imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyen volt a YouTube 14 évvel ezelőtt?


Lekapcsolták a videómegosztó egyik legrégebbi, professzionális csatornáját. Ennek apropóján pedig megnéztük, milyen videókkal indított a platform közel 14 évvel ezelőtt.

Ha valaki akkor született, amikor az első videót feltöltötték a YouTube-ra, valamikor mostanában kezdi majd a középiskolát. Mondhatni tehát, hogy egy generáció már felnőhetett úgy, hogy YouTube-ozott, még ha ez aligha lehet igaz, tekintve, hogy a videómegosztó indulásakor még közel sem volt olyan ismert mint most.

Ennyi idő alatt csatornák születtek és haltak el, videókat futották le hosszabb rövidebb fénykoruk, láttunk sikereket és bukásokat, nem mellesleg pedig idő közben – az ifjúság körében legalábbis szinte teljesen – átvette a klasszikus tévé szerepét a platform.

A kezdőképernyő 2005-ben.

A The Verge most arról számolt be, hogy az egyik legrégebbi multi-chanel alapon működő, professzionális tartalomgyártó csatorna a Machinima videói eltűntek az oldalról. A sztori számunkra nem különösebben érdekes, egy egyszerű felvásárlás áll a dolog hátterében. Viszont ennek apropóján eszünkbe jutott: vajon mik a YouTube legelső videói, amik ma is láthatóak? Nos, van pár érdekes.

Me at the zoo

A legelső YouTube videóról valószínűleg többen is hallattatok már. A 20 másodpercnél is rövidebb videón Jawed Karim, a YouTube egyik társalapítója látható az állatkertben. Viccesen semmitmondó az egész, nyilván csak egy tesztfeltöltésről van szó, ami egyébként már 60 millió megtekintésnél jár.

Feltöltés: 2005. április 23.

My Snowboarding Skillz

Még aznap érkezett is a következő videó egy mw nevű felhasználótól. A 11 másodpercben egy gyönyörű snowboardos esés látható, lényegében tehát a második videó a YouTube-on már egyben az első bakivideó is volt. Nem csoda, hogy később hatalmas népszerűséget kapott a műfaj…

Feltöltés: 2005. április 23.

Tribute

Az időben következő pár videó mára már elérhetetlenek, a Tribute nevezetű igazából a nyolcadik a YouTube történetében. Egy teljes napot kellett tehát várni arra, hogy valaki feltöltse a platformra az első nettó állatkodást. Hibátlan kivitelezés, ma is megállná a helyét.

Feltöltés: 2005. április 24.

Itt engedjétek meg, hogy eldicsekedjek hasonló jellegű képességeimmel. Az alábbi fotó a legutóbbi céges bulin készült szerénységemről:

Premature Baldness

Egy héten belül befutott az első challange videó is paul felhasználó jóvoltából. A két perces felvételen (ami alá már zene is lett vágva!) egy srác (mára már feltehetően komoly családapa) látható, akinek haját a haverjai köztéren vágják le rühes kutya stílusban.

Feltöltés: 2005. április 28.

Carrie rides a truck

Az ötödik ma is látható videón minden bizonnyal Carrie látható, ahogy egy játékautót vezet látványos boldogsággal.

Feltöltés: 2005. április 28.

Cybergoon squad

Alapvetően csak egy ötös listát szerettem volna összeállítani, de a hetedik ma is elérhető videó olyan erős, hogy nem volt szívem kihagyni a cikkből. Jöjjön az első igazán WTF videó egy héttel a videómegosztó indulása után. Köszi Greg!

Feltöltés: 2005. május 1.

Azt hiszem a lista alapján elmondhatjuk, hogy lehet, hogy a videók minősége sokat javult az évek során a technológiának köszönhetően. De hogy az emberek és a tartalmak nem sokat változtak, az is biztos.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!