imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen lesz az Apple A8 processzor?


Az iPhone 4 megjelenésekor annak idején a felhasználók számára a legnagyobb újdonság valószínűleg a Retina kijelző volt. Az Apple részéről sokkal fontosabb lépést jelentett az első saját fejlesztésű processzor, az Apple A4 bemutatkozása.

Az A SoC-család (system-on-a-chip) azóta jelentős fejlődésen ment át. Az A4 még csak egymagos volt, 800 MHz-en dolgozott az iPhone-ban és az iPodban, és 1,0 GHz-en az első generációs iPadben. Ez a processzor még 45 nm-es gyártástechnológiával készült. Az azóta eltelt időben 3 generációnyi iPhone jelent meg, és az Apple processzorja is folyamatos fejlődésen ment keresztül.

A jelenleg legfrisebb A7 SoC volt a piacon az első 64-bites ARM processzor, amely kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonban vagy táblagépben jelent meg. Ez az A4-hez képest már 2 maggal rendelkezek, négymagos PowerVR videocsippel. Utóbbi a megjelenés óta nem került megerősítésre. Órajele az iPhone-okban 1,3 GHz, az iPadekben pedig 1,4 GHz. Gyártástechnológia terén is történtek előrelépések, az A7-es processzorok immáron 28 nm-es csíkszélességgel készülnek.

Mostanában a csapból is az iPhone 6 folyik, a hírek leginkább a megnövekedett kijelzőméretről és a megváltozott dizájnról szólnak. Azt, hogy hogyan fog kinézni az iPhone 6, nem tudhatjuk biztosra, de közel 100% bizonyossággal állíthatjuk azt, hogy a legújabb Apple processzor, az A8 kerül bele.

Erről gyakorlatilag semmilyen pletyka nem jelent meg mostanáig. Most is viszonylag homályos információk láttak napvilágot egy kínai forrásnak köszönhetően. Ezek alapján az Apple A8 órajele elérheti vagy meghaladhatja majd a 2,0 GHz-et, miközben a gyártástechnológia 20 nm-re csökkenhet. A csip természetesen továbbra is 64-bites marad, illetve úgy tűnik, hogy az Apple nem száll be a „magháborúba”, tehát az A8 marad kétmagos.

Miért nem lesz négymagos? Eddig is tudták úgy optimalizálni az iOS-t, hogy a teljesítménnyel nem volt probléma. Az meg, hogy 20 nm-es, a fogyasztásra lesz pozitív hatással. Még a nagyobb kijelző ellenére is lehet, hogy ha nem is nő, de legalább ugyan akkora marad az akkumulátor üzemideje. Ami még lényeges változás lehet, hogy a hírek alapján a Samsung mellett a TSMC is elkezd Apple processzorokat gyártani, így az Apple ezen a téren is egyre kevésbé függhet majd nagy riválisától. Nem nehéz kitalálni, hogy hosszútávon ugyanaz a céljuk, mint amivel a kijelzők esetén is próbálkoznak: vagyis a Samsung teljes kiváltása a gyártás területén.

Az Apple által az A7-ben reklámozott desktop-szintű teljesítmény valószínüleg tehát tovább nő. Kérdés, hogy készül-e valami olyan újdonsággal az Apple, mint amilyen az A7 esetében az M7 mozgáskövető koprocesszorja volt. És ha már ilyen jól belejött az Apple a processzorgyártásba, mikor jutnak el oda, hogy megpróbálnak asztali gépekbe szánt processzorokat tervezni?

Forrás: MacRumors

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!