imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen legyen az iOS 11?


Kevesebb, mint 2 hónap van hátra a 2017-es WWDC megrendezéséig, ahol, mint minden évben, fény derül majd az Apple szoftvereivel kapcsolatos újdonságokra, és a fejlesztők birtokba vehetik az új rendszerek béta verzióit. Ebben a cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy mik azok a fejlesztések, amiket szívesen látnánk a következő iOS-ben.

Ami azt illeti, az iOS-re vonatkozó listát talán egy fokkal könnyebben össze lehet állítani, mint a macOS-eset, hiszen az Apple-nek van pár tartozása, amiket már évről-évre nagyon várják a felhasználók. Reméljük, idén végre beteljesülnek a várakozások, és tényleg egy szuper rendszert kapunk majd. Hogy mit is takar számunkra a szuper rendszer? Szerintünk ezeket az újításokat:

Dark Mode

Emlékszem, még tavaly nyáron, nem sokkal a WWDC után jelentkeztem ide a magazinhoz, és az egyik próbacikkem éppen azt fejtegette, hogy akkor most mi a helyzet a Dark Mode-dal. Azóta lassan eltelt egy év, de még mindig sehol a funkció, amit elég széles körben várnak. Szerencsére úgy tűnik, egyre közelebb járunk hozzá, hiszen rendszeresen érkeznek olyan hírek, miszertin a fejlesztők erre utaló jeleket találtak a kódban. Különben is, a macOS-ben már régóta megvan – miért pont az iOS-t hagynák ki?

Az esélyeket növeli az is, hogy ha tényleg OLED kijelzős lesz a következő iPhone, akkor azon sokkal jobban nézne ki egy sötét színséma, mint a mostani világos. Az ideális nyilván az lenne, ha kedvünkre választhatnánk a két opció közül: ha úgy tartja kedvünk, akkor egy csúszkával áttémázhatnánk a rendszert. Még ideálisabb lenne, ha a fejlesztők is integrálhatnák az alkalmazásaikba a funkciót, így a téma változtatása akár külső alkalmazásokat is más színsémába öltöztetne.

Személyre szabható Control Center

Szintén egy nagyon régóta remélt funkció, ami elsősorban az adatforgalom-kapcsoló miatt szokott előkerülni. Igazából nem is értem, hogy erre miért nincs lehetőség már a kezdetek óta – semmibe nem kerülne az Apple részéről, ha testre szabhatóvá tenné a Control Centert. Már az is bőven elég lenne, ha ki lehetne dobni azokat az appokat és gombokat, amiket nem használunk, és egy előre megadott listából kiválaszthatnánk helyettük azokat, amiket meg igen. Légyszi, Apple.

Újragondolt Dizájn

Az Apple mostanában igen fukarul bánik az új dizájn megoldásokkal. Már a harmadik generáció iPhone-ja néz ki gyakorlatilag ugyanúgy, holott elvileg kétévente kéne új formatervnek érkeznie. Valószínűleg az iPhone 8 elhozza majd a várva várt külalak-változást hardveres fronton, és szuper lenne, ha ezt egy szoftveres újragondolás is kísérné. Na nem mintha túl sok bajom lenne az iOS mostani kinézetével, de mégiscsak egy lassan 4 éves megoldásról beszélünk, ami túl sokat azért nem változott az elmúlt években.

Hogy mégis milyen legyen? Fogalmam sincs, nem is az én dolgom kitalálni, egyszerűen lepjék meg valamivel a felhasználókat. Lehetőleg ne csak újabb 150 emojival és iMessage matricával, mert az lassan kevés lesz.

Siri

Az Apple személyi asszisztense is jó régóta a rendszer részét képezi, olyan hatalmas fejlődésen mégsem esett át az évek során. A legtöbb esetben még mindig csak egy jópofa játékszer, amivel elszórakozol pár percet, majd utána hónapokig elő sem veszed. Most őszintén, tegye fel a kezét, akit érdekelnek a krikett eredmények. Na ugye…

Nyilván a legjobban azt éreznénk meg, ha magyarul is beszélhetnénk hozzá, bár sajnos ehhez egyelőre nem fűznék nagy reményeket. Viszont, mivel a diktálás tökéletesen működik anyanyelvünkön is, már az is sokat dobna az élményen, ha egy okosabb nyelvfelismerő kerülne a rendszerbe. „Hey Siri! Add to the shopping list: alapanyagok a pacalpörkölthöz”. A parancsok tehát továbbra is mehetnének angolul, amíg nem oldják meg a lokalizációt, de az sms-t a nagymamámnak ne angolul kelljen már diktálnom vezetés közben. Főleg úgy, hogy szükséges technológia megvan hozzá.

Nagyra értékelném azt is, ha képes lenne a hangalapú azonosításra. Az egyik legidegesítőbb dolog, hogy miután kiadtál egy parancsot jön a „You need to unlock your iPhone first” üzenet. Hát ezzel az erővel elő is vehettem volna rögtön a telefont, és nem szerencsétlenkedtem volna a félhülye asszisztenssel. Ellenben, ha már a Hey Siri felszólításból a hang jellemzőinek kinyerésével képes lenne rájönni, hogy valóban a gazdája beszél hozzá, megspórolhatnánk egy csomó idegeskedést. Nem mellesleg ez a technológia is létezik már, igaz nem az Apple-nél.

Ezekkel a funkciókkal még mindig csak ott tartanánk, hogy ne idegesítsen fel az asszisztens. Belekerülhetne még egy csomó olyan dolog is a Siri-be, ami előremutató újdonságokkal okozna meglepetéseket a felhasználóknak.

iTunes

Csak részben iOS, de nagyban érinti a telefonos rendszert is. Az asztali iTunes app, ami egyben a kapcsolatot jelenti a telefon és a gép között, egy óriási szörny. Ideje lenne meghagyni az iTunes-t médialejátszónak és online boltnak, a telefonos szinkronizációért felelős funkciókat meg átköltöztetni egy átlátható, letisztult alkalmazásba. Szeretném egyetlen appból rendbe rakni a kontaktlistámat, átdobni a médiafájljaimat és dokumentumaimat, látni a letöltött/megvásárolt alkalmazásaimat, igény szerint letörölni őket, majd biztonsági mentést készíteni és visszaállítani. Lehetőleg mindezt kábelek nélkül, WiFi-n keresztül.

AR

A kiterjesztett valóság mostanában elég hot topic az Apple-nél, így jó eséllyel kapunk valami ilyen irányú fejlesztést is az iOS 11-ben. Nem feltétlen olyanokra gondolok, mint a Samsung S8 Bixby-je, mert az, hogy felismer egy üveg bort a telefon, még mindig inkább a parasztvakítás kategória. Ellenben ha mondjuk a kamerát feltartva rárajzolná a valós képre a navigációs útvonalakat a telefon, már sokkal hasznosabbnak tűnik. Ha pedig tényleg jön a 3D-s előlapi kamera, ahogy azt Ming-Chi Kuo megjósolta, akkor a lehetőségek szinte végtelenek és itt határozottan nem a 3D-s szelfikre gondolok.

Belső terek térképének megrajzolása, tárgyak milliméterre pontos megmérése és modellezése nemcsak a hétköznapi felhasználóknak jöhetnek jól, de mondjuk egy vak ember számára is elképesztő életszínvonal változást hozhat, főleg ha összehangolják az Apple Watch-csal. A különböző csuklórezgések akár bot nélkül is navigálhatnák a látássérülteket.

Valami kimaradt, pedig nagyon szeretnétek, ha bekerülni az iOS 11-be? Írjátok le kommentben, hátha felhallatszanak az Apple-ig fohászaink.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!