imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen képfrissítéssel dolgozik az 5K iMac?


Két hete használjuk a Retina kijelzős iMac-et, és továbbra is csak azt tudjuk mondani, hogy csodálatos a kijelzője. Sokan kérdezték a tesztünk után, hogy milyen képfrissítéssel dolgozik az 5K iMac, az ArsTechnica jóvoltából most erre a kérdésre is választ kaptunk.

A válasz a kérdésre: Igen, az 5K iMac 60Hz képfrissítéssel dolgozik, még akkor is, ha a natív 5120 x 2880-as felbontásban használjuk. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kijelzőn látható mind a 14,7 millió pixelt másodpercenként 60-szor frissíti az iMac. Még egyszerűbben fogalmazva: semmiféle vibrálást nem látunk a Retina kijelzőn. Miért fontos ez? Ha hozzám hasonlóan napi 12-16 órát bámuljuk a számítőgépünk kijelzőjét, fontos, hogy a szemünket a lehető legkevesebb terhelés érje, márpedig ha gyakoribb a képfrissítés, akkor a szemünk is kevésbé fárad el.

Biztosan sokféle monitoron olvassátok az iMagazint, most magatok is letesztelhetitek egyetlen kattintással a BlurBusters oldalán, hogy milyen frekvenciával üzemel a monitorotok. Ha 30Hz-et, vagy annál is kevesebbet láttok a teszt alatt, akkor itt az ideje elgondolkozni egy újabb monitor vagy laptop beszerzésén.

Screen-Shot-2014-11-03-at-11.13.28-AM

Sokan vártunk idén Retina kijelzős Apple Cinema Display-t, végül kisebb meglepetésre az iMac-be került bele elsőként az 5K felbontású kijelző. Hamar kiderült, hogy miért, egész egyszerűen nincs most olyan külső csatlakozó ami meg tudna hajtani egy ekkora felbontású kijelzőt. Még a jelenlegi Mac Próban és a MacBook Próban lévő DisplayPort csatlakozó sem képes átpréselni magán akkora adatmennyiséget, hogy másodpercenként 60-szor tudja ellátni az irdatlan mennyiségű pixelt a monitoron. Ez egyébként nem is meglepő, hiszen 4-szer annyi pixelt kell meghajtani, mint például az ugyancsak 27 hüvelykes Apple Thunderbolt Display esetében.

Az iFixit csapata szét is szedte az 5K iMac-et, így kiderült, hogy abban nem az eddig megszokott 40 tűs Display Port hajtja meg az 5K kijelzőt hanem egy 60 tűs csatlakozó. Felül a normál iMac, alul a Retina kijelzős 5K iMac Embedded DisplayPortja (eDP) látható.

EgscnBEfIAGEIX6Q

Most már biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb érkezik majd egy 27 hüvelykes külső Apple monitor, de majd csak akkor, ha készen lesz az új DisplayPort szabvány. A rossz hír, hogy ha meg is jelenik az 5K külső monitorja az Apple-nek, az nem lesz használható a mostani MacBook Pro, és Mac Pro szériákkal, hiszen a jelenlegi DisplayPort nem alkalmas az 5K felbontás meghajtására. Arról nem is beszélve, hogy például a jelenlegi MacBook Próban lévő videokártya se nagyon bírna a saját Retina kijelzője mellett, még egy 5K monitort is meghajtani.

Eddig sem volt kérdés, hogy az 5K iMac brutálisan jó gép lett, most viszont azok is megnyugodhatnak, akik a képfrissítéssel kapcsolatos információk hiányában nem mertek még rendelni. A kereslet egyébként már most is óriási. Pontos számokat nem árulhatunk el, de annyit igen, hogy bár Mac Pro árkategóriába tartozik az 5K iMac, mégis alig egy hónap alatt 10-szer annyit rendeltek belőle az iSTYLE webshopban és az iSTYLE üzletekben mint eddig egész évben a Mac Prókból. Persze ehhez az is hozzátartozik, ahogyan az írtuk is az előző 5K iMac tesztünkben, hogy mindent összevetve az új iMac sokkal jobb ár-teljesítmény viszonyt képvisel, mint a Mac Pro.

Forrás: Arstechnica

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!