imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen alkalmazásokat használunk Macen?


Folytatjuk az iPhone-os alkalmazásajánlónkkal megkezdett, majd az iPades változattal folytatott sort, és most összegyűjtöttük, hogy ki milyen alkalmazásokat használ a leggyakrabban Mac számítógépén az iMagazin szerkesztőségében.

Anna

Nekem egy 13”-as MacBook Airem van. Főleg munkára és az egyetemi feladataimra használom, néha-néha fotószerkesztésre. Meg persze filmezésre, sorozatnézésre.

Anna Mac desktop

A legtöbbet egyértelműen az alapértelmezett programokat használom, a Mail, Safari, Messages és iTunes szinte mindig meg van nyitva nálam. Mivel nem tudok zajban dolgozni – és itt az irodában mindig nagy a jövés-menés – ezért folyamatosan zenét hallgatok.

Notes
Nagyon sokszor kell jegyzetelnem, vagy csak magamnak felírni dolgokat, hogy ne felejtsem el. A legjobban azt szeretem, hogy szinkronizálja minden eszközömre a feljegyzéseim, és nem probléma, ha mondjuk a gépemet otthon felejtem és csak az iPhone-om van nálam.

Evernote
Sok mindenben hasonlít a Noteshoz, viszont jóval több funkciója van az alkalmazásnak. Egyetemen mindig ennek segítségével jegyzetelek, erre is érvényes az eszközök közötti szinkronizáció.

Sunrise
Naptár alkalmazás, amelybe beléphetsz Gmail, Outlook, etc. e-mail-kliensekkel vagy akár a Facebookoddal, sőt, még a Foursquare (bocs, Swarm) check-inek is megjelennek. Nekem jobban bejön a kezelőfelülete, mint a gyári Calendarnak.

Sunrise Mac

iStudiez Pro
Nem tudom mi lenne velem enélkül a tanév során. Szól, hogy mikor és hol lesz órám, jelzi, ha ZH-t kell írnom vagy vizsgáznom, és még a házi feladatokra is emlékeztet. Minden egyetemistának kötelező. És az iOS eszközeidre is szinkronizálja az információkat.

iStudiez Pro Mac

Hát kb. ennyi, elég uncsi user vagyok.. :)

 

Bence

Én egy 13”-es retina kijelzős MacBook Prót használok. Elsősorban munkára, de ha úgy adódik, az egyetemen is ezt veszem elő. Szinte soha nem hajtom meg annyira, hogy zúgjanak a ventillátorok, így egyáltalán nem fárasztó akár egész nap aktívan használni.

Bence Mac desktop

Text Expander
Viszonylag rövid ideje ismerkedem a Text Expanderrel, de egyelőre nem találtam benne hiányosságot. Segítségével néhány karakteres parancsokra állíthatok be automatikusan generált szövegeket, és nagyon-nagyon sok gépelést meg lehet vele spórolni. Aki egy kicsit is szereti magát produktívnak tartani Mac-en, vessen rá egy pillantást.

Time Machine
Ez a biztonsági mentés dolog mindig nagyon kellemetlen gondolatokat ébresztett bennem, de végül is a Time Machine-nal egészen tűrhető az egész folyamat. Tessék használni, mert egyszerű és nem lehet benne semmit elrontani. A mentésekre pedig reméljük, hogy nem lesz szükség, de egyszer úgyis jól fog jönni.

Spotify
Nem győzöm áldani a világot a Spotify miatt. Nekem eddig ez a zene streaming vált be leginkább, és szégyentelenül reklámozom is őket, mert a cég még mindig nem termel nyereséget. Nyilván van egy-két furcsa dolog a felhasználói felületben, de kit érdekel, ha az összkép ennyire jól fest?

Safari
A beépített böngésző, hogy-hogy nem éppen ez a legjobb, legalábbis az én igényeimnek teljesen megfelel. Tökéletesen integrál az Apple ökoszisztémában, természetesen iOS készülékeken is elsősorban Safarival böngészek, és Mac-en is épp oly jó.

Google Chrome
Szigorúan Flash-mentes környezetben dolgozom, így az első számú böngészőm, a Safari mellé tökéletes kiegészítés a Google Chrome, aminek beépített Flash lejátszója van, így nem kellett telepítenem az Adobe korábban domináns, mostmár elavultnak számító platformját.

Steam
Minden PC-s gamer ismeri, és pár éve Mac-en is használható a Steam digitális játékáruház és gaming platform. Én főleg az indie játékok és a kedvenc önbizalomrombolóm, a Dota 2 miatt használom. Meg amúgyis, készítője, a Valve egy szerethető cég, szeressük hát a Steamet is.

Pixen
Kiváló indie program egyszerű pixelgrafikák készítéséhez. Ha egyszer retro grafikával terveznék játékot, mindent ebben rajzolnék meg. Semmi cicomára ne tessék számítani, itt minden olyan egyszerű, amilyennek látszik.

pixen_screenshot

Pixelmator
A legjobb Photoshop alternatíva Mac-en, és csak Mac-en érhető el. Ha nem akarsz többszáz layerrel dolgozni, csak egyszerűen átszerkeszteni valamit a képeden, de az iPhoto éppen nem elég hozzá, akkor itt a tökéletes és megfizethető megoldás.

Writer Pro
Ha egy fél bekezdésnél többet kell írnom, akkor már megéri megnyitni a Writer Pro-t. Minimalista íróprogram, csak Mac-en és iOS-en érhető el. Próbáljátok ki, és meglátjátok, mennyivel könnyebb egy tiszta felületen írni, mint egy teljesértékű szövegszerkesztőben. Angol szövegek készítésénél pedig nagyszerű eszköz a Syntax Highlighting funkció, amivel könnyen észrevehetjük a szövegünkben rejlő stílus hibákat.

Deckset
Sokszor előfordul, hogy csak egy néhány slide-os, teljesen minimál prezentációt kell készítenem, de azért nem baj, ha jól néz ki. Na, a Deckset erre pont a legjobb program, amivel valaha valahol találkoztam. Irdatlan jól néz ki, egy perc alatt elkészülsz bármivel, és ami nagyon fontos: gifeket is remekül kezel.

Deckset Screenshot 2

ReadKit
Az eddigi legjobb Mac-es RSS olvasó, amivel találkoztam. Nekem a Feedly integráció és a mappakezelés volt fontos, és egyébként meg egyszerűen jó a felülete. Mellesleg a magyar Webin fejleszti, szóval patriótáknak egyenesen kötelező használni.

 

Laci

15”-es Retina kijelzős MacBook Prót használok, egész pontosan kettőt, az egyik a munkagépem a másik az otthoni. Ahogy már többször említettem korábban, Macet főleg munkára használok, hírolvasásra, otthoni netezgetésre inkább az iPademet veszem elő.

Laci Mac desktop

Az olyan alapokba nem akarok különösebben belemenni, mint a Mail, Safari, Messages, Calendar, iTunes, stb. ezek teljesen maguktól értetődőek. A munkám során Safarit és Chrome-ot használok a webshophoz és az iMagazinhoz, Mailben levelezek, Skype-on és Messagesben kommunikálok. Természetesen néha kell az Excel is. Wordöt egyáltalán nem használok, mert a Pagest jobban szeretem, saját célra pedig Numbersben készítek táblázatokat. De nézzük az érdekesebb appokat!

Reeder 2
Írtam már róla egy bemutatót, ezen keresztül követem RSS-ben az összes nagyobb Apple-lel foglalkozó külföldi hírportált, a Feedly szolgáltatással szinkronizálom. Ha érdekel részletesebben, olvasd el a korábbi cikket!

ForkLift
A Locko kapcsán már szóba került. Én igazából nem is fájlkezelőnek, hanem FTP szoftvernek használom, egészen pontosan az Amazon S3 szolgáltatására csatlakozom vele a legtöbbször. Ha belegondolok, nagyon vicces mennyire elszoktam a kétpaneles megoldástól, mert a ForkLifttel is úgy töltök fel fájlokat, hogy egy Finder-albakból dobálom be őket a bal oldali panelen megnyitott online tárhelyre. :)

ForkLift Mac

Coda 2 és Sublime Text
HTML, CSS. Régebben a Codát használtam, mostanában valamiért áttértem a Sublime Textre, mert az fapadosabb. Egyébként nem is tudom miért, lehet, hogy visszatérek a Codára. :)

Locko
Erről is írtam egy akció kapcsán, én nem is jelszókezelőnek használom, hanem a különböző banki adataimat tartom benne. Szép, egyszerű, áttekinthető, gyors, kényelmes.

Paparazzi!
Nem kell semmi rosszra gondolni, ez egy olyan app, amivel teljes weboldalakról tudunk képernyőmentést készíteni. Nem tud sokat, de a célnak megfelel. Valami ingyenes akcióban beszereztem egy másik hasonló appot is, ami mintha jobb lett volna, de elfelejtettem a nevét, azt is, hogy honnan szereztem, és nincs már meg a gépemen, szóval maradtam a Paparazzinál. :D

CoRD
Manapság ritkán használom, régebben minden nap a nap nagy részében futott. RDP protokollon keresztül tudunk windowsos szerverekre csatlakozni vele, szerintem sokkal jobb, mint a Microsoft saját, Remote Desktop Connection nevű megoldása.

Jumpcut
Életmentő egyszerű kis alkalmazás. Több elemet tudunk tartani vele a vágólapon, a menubarból pedig előhívhatjuk a korábban kimásolt dolgokat. Cikkíráshoz, munkához nagyon gyakran használom, egyszerű és praktikus.

ImageOptim
Ha csak a fájlméretén akarok csökkenteni egy képnek, akkor általában ezzel teszem meg. Nagyon egyszerű, beépül a jobklikk menübe, így bárhol használhatjuk a Finderben.

ImageOptim Mac

BetterTouchTool
Még talán a Magic Mouse megjelenésekor töltöttem le, azóta használom. Vagyis ez túlzás, mert leszoktam az egérről, de ha véletlenül használom a Magic Mouse-om, akkor szeretem a ráprogramozott háromujjas gesztusaimat. Emellett billentyűkombinációkhoz is használom, például a képernyővédőt (gép zárolását) a Cmd+Alt+Ctrl+Backspace kombóra raktam, valamint használom a Ctrl+Fn+hangerőszabályzó gombokat is az iTunes hangerejének külön vezérléséhez.

Aperture
Ugyan csak nagyon ritkán használom (sajnos), leginkább a nyaralások alkalmával készített fotóimat szerkesztem benne, de imádom, az egyik legjobb Apple-alkalmazásnak tartom. Váratlanul és rosszul érintett, amikor bejelentették, hogy nem fejlesztik tovább.

Ezen kívül napi alap dolgokra az alábbiakat használom: kitömörítésre (RAR-fájlok) Kekát, videólejátszásra a QuickTime által nem támogatott formátumok esetén VLC-t, ha FLAC-ben veszek zenét, azt XLD-vel konvertálom iTunes-kompatibilis Apple Lossless formátumba, számológépnek pedig ott a Soulver.

Handras

Ahogy Laci is, én is egy 15”-es Retina kijelzős Macbook Prót használok, annyi különbséggel, hogy most épp egy 4K Sharp monitor is rá van kötve a gépemre. Meg fogtok lepődni milyen kevés külső alkalmazást használok a gyáriakon kívül.

handras-desktop

Photoshop, ForkLift, Coda, Twitter
Ennyi a lista ami nem Apple alkalmazás, nem is akarok ezekről sokat értekezni, mert a többiek már úgyis megírták, hogy melyik mire jó, Photoshophoz pedig nem kell különösebb magyarázat, hiszen mindenki ismeri.

A napom legnagyobb részében Safarit és Mailt használok, ezen kívül pedig a következőket:

Aperture
Talán sokan tudjátok, hogy szeretek fotózni, a képeimet kizárólag Aperture-ben tárolom és szerkesztem. Nem is tudom mit fogok csinálni ha megszűnik. Nagyon remélem, hogy mire teljesen kikopik az Aperture, addigra a lényeges funkciók átkerülnek a jövőre megjelenő Photos alkalmazásba.

handaras_aperture

Final Cut X
Az iMagazinra és a blogomra is rengeteg videó készül, ezeket 95 százalékban magam veszem fel, és vágom meg. Sok professzionális felhasználó nem örült a Final Cut Pro leváltásának, de szerintem a legjobb dolog ami történt az utóbbi 10 évben a Final Cut alkalmazással, az az X verzió megjelenése volt. Elképesztően megkönnyíti a videóvágást, és még nem nagyon találkoztam olyan feladattal amit ne tudtam volna megoldani vele.

handras_finalcut

Keynote
Talán meglepő lehet, de rengeteget használom a Keynote alkalmazást. No nem azárt mert naponta prezentációkat kell tartsak, egész egyszerűen képszerkesztésre használom. Rengeteg cover fotót találhattok az iMagazinon amiket én készítettem, és nem a Photoshop, hanem a Keynote alkalmazás segítségével. Miért Keynote és miért nem Photoshop? Nos, sokszor sokkal egyszerűbb egy-egy szép borítóképet elkészíteni a Keynote segítségével, mert rengeteget segít a képen lévő elemek elrendezésben. Szövegeket is sokkal egyszerűbben készíthetünk mint Photoshopban, és pixelenként láthatjuk az egyes elemek elrendezését a segédvonalak segítségével. A tesztekhez szükséges grafikonokat is Keynote-ban szoktam elkészíteni. Nagyon szeretem ezt az alkalmazást.

handras_keynote

Numbers
A Numbers alkalmazást is elég sokat használom, mindenféle céges táblázatokat ebben készítek. Szerencsére eddig mindent meg tudtam vele csinálni, és nem szükséges, hogy Microsoft Office is legyen a gépemen.

TextEdit
Most is épp ezt használom. :) Az összes posztomat-cikkemet TextEditben írom, aztán átemelem a WordPress szerkesztőbe, a szöveg formázását úgyis a szerkesztőben kell elvégezni.

iMessage
A futottak még kategóriába beraknám még az iMessage appot, enélkül nem tudnék élni. Ezen keresztül zajlik szinte az összes céges kommunikációm a kollégáimmal, ezen keresztül küldünk file-okat, és a legjobb, hogy bármelyik eszközöm is legyen épp a kezem alatt, legyen az iPad, iPhone, vagy a MacBook Próm, az összes üzenet azonnal megérkezik mindegyikre.

Természetesen sokat használom a beépített alkalmazásokat, mint például a naptárt, kontakt appot, vagy a QuickTime alkalmazást, de gondolom ezek egyértelműek mindenkinek. A legfőbb ok amiért főleg Apple alkalmazásokat használok, az az átjárhatóság. Például az Aperture-ben létrehozott rendszerezésemet, elérem Final Cutból, Keynote-ból, vagy említhetném, hogy ha kell egy zene egy videó alá, akkor nem kell Findert nyissak és könyvtárakban turkáljak, egyszerűen megnyithatom Final Cutban az iTunes zenéimet, és egy kattintással elérem mondjuk az ötcsillagos dalokat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!