imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen irányba tart az iPhone formaterve?


Ha megfigyeljük az elmúlt iPhone generációkon elvégzett változtatásokat, kikövetkeztethetjük, hogy nagyjából milyen irányba tart az Apple. A technológia szinte már teljes mértékben rendelkezésre áll egy tökéletes iPhone legyártásához. Már ha létezhet egyáltalán ilyen.

Az évnek ezen időszakában a híroldalakat rendszerint ellepik a következő iPhone-okról szóló találgatások, amit sok esetben kiegészítenek a többé-kevésbé pontosnak sejthető renderek, vagy akár kiszivárgott fotók. Természetesen ez egészen addig áll csak fenn, míg szeptemberben Tim Cook ki nem áll a színpadra az új készülékkel a kezében. Pár kiváltságos Apple alkalmazotton kívül senki nem tudhatja biztosra, milyen is lesz a most iPhone 8-nak hívott modell külalakja.

A téglatest ötven árnyalata

Ettől függetlenül, azt szintre biztosra vehetjük, hogy alapjaiban véve egy téglatestről lesz szó, amin nem lehet korlátlan számú lényeges külalakbeli módosítást végrehajtani. Ennek következtében az AppleWorld.Today szerzője szerint ha nem is most, de előbb-utóbb az iPhone valószínűleg fel fog venni egy (szinte) végleges formát. Pontosabban A formát. Azt, mely minden szempontból a legelőnyösebbnek bizonyul, mivel magán viseli a sok éves fejlesztés, csiszolgatás minden előnyét.

De vajon milyen lesz az a bizonyos forma? Természetesen, ahogy a következő iPhone-ról, úgy erről sem tudunk semmi biztosat. Van viszont egy 10 éves iPhone történelmünk, aminek alapos vizsgálatával találhatunk olyan tendenciákat, mintázatokat, melyek mind egyfelé mutatnak. Ezekből pedig megpróbálhatunk következtetni, milyen is lesz az az ultimate formaterv, és hogy merre is halad pontosan az Apple.

Leginkább egy csatlakozók nélküli, tökéletesen vízálló, törhetetlen „monolit” készülék felé.

A fentiek közül a csatlakozó nélküliség az, amelyik a többi kapuja. Hiszen ha nincsenek lyukak a telefonon, akkor sem a víz, sem a por nem tud bejutni a készülékbe, és csak így lehet elérni azt is, hogy egy tökéletes téglatestté váljon az iPhone, melynek harmóniáját nem töri meg semmilyen egyenletlenség. De mi kell ahhoz, hogy az Apple elérhesse ezt a célt, és hogy egyszer életében Jony Ive is átaludhassa az éjszakát?

Először is nézzük meg, mi az, ami már megvan. A legnyilvánvalóbb természetesen a jack csatlakozó hiánya. Arról már az iPhone 7 előtt is sokat merengtünk, hogy vajon ez jó vagy rossz lépés-e; a kérdés most is feltehető, de igazából már nincs sok értelme. Az iPhone 7 bizony jack nélkül érkezett, és aligha van rá bármi esély, hogy ezután a következő modellbe visszarakják majd.

Aztán, ott van még a szintén az iPhone 7-tel érkezett újítás, a Taptic Engine-nel működtetett nem-valódi-gomb Home gomb. Szintén egy olyan lépés, ami az iPhone fizikai elszigeteltségét növelte a külvilágtól, és amitől kizárt, hogy most már visszatáncoljanak. Ennél a pontnál kapcsolhatunk át egy még meg nem érkezett, de könnyel elképzelhető változtatáshoz.

Oldalsó gombok

Igazából most, hogy megvan a technológia, nem lenne elképzelhetetlen, hogy az oldalsó gombokat is száműzzék a készülékekről (hangerő fel/le, bekapcsoló gomb), hasonló megfontolásból, amiért ezt megtették a Home gombbal. A sima érintőgombot a legtöbben nem szeretjük, kell a lenyomhatóság érzése. Amióta viszont van Taptic Engine, tudjuk, hogy kis trükközéssel simán elérhető a fizikai interakció illúziója, ezzel megnyitva a lehetőséget a teljes gombnélküliség felé.

Persze ez bőven tartogat mérnöki kihívásokat, de laikus szemmel nézve semmi olyat, amit ne tudna megoldani az Apple. A nem-fizikai gombok káváját kellemesen kitapinthatóvá kell tenni, hogy vakon is megtaláljuk őket, és a Taptic Engine-t is valószínűleg le kéne kicsinyíteni, hogy minden gomb mögé juthasson egy.

Taptic Engine

Ami trükkösebb feladat lehet, hogy a bekapcsológombnak ugye a telefon kikapcsolt állapotából is fel kellene tudnia éleszteni a készüléket. Már pedig ha nincs áram, az érintésérzékeny gombok sem működnek. Van viszont egy alacsony fogyasztású M1 chippünk, ami akár ébren is maradhatna ennek a feladatnak a betöltésére, anélkül, hogy nagyon leszívná az aksit.

Hangszórók és mikrofon

Az érzékelők többsége szépen megvan az üvegborítás alatt, a hangszóróknak és a mikrofonnak azonban továbbra is kell a kapcsolat a levegővel, hiszen annak rezgéseire apellál működés közben. Kétségtelen, hogy ennek kikerülése elég komplikált feladatnak tűnik. Úgy látszik, az iPhone 8-ig nem is sikerült megoldani, pedig korábban már az olyan nagykaliberű jósok is, mint Gruber, komolyan emlegették a lehetőséget.

Van viszont már létező technológia ehhez is, igaz, még biztosan fejlesztésre szorul. Megvalósítható ugyanis, hogy a hangot a teljes kijelző mikrorezgései generálják le, amihez azon felül, hogy így lehetővé válna a hangszórónyílások elrejtése, bónusznak még az a járulékos előny is társulna, hogy egy jócskán nagyobb felületű hangszórót kapnánk. Ugyanezen az elven pedig a mikrofon is működhetne: a hanghullámok megrezegnék az iPhone felületét, amit egy szenzor szépen visszakódolna hanggá. A Sharp Aquos Crystal például már klasszikus hangszóró nélkül érkezett évekkel ezelőtt.

Nyilván a hangminőség erősen kérdéses, de valami feladat maradjon már az Apple mérnökeinek is, nem?

Töltés

Már csak egyetlen csatlakozónk maradt, amit még nem tüntettünk el a gondolatkísérletben, a Lightning. Szerencsére ennek az eltávolítása tűnik a legkönnyebben megvalósíthatónak, mivel jóformán már csak a töltés az egyetlen feladata. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy szeptembertől az iPhone-ok is megkapják a vezeték nélküli töltés képességét, így a Lightning elvesztheti funkcióját.

Na, csak lassan a testtel. Az Apple, ha csak nem nagyon merész, most még biztosan nem golyózhatja ki az egyetlen megmaradt csatlakozóját. Az adatátvitel WiFi-n keresztül ugyanis még mindig sokkal lassabb mint kábelesen, és a vezeték nélküli töltőajzatok sem terjedtek el. Majd ha szépen minden kávézóban, McDonald’s-ban és irodában alapfelszereltség lesz, akkor.

Most, hogy teljesen csatlakozó nélkülivé (és így egyben víz- és porállóvá is) varázsoltuk az iPhone-t, egy kihívás maradt csak hátra a tökéletes formatervig. Törhetetlenné kell tenni. Azonban ez sem tűnik ördögtől való kívánságnak. Vannak golyóálló üvegek, vannak törhetetlen üvegek, van a repülőgépnek, a tengeralattjáróknak, de még a nemzetközi űrállomásnak is ablaka. Azt ne mondják, hogy nem lehet összehozni egy olyan iPhone borítást, legyen az üveg, vagy fém, amelyik lényegében elpusztíthatatlanná tenné a készülékeket.

Ha pedig mindez megvalósul egyszer, az Apple-nek nem lesz más dolga, csak a belsőn fejleszteni. Legalábbis addig, amíg a felhasználók meg nem unják a most ecsetelt csodaformatervet. Akkor lehet, hogy egy új színnel is elő kell majd állniuk…

Forrás: AppleWorld.Today

Azért a múltban is voltak elég király formatervei az Apple-nek. Ott van például az iPhone 5s, aminek külalakja változatlan formában tovább él az iPhoen SE-ben, csak a belső lett sokkal modernebb. Ráadásul most kivételesen olcsón szerezhető be július 31-ig vagy a készlet erejéig.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!