imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Milyen 1 billió? Megállíthatatlanul tör előre Apple árfolyama


Az Apple papírjainak összértéke már 1,2 billió felett jár, amit csak a Microsoft tud szorosan követni. A tech óriások részvényeit az egekbe tolták idén.

Három éve még szinte felfoghatatlannak tűnt, hogy az Apple tőzsdei kapitalizációja (vagyis minden AAPL részvény összértéke, tehát a forgalomban lévő részvények száma szorozva egy részvény értékével) elérje az ezer milliárd dollárt, elsőként a világ összes vállalat közül.

Image result for trump cook

És hiába történt végül meg, a tavaly év végi negatív eladási pletykáknak és Donald Trump elhúzódó, Kínával vívott vámháborújának köszönhetően az árfolyam elképesztő zuhanásba kezdett, és a 227 dolláros magasságokról idén januárra egészen 142 dollárig szakadt be. Amellett, hogy az Apple termékeket Kínában gyártják, és így vám kerül rájuk, az se tett jót, hogy Kína amúgy egy fontos piaca az Apple fejlődésének, az Apple viszont státuszszimbóluma az amerikai iparnak.

Ennek ellenére idén (részben vélhetően a vállalatoknak nyújtott adócsökkentések következtében) az USA-ban és a világban a tőzsde egyaránt szárnyal, az élen pedig a Cupertinói vállalat repül: tegnap már 271 dolláron is jegyezték az AAPL papírokat, így pedig már 1,2 billió dollár felett jár az összérték! És mindezt ezzel az óriási kilengéssel egy éven belül!

Természetesen nem az Apple az egyetlen tech cég, aminek manapság kifejezetten jól megy. A Microsoft alig van lemaradva a maga 1,15 billió dolláros kapitalizációjával, de a Google 924 milliárdos és az Amazon 868 milliárdos értéke is szinte felfoghatatlan. A listán itt egy nagyobb ugrás jön, mert a Facebookot “csak” 573 milliárd dollárra árazzák jelenleg, de azért Zuckerbergék se hiszem hogy nagyon szomorkodnak. A top 5 a Dow kínálatában tehát egyaránt tech óriásvállalat, és csak a hatodik helyre fér be jelenleg a Berkshire Hathaway, Warren Buffet legendás befektetői mammutja.

Arról inkább írjanak a pénzügyi oldalak, hogy merre vihet a jövő, a jelen viszont elképesztő: a számokból egyértelműen látszik, hogy pár tech óriás milyen mértékben uralja a világot.

Te gondolkozol hosszú távon tech vállalatokba fektetni vagy egyelőre a papírjaik helyett inkább csak a termékeiket vásárolod?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!