tapasztalhattuk -, az Intelnek hála képes a Thunderbolt 3-ra is. A cég ennek bejelentésekor egyébként úgy jellemezte az új USB megoldást, mint ahogy Szauron gyűrűjét szokás a Gyűrűk Urában: egy port mind felett. És bár az ilyen hangzatos megnevezések általában marketing célokat szolgálnak, ez esetben nem volt nagy a túlzás. Az USB-C gyakorlatilag minden jelenlegi technológiai igényt ki tud szolgálni, és valószínűleg még közel sem értünk a fejleszthetőségének végére.

Egyelőre ezeket a szabványokat támogatja: USB 3.1, Thunderbolt 3, DisplayPort, MHL és superMHL, HDMI, DVI-D, VGA, de még a komponensenkénti videót is (component video). Ráadásul oda-vissza képes tápot adagolni (tehát egy külsőleg csatlakoztatott eszköz lehet áramforrás, és fogyasztó is), mindezt akár 100 watton. Ha lehet ezt még fokozni, akkor a fenti képességeket párhuzamosan is végezheti. Tehát egy 2016-os MacBook Pro és a rákapcsolt LG 5K UltraFine monitor között egy időben történik az áramellátás, az akár 4K-s 60 hertzes videójel-átvitel (4 sorba kapcsolt monitorral), a hangátvitel, és adott esetben a kétirányú, nagy sebességű adattovábbítás különböző USB-s eszközök felé. Mindezt egyetlen, vékony kis kábellel, úgy, hogy közben maradt még 3 másik, ugyanilyen tudású szabad portod a gépeden.

Technológiai szempontból nem volt tehát egyáltalán rossz lépés kizárólag USB-C-vel szerelni az új MacBook Prókat, hiszen tényleg minden létező funkció betöltésére alkalmasak. Legalábbis lennének, ha a világban már elterjedt volna az új csatlakozótípus. Sajnos viszont akármilyen nagyszerű is a dolog, egyelőre nehézkes a használata. Különösen úgy, hogy még az iPhone-odat sem tudod rákötni normálisan. Éppen ezért lehetne win-win lépés, ha a telefonokon is áttérne a csodaport használatára az Apple: az ökoszisztéma kompatibilis lenne önmagával, és még technológiailag is előrébb lépnének. Ráadásul a mobilod a töltőn, és a gépeden kívül amúgy sem nagyon kötöd rá máshova, tehát nem jelentene gondot a külvilággal való kapcsolódás sem, hiszen eddig se csatlakoztattál hozzá SD-kártyát vagy pendrive-ot. Mi több, ahogy fentebb is említettük, az iPhone-ok milliárdos kiegészítőbiznisze biztosan erősebb lábakkal rugdosná az új technológia bevezetése felé a külső gyártókat is, márpedig ez most nagyon érdekében áll az Apple-nek, már csak az új MacBookok miatt is.

maxresdefault-2

Mikor?

A kérdés már csak az, hogy vajon egyáltalán fontolgatja-e az Apple a cserét, és ha igen, akkor mikor kapunk a jóból? Természetesen erre a kérdésre biztosat nem lehet mondani, így nem maradt más csak a találgatás.

Az szinte borítékolható, hogy most szeptemberben hiába várjuk a cserét. Rengeteg pletyka látott már napvilágot az iPhone Pro/8/X/7s-ről, amik közül sok nagyjából egy irányba mutat: hajlított, káva nélküli OLED kijelző, vezeték nélküli töltés, csupa üveg hátlap stb. Az USB-C kérdést viszont soha, egyik sem pedzegette. Márpedig egy ilyen kaliberű váltásról, ha más nem is, de egy Kuo vagy Gurman biztosan értesült volna. Hasonló okok miatt a következő iPad frissítéshez sem érdemes nagy reményeket fűzni.

iPad no Home gomb

A legoptimistább becslések is valamikor 2018 végére szólnak, ami azért még közel 2 év. Okosabbak talán csak akkor leszünk, ha megérkezett a idei iPhone. Sok múlik ugyanis azon, hogy inkább egy ráncfelvarrott 7s-ről lesz-e szó, vagy a rebesgetett jubileumi giga iPhone-ról. Előbbi esetben tényleg lehetséges, hogy a következő számváltásnál, azaz 2018-ban, a szokásos dizánjváltással egybekötött ugrás miatt lépnek egy nagyot. Utóbbi – valószínűbb – forgatókönyv esetében pedig inkább a 2019 utáni csere tűnik esélyesebbnek, hiszen ha nem lesz a 8-ban, akkor szinte biztos, hogy a 8s-ben se, így marad az “iPhone 9”, ami papíron 2019 őszére várható.

Érdekes viszont az a hír, ami az AirPodok megjelenésekor látott napvilágot. Nézzétek csak meg ezt a képet:

airpods-usb-c

Igen, az ott bizony egy nem tökéletes illesztés. A dolog ráadásul nem elszigetelt eset, Handrás készüléke is ugyanígy néz ki. És, hogy miként kapcsolódik ez az USB-C-hez? Hát úgy, hogy a kivágás történetesen sokkal inkább passzol ahhoz a szabványhoz, semmint a Lightninghoz, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Konkrétan egy USB-C kivágású Lightning csatlakozásról van szó. Innen már nem túl elvont dolog arra következtetni, hogy – legalábbis a tervezés egy bizonyos szakaszában – erősen fontolóra vette az Apple, hogy nem a tőle megszokott csatlakozással szerelje a füleseket.

Az, hogy miért maradt mégis így a kivágás, jó kérdés. Lehetne mondani, hogy az eleve folyamatosan csúszó megjelenés miatti nyomásban már nem volt idejük változtatni a terveken. Ezt viszont cáfolja az, hogy már a szeptember 7-ei bemutatón is ugyanígy nézett ki a füles a képeken, tehát bőven lett volna még idejük változtatni a majdnem 4 hónappal későbbi megjelenésre. Főleg egy olyan cégnél, ahol komplett telefonokat terveznek meg és gyártatnak le egy év alatt, egy ilyen apró módosítás nem kellene hogy akadályt jelentsen.

airpods-lightning-usb-c

De a tervezési hiba sem tűnik túl valószínű magyarázatnak, nem tudom elképzelni, hogy a minden részletre odafigyelő, precíz Jony Ive ezt így, ilyen formában jóváhagyta volna. Akárhogy is, gyanús véletlen az eset.

Summa

Összeségébe véve azt gondolom, hogy az USB-C iPhone-okra történő bevezetése hatalmas mentés lenne az Apple részéről. Hirtelen indokolttá válna minden, a jack halálától kezdve, a MacBook-on át, egészen friss Pro gépekig. Nem beszélve arról, hogy ha eljön az az áhított jövő, amiben egyetlen egy darab kábel a háztartásodban alkalmas lesz minden készüléked töltésére, csatlakoztatására egymáshoz, a tévéhez, a monitorhoz, a külső vinyóhoz, a pendrivehoz és minden máshoz, akkor az „utókor” újra úgy emlékezhet majd vissza az Apple-re:

ezek tökösek voltak, belevágtak, megcsinálták, és milyen jól tették…

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!