imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen az Apple zenei ízlése?


Június végén az Apple is belépett a zenei streaming piacára, és hogy csavarjanak egyet a dolgokon, egyből indítottak is egy élő online rádiót, a Beats 1-t – ami itthon sajnos nem érhető el. Ezen kívül az Apple Music szolgáltatást az Apple szerint a leginkább a kézzel válogatott lejátszási listák különböztetik meg a konkurenciától.

Vajon milyen – ha fogalmazhatunk így – az ízlése az Apple-nek, ha zenéről van szó? Mely műfajokat, előadókat kedveli a több száz kurátor, illetve a Beats 1 szerkesztői? Ez utóbbi kérdésre kereste a választ a Quartz, akik az eltelt nagyjából másfél hónapban a Beats 1-on lejátszott több mint 12 ezer dalt elemezték. Ebből gyorsan kiderült mi az Apple-féle top 20, vagyis a 20 leggyakrabban leadott szám listája. Íme:

A legtöbbet játszott Dalok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz
A legtöbbet játszott Dalok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz

Az elemzésben kiemelik, hogy az online rádió rendelkezik egy, a digitális zenehallgatás világában szokatlan tulajdonsággal: nem választhatjuk meg, hogy mit hallgatunk, és nem hallgathatjuk meg egymás után többször ugyanazt a számot – persze magán az Apple Music-on ezt bármikor bepótolhatjuk. A kézzel válogatás azonban nem azt jelenti, hogy ne ismétlődnének a számok. A Quartznál 12 445 lejátszást számoltak, de ezt csupán 3371 egyedi dal hozta össze, vagyis átlagosan minden számot eddig 3,7-szer adtak le a Beats 1-on. Persze ez csak az átlag, amint az a fenti listából is látszik, a top 20-ból 18-at ötvennél is többször hallhattak a felhasználók.

A Beats 1 három vezető DJ-je. | Kép forrása: The New York Times
A Beats 1 három vezető DJ-je. | Kép forrása: The New York Times

Ez nem kevés, és kritizálták is az Apple-t miatta, még egy olyan thread is indult a Redditen, hogy „Beats 1 Needs to Stop Playing Freedom” vagyis, hogy a Beats 1-on ne adják le többször Pharrel Williams új számát, a Freedomot – pedig ez még benne sincs a top 20-ban. Ettől függetlenül, az összegyűjtött listában szereplő daloknak több mint a negyedét csupán egyszer játszották, vagyis azért jelentős változatosságot figyelhetünk meg. Mit mondanak ezek a számok az Apple zenei ízléséről? A Quartz szerint a változatosság, és a lejátszott zenék alapján a Beats 1 úgy akarja pozicionálni magát, hogy még éppen ne legyen mainstream.

Ami az előadókat illeti, közülük 2100-nak volt lehetősége a „megjelenésre”, átlagos hat lejátszással. Íme, a leggyakoribbak:

Leggyakrabban hallható előadok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz
Leggyakrabban hallható előadok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz

Kritika érte még a rádióadót amiatt, hogy túl sok hiphopot játszanak. Ízlés kérdése persze, mi számít túl soknak, de az látszik, hogy valóban ez a legnépszerűbb stílus a Beats 1 kínálatában. Az elemzésben természetesen csak az iTunes kategóriarendszere szerint tudták besorolni a hallott dalokat, de ez alapján az alábbi számok jöttek ki:

A legtöbbet játszott zenei stílusok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz
A legtöbbet játszott zenei stílusok a Beats 1-on. | Forrás: Quartz

Apró érdekesség még, hogy sokszor fordul elő, hogy egy számot egy konkrét másik követ. Volt olyan párosítás, amit 21-szer figyeltek meg ilyen módon. A lejátszott dalok alapján az sem teljesen igaz, hogy a Beats 1 lenne az első igazi globális rádióállomás – legalábbis abból a szempontból biztosan nem, hogy az előadók döntő többsége az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából vagy Ausztráliából kerül ki, tehát elsősorban angol nyelvű zenéket hallhatunk.

Forrás: Quartz. Borítókép: The New York Times.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!