imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen bejelentésekre számíthatunk március 27-én?


Múlt héten az Apple egy rejtélyes „tanulmányi kirándulásra“ invitált egy csokor újságírót. Egyelőre senki nem tudja, hogy pontosan mi fog történni, de megvan rá az esély, hogy új termékek bemutatására és egyéb bejelentésekre is sor kerül. Ezekre számíthatunk!

Ha esetleg a hosszú hétvége alatt nem követted volna az Apple körüli eseményeket akkor itt egy rövid felzárkóztató. Március 15-én az Apple néhány kiválasztott újságírónak meghívót küldött, „Let“s take a field trip.“ felszólítással. A meghívó meglehetősen szűkszavúan fogalmaz, igazából semmi nem derült ki belőle azon kívül, hogy az eseménye helyszíne Chicago lesz.

Ez persze nem gátolta meg abban az embereket, hogy elkezdjenek agyalni azon, vajon mi történhet. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a vállalat márciusban termékbemutatót tart, illetve a mostanában felpörgött pletykákra való tekintettel sokan úgy vélik, hogy pár új termékről is lekerülhet a lepel az esemény végére. A tematikából ítélve azonban semmiképpen sem egy klasszikus értelemben vett keynote-ra számítunk. Mindenesetre ha valamit, akkor a következőeket bejelentéseket könnyen kapcsolni lehet egy tanulmányi kiránduláshoz.

ClassKit

A 9to5Mac egyik szerzője szúrta ki egy kódrészletből, hogy az Apple feltehetőleg egy ClassKit névre keresztelt frameworkön dolgozhat, amely már csak a nevéből ítélve is valamilyen edukációs célt tölthet majd be. Ha minden igaz ennek segítségével a fejlesztők direkt oktatási célra fejlesztett szoftvereket készíthetnek majd. A tanároknak például lehetőségük lesz majd olyan kérdőívek kidolgozására, amit miután a tanulók kitöltöttek az iPaden, visszakerül hozzájuk kiértékelésre. Bizony, a jövő témazárót valószínűleg tableteken írják majd az iskolások.

iOS 11.3

Abból kiindulva, hogy a feljebb tárgyalt ClassKit részleteire a jelenleg béta állapotban lévő iOS 11.3-ban bukkantak rá, feltételezhető, hogy az eseménnyel egyidejűleg a szélesebb publikum és részesülhet majd az eddigi legtöbb újdonsággal kecsegtető iOS 11 frissítésből. Ezt erősíti az is, hogy tanulmányi kirándulás ide vagy oda, amúgy is március végefelére lenne esedékes a rajt.

Az összes várható újdonságról ebben a cikkben olvashattok, ízelítőül pár címszó: iMessage szinkronizáció, AirPlay 2, Health Records, új animojik, ARKit 1.5, Advanced Mobile Location, végül de nem utolsó sorban pedig az akkumulátor állapotának kijelzése, illetve az öregedő aksi miatti lassítás kikapcsolása.

Apple Pencil

A meghívón látható lógó elég árulkodónak tűnik. A kézzel rajzolt vonalakból jogos következtetésnek tűnik, hogy ez alkalommal befuthat az Apple Pencil következő generációja is. Tekintve, hogy a megjelenése, azaz 2015 novembere óta nem frissült a termék, nem tűnik ördögtől való elképzelésnek az update. Ha most azon kezdenél el morfondírozni, hogy mégis mit lehet újítani egy digitális ceruzán, ne tedd, írtunk róla egy egész cikket.

A haptic feedbacktől kezdve, a méretcsökkentésen át, az újfajta hegyeken keresztül, egészen a vezeték nélküli töltésig elég sok minden elképzelhető.

MacBook Air

A mostanában kerengő pletykák közül talán az egyik legizgalmasabb. A MacBook Air mindig is az egyik favorit Apple-termék volt, jó ár-érték arányának és könnyű, ultrahordozható kialakításának köszönhetően. Az Air egyben a tökéletes diák-laptop is, jómagam is ezzel kezdtem Apple-ös pályafutásom, mikor az egyetemre kerestem egy megbízható gépet.

A napokban több helyről is érkeztek latolgatások, azzal kapcsolatban, hogy az Apple mostanában frissítheti a szériát. Bár elég nagy a zavar az pletyka-erőben, de két lehetséges kimenetel elég jól körvonalazódott

  1. A mostani MacBook Air hardveresen minimálisan frissített, de jóárasított verziója.
  2. Nem is az Air, hanem a sima MacBook család új, 13,3“-esre növelt kijelzős változata, aminek árcímkéje a mostani 12“-es modellek alatt kezdődne. Ezzel lényegében meg is szűnne, de folytatódna is az Air sorozat.

Egyik változat sem hangzik rosszul, persze kérdés, hogy az olcsóbb ár vajon milyen kompromisszumokkal jár majd együtt. Mindenesetre kezeljétek erős fenntartásokkal ezt a hírt, még nem érkezett igazán megbízható forrásból származó megerősítés.

Kiegészítők

Maradva a hardver vonalon, lassan-lassan a korábban beígért AirPower útnak indítása is időszerű lenne. Ehhez pedig természetesen az AirPods-hoz tartozó vezeték nélküli töltőtok is dukál. Korábban egy pletykás Best Buy alkalmazott azt mondta az Apple Postnak, hogy márciusra várható a töltőkiegészítők rajtja, így mostmár igen erős a gyanú, hogy a tanulmányi kirándulás lesz az apropó.

Vadabb elképzelés, de nem kizárható, hogy ezekkel egyetemben az AirPods második generációja is bemutatkozik majd. Ezzel kapcsolatban mindkét számottevő Apple-jósnak, Kuónak és Gurmannak is voltak jövendölései, bár ők csak a várható újdonságokról beszéltek, megjelenési dátumról nem. Mindenesetre az AirPods márciusban másfél, szeptemberben két éves lesz. Mindkét alkalom elég kerek ahhoz, hogy elbírjon egy bejelentést. Elképzelhető, hogy az előbbi lesz a befutó.

Új szín

Az örök jolly joker az eladások felpörgetésére egy új szín. Tavaly is eljátszotta az Apple, ráadásul pont az évnek ugyanezen időszakban, elképzelhető, hogy idén is el fogja. Erre vonatkozó jóslat egyelőre azonban nem nagyon látott napvilágot, Benjamin Geskin pedzegette az arany színű iPhone X lehetőségét, de ő inkább renderekben utazik, nem beszállítói információkban. Bár, ha visszaemlékszünk, a tavalyi iPhone 7 RED kiadás is derült égből villámcsapásként érkezett…

Röviden ezek azok a bejelentések, amik a dolgok jelenlegi állása szerint elképzelhetőnek tűnnek. Az Apple utoljára 2012 januárjában tartott hasonló, oktatás-központú rendezvényt, akkor az iBooks 2, az iBooks Author került bemutatásra, valamint az iPadre érkezett az iTunes U egy újabb verziója. Ezek annyira azért nem voltak egetrengető izgalmak, reméljük idén kicsit nagyobb szabású eseménynek lehetünk tanúi.

Akárhogy is, tessék beírni a keddi napot a naptárba, és ahogy azt megszokhattátok, amint kiderülnek az újdonságok mielőbb igyekszünk róluk beszámolni.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!