imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen lesz az iPad Pro?


Az iPad 2010 elején indult útjára, azóta nagyon sokat fejlődött az Apple táblagépe. Az iPadek egyre vékonyabbak, gyorsabbak és okosabbak lettek, majd megjelent a Retina kijelző és az iPad mini is. Idén újabb ugrás várható iPad fronton, mégpedig az iPad Pro.

Az idei WWDC egyik legnagyobb újdonsága volt az iOS 9-ben megjelenő osztott képernyős alkalmazások használatának lehetősége. A közvetítés alatt azonnal arra gondoltunk, hogy ez nem jelenthet mást mint egy nagyobb iPad érkezését idén ősszel, hiszen több alkalmazás használatához értelemszerűen nagyobb kijelzőre van szükség. Azóta újabb érdekességeket találtak az iOS 9 bétájában, melyek megerősítik egy akár 12,9 hüvelykes iPad Pro megjelenését.

A napokban két fejlesztő is talált új iPadre utaló jeleket. Az egyik legfontosabb egy új kijelzőfelbontás, ami felbukkant az iOS 9 kódjában. Ezek szerint az új iPad Pro felbontása 2732 x 2048 pixel lesz, 263 ppi-s Retina kijelzővel, amennyiben 12,9 hüvelykes lesz a nagyobb iPad. Személy szerint jobban örülnék egy 12,1 hüvelykes kijelzővel ellátott modellnek, így a ppi is kicsit magasabb lenne.

Új felbontás az iOS 9-ben.
Új felbontás az iOS 9-ben.

Ezzel a fizikai felbontással, 1366 x 1024 logikai felbontással jelennének meg az alkalmazások. A jelenlegi Retina kijelzős iPad mini és iPad Air 2 felbontása 2048 x 1536, 1024 x 768-as logikai felbontással. Az iPad Pro méretét úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy a kijelzőbe majdnem elférne két iPad mini. Így mutat egymás mellett az iPad mini, és a feltételezett iPad Pro:

Balra az iPad mini, jobbra az iPad Pro.
Balra az iPad mini, jobbra az iPad Pro.

Fontos megjegyezni, hogy a képeken én egy picit kisebbre méreteztem az iPadet 12,9 hüvelyknél, mert nem vagyok benne biztos, hogy ez lesz a végleges méret, inkább a nemrég bemutatott MacBook 12 hüvelykes méretét vettem alapul, az illusztrációk készítésénél.

Természetesen a nagyobb felbontásnak és kijelzőnek köszönhetően, sokkal több helyünk lesz az osztott képernyőn is.

iPad Pro osztott képernyő.
iPad Pro osztott képernyő.

Talán a fenti képen is észrevettétek, hogy más a keyboard. Ez nem az én Photoshop tudásomnak és képzeletemnek köszönhető, hanem ugyancsak az iOS 9-ben talált újdonságnak, ez pedig két teljesen új virtuális billentyűzetkiosztás, melyek ugyancsak megerősítik egy nagyobb kijelzős iPad érkezését.

Balra az iPad Air 2, jobbra az iPad Pro és az új billentyűzet.
Balra az iPad Air 2, jobbra az iPad Pro és az új billentyűzet.

Jól látszik, hogy egy nagyobb iPaden, lehetőség lesz egy sokkal bővebb kiosztással ellátott billentyűzet használatára. Íme az iOS 9-ben talált két új billentyűzet:

ipadpro_bill iPadprobill2

Vettem a fáradtságot és megszámoltam: 58 billentyűt láthatunk, a jelenlegi iPad 38 gombjával szemben, ami igen jelentős különbség. Ez még mindig elmarad például egy MacBook Prón található billentyűzethez képest, ahol 79 darab gombot használhatunk, de ne felejtsük el, hogy az iPaden lévő virtuális gombok egyetlen mozdulattal átválthatók speciális karakterek mutatására. Az biztos, hogy sokkal gyorsabban lehet majd dolgozni egy ilyen kibővített virtuális billentyűzeten.

macbook_ipadpro
MacBook, iPad mini, iPad Air 2, iPad Pro

Biztosra persze semmit nem vehetünk, de nagy összegben mernénk fogadni itt az iMagazin szerkesztőségében, hogy érkezik egy nagyobb iPad. Akár iPad Pro, akár iPad Plus is lehet a neve, de az biztos, hogy túl sok információ utal egy teljesen új iPad modellre.

Az sem kérdés, hogy az Apple-nek szüksége van egy harmadik iPadre, és a jelenlegi iPadek jelentős frissítésére. A tavaly őszi, meglehetősen felemásra sikerült iPad-bemutató után (az iPad Air 2 nagyon jó kritikákat kapott, míg az iPad mini 3 újításai kevésbé nyerték el az emberek tetszését), és az elmúlt negyedévek trendje alapján egyáltalán nem meglepő, hogy az iPad-eladások éves szinten is csökkentek, egészen pontosan 23,2%-ot. Ez konkrétan 12,6 millió darab eladott iPadet jelenti, ami még mindig nem kevés, de a befektetők sosem örülnek a mínuszos eredménynek, attól függetlenül, hogy az iPad továbbra is piacvezető maradt a táblagépek kategóriájában és az üzleti felhasználók körében. A számok mindenesetre régóta azt mutatják, hogy valami nagy dobásra van szüksége az Apple-nek iPad-fronton. 

2015Q2-iPad

Persze nagy kérdés, hogy önmagában egy nagyobb iPad megjelenése fel tudja-e pörgetni az iPad eladásokat, de ha belegondolunk nem is olyan régen láthattunk hasonlót az Apple-től, az iPhone 6 és a 6 Plus bemutatásával. Az iPhone eladások szárnyalásához tulajdonképpen elég volt a méretet megnövelnie az Apple-nek.

Az biztos, hogy ha lesz iPad Pro, akkor Red, és én is biztosan venni fogunk, annak ellenére, hogy valószínűleg igen magas lesz majd az induló ára. Gyors számítás és az erős dollár miatti őszi iPad áremeléssel is számolva, alsó hangon is 200 000 forintos indulóárral kalkulálhatunk.

Szeptember-október környékén várhatjuk az aktuális iPad frissítést, reméljük a fentiekben megjósolt iPad Pro is érkezik.

Forrás: Steven Troughton-Smith

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!