imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen monitort várunk az Apple-től?


Sokakat nagy csalódásként ért, amikor az Apple gyakorlatilag kihátrált a monitorkészítésből. Most viszont a Mac Prók kapcsán hivatalossá vált, a cég visszatér a bizniszbe. Na de milyen monitorra számíthatunk?

A teljes igazság az, hogy hivatalosan sosem mondta ki az Apple, hogy nem fog többé monitort gyártani. Viszont a kommunikációjuk erősen ezt sugallta, így tehát annyira nem meglepő, hogy a fél világ már lemondott róla, hogy valaha is lesz új monitor. Nehéz másként értelmezni azt, hogy 2011-ben mutattak be utoljára Apple Thunderbolt Display-t, amit aztán egyáltalán nem frissítettek, de még csak egy ráncfelvarrást sem adtak ki, nem beszélve a stagnáló árakról. Aztán az új csili-vili MacBook Próhoz meg egy külső gyártó termékét ajánlják meleg szívvel. Ha ez nem a piacról való kilépést jelenti, akkor semmi sem.

lg-5k-featured

Ez nem csak azért különösen fájó, mert ezáltal mindenkinek, akinek szüksége volt nagy képernyőre, szükségszerűen le kellett mondania az ökoszisztémához passzoló anyaghasználatról és minőségről, illetve bizonyos esztétikai szempontokról; hanem mert a cég nem mutatott egyetlen tényleges alternatívát sem. Csak annyit mondtak, hogy ott egy csomó fain külső gyártótól származó alternatíva, tessék nézelődni. Oké, de hol?

Lehet, hogy az LG 4 és 5K-s UltraFine monitorainak szép a képe, de könyörgöm, mi az a szürkés-fekete műanyagház ami körbeveszi? Az a dizájn olyan messze van az Apple termékekétől, mint ide Jeruzsálem. És akkor a bemutatás utáni Wi-Fi interferencia gondokról már ne is beszéljünk. Nem, ez nem Apple minőség. Én, és szerintem még sokan mások is, ragaszkodunk ahhoz, hogy ha már monitor, akkor az nézzen már ki úgy, és legyen olyan minőségű, mint a gép, amihez hozzákötöm.

vs

Épp ezért volt nagyon fontos a Mac Prók szokatlanul őszinte bejelentésekor, hogy Phil Schiller egy félmondatban megemlítette: a Pro géphez Pro monitor is dukál, márpedig ezt az Apple fogja leszállítani.

Az új Mac Pro – ami lényegéből adódóan moduláris rendszer (értsd: csak a gépet veheted meg, a perifériákat külön kell – a szerk.), készítésének részeként professzionális monitort is tervezni fogunk.

Függöny, taps – épp ideje volt. A kérdés már csak az, hogy milyen is lesz ez a „professzionális monitor”. Erről persze semmiféle konkrét szó nem esett, nem lehet tudni, hogy mindössze egy termékről lesz-e szó, amit csak a Mac Pro tud rendesen meghajtani, vagy esetleg termékpalettáról, ami ne adj Isten a MacBookokkal is kompatibilis, ahogy a felbontást és egyéb specifikációkat sem ismerjük még. Egy dolgot viszont már most biztosra vehetünk.

Az új monitor biztosan nem lesz érintőképernyős

Mindig előjön a téma, különösen a MacBookok kapcsán, hogy vajon mikor kezd el érintőképernyős asztali gépeket gyártani az Apple. Leginkább soha. Elmondták már ezerszer, hogy szerintük a laptopokban rossz irány az érintőképernyő, ott van helyette a Touch Bar (ami szvsz nem feltétlen sokkal jobb irány), érje be mindenki azzal. Különben is az iOS és a macOS két merőben különböző rendszer, amiknek különböző igényeket kell teljesítenie. Ennek megfelelően az egyiket érintésre szabták, a másikat meg egérre/tapipadra. Ezen a filozófián biztosan nem változtatnak majd a külső monitorok esetében sem.

Touch Bar

Az LG UlraFine, mint az Apple monitor előképe

A többi kérdés megválaszolásában segítséget adhat, ha kicsit alaposabban kivesézzük az LG UltraFine monitorát. A terméket ugyanis az LG és az Apple-le karöltve készítette el, így jó eséllyel azon főbb irányvonalak mentén haladva alkották meg, amiket az Apple is követni fog, ha rajta lesz a sor.

Méret
Az LG monitorok két méretben és felbontással érkeztek: 4K és 5K, 21,5 inch és 27 inch. Feltételezhető tehát, hogy ennél biztosan nem lesznek kisebb felbontásúak és méretűek a cupertinói megjelenítők sem. Gyanús viszont, hogy Schiller a bejelentéskor végig egyes számban beszélt a készülő monitorról. Valószínű tehát – ha csak nem lányos zavarában nyilatkozott így -, hogy csupán egyetlen méret fog érkezni. A 21,5 inchet pedig sokan keveselhetik, így én inkább a 27 inch mellett tenném le a voksom. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az iMacek is hagyományosan ekkora méretben készültek, tehát a cég korábban is ezt a méretet preferálta.

iMac-TBD

Felbontás
Ahogy említettük, szinte kizárt, hogy 4K alatti legyen a felbontás. A dilemma inkább az 5 és 8K körül foroghat. Tekintve, hogy a 8K még nagyon nem bevett felbontás, nem beszélve arról, hogy csak kegyetlen magas árakon tudják egyelőre előállítani (a Dell most bemutatott 32”-es 8K monitorja közel másfél millió forintba kerül), és ráadásul nagyon szűk az a réteg, akinek tényleg szüksége lehetne ennyi pixelre, azt mondanám, hogy a 5K most bőven jobb választásnak tűnik. A vásárlóknak is olcsóbb, és a technológia is simán van elég előremutató így a 4K korszakban, hogy az Apple nyugodt szívvel adhassa hozzá a nevét.

Technológiák
Mind az LG UltraFine, mind az összes Apple megjelenítő IPS technológiát használt és használ most is, így tehát nem tűnik valószínűnek, hogy ezen változtatnának, hacsak persze nem éreznek rá nagyon az OLED-re az iPhone 8 gyártása során. Jól is van ez így, bár TV-n nagy élmény az OLED, és a telefonoknál is megvannak a nyilvánvaló előnyei, asztali monitornál talán egy fokkal fontosabb a közel 180 fokos betekintési szög, mint az energiahatékonyság, vagy az extraszép fekete.

MC914_AV3

A nem gamer monitoroknál megszokott 60 hertzes frissítésnél az Apple-nek sem lenne többre szüksége, illetve az 5K-s LG-ben található 10 bites színmélység is elvárható. A színtér már egy fokkal érdekesebb kérdés, az LG ugye DCI-P3-et használ, ami mostanában sztenderdnek számít a Pro gépeknél. Ettől függetlenül az Apple simán dönthet az aRGB mellett is. Előbbi inkább a videósoknak, utóbbi meg a fotósoknak kedvezne – a cégen múlik, hogy melyik csoporttal akar inkább lepacsizni, sejtésem szerint a videósok fognak jobban járni.

Portok
Ha csak annyit hallottam volna, hogy az Apple új monitort tervez, és nem olvastam volna a bejelentést és az azt megelőző beszélgetést az újságírókkal, ennél a pontnál kapásból azt írtam volna, hogy 1 darab USB-C, csókolom. Azonban a beszélgetés során a fejesek szentül megígérték, hogy hallgatni fognak a pro felhasználók visszajelzéseire. Egy pedig biztos: nincs az a pro felhasználó, aki azt jelezte volna vissza az Apple-nek, hogy „annyira jó lenne, ha csak egy portot kapnának a monitorok, nagyon zavar, ha átalakító nélkül be tudom dugni az SD kártyát az eszközeimbe”. Szóval ha igazat beszéltek, és nem csak a parasztvakítás ment, akkor reménykedhetünk benne, hogy nem lesz olyan kritikus a csatlakozóhelyzet, mint amilyen a MacBook Próknál. Őszintén szólva elég szkeptikus vagyok ezügyben, de ne legyen igazam.

54eccc1d6df52a2e62e29a0e19b3ed98

Dizájn
Arra már most mérget mernék venni, hogy nem műanyag házat fog kapni az új monitor, hála Istennek teszem hozzá gyorsan. Az a vízió lebeg a szemem előtt, hogy lényegében marad minden, amilyen volt, csak modernebb formában, elsősorban az új MacBook Próktól kölcsönözve a kinézetet. Ennek értelmében jóval vékonyabb káva jöhet, maga a monitor vastagsága is csökkenhet, illetve nem lepődnék meg azon sem, ha itt is érkeznének a színek: space gray, és ezüst. Így legyen.

Ár
Itt is egészen nyugodtan kiindulhatunk abból a feltételezésből, hogy az Apple monitorja biztosan nem lesz olcsóbb, mint az LG UltraFine. Márpedig az LG UltraFine 5K elég drága, amerikában 1300 dollár, itthon 450 ezer forint. Ha beigazolódnak a fenti feltételezések az anyaghasználat, a plusz portok és az alma logó simán feljebb tornázhatja ezt az árat valahová 1500 és 2000 dollár közé. Ennek megfelelően itthon is jócskán fél millió fölé kerülhetünk. Ez, ha valaki tényleg professzionális felhasználó, és a monitor elengedhetetlen munkaeszköz, nem feltétlen sok. Viszont én személy szerint nagyon örülnék, ha nem is ilyen hiper-szuper, de egy elfogadható árú és specifikációjú monitor az átlagos felhasználóknak is érkezne az Apple-től – bár ennek elég kicsi az esélye.

Apple_Thunderbolt_Display-PRINT2

Összegzés
Mindent egybevetve tehát egy 5K-s, hagyományos de modernebb kialakítású, 60 Hz-es 27”-es IPS monitor érkezése tűnik a legvalószínűbbnek, 10 bites színmélységgel, P3-as színtérrel, remélhetőleg több porttal és egy igen vaskos árcédulával. Hogy megéri-e, azt majd meglátjuk, az viszont mindenképp üdvözlendő, hogy a cég ilyen sok idő után újra egy csúcskategóriás monitorral fog jelentkezni.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!