imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Milyenek lehetnek a külsős appok Apple Watch-ra?


Az már az Apple Watch bejelentésekor kiderült, hogy a WatchKit segítségével a külsős fejlesztők is készíthetnek alkalmazásokat az Apple órájára, hasonlóan az iPhone-hoz vagy iPadhez. A ThinkApps csapata most gondolt egyet, és megkért pár dizájnert, hogy készítsenek koncepciókat a legnépszerűbb appok Apple Watch-változatáról.

A következő tervek természetesen nem hivatalosak, és semmi garancia nincs arra, hogy a felsorolt alkalmazások valóban megjelennek majd az Apple Watch-ra, vagy ha igen, hasonlóan fognak kinézni, arra azonban jók lehetnek, hogy megnézzük, vajon hogyan gondolkoznak a fejlesztők a kis kijelző által jelentett keretekben. Úgyhogy nézzük meg, hogyan festene pár, a mindennapokban az iPhone-unkon és iPadünkön használt alkalmazás a csuklónkon!

Facebook Messenger

Apple Watch Facebook Messenger

Most hirtelen nem kerestem statisztikát, de valószínűleg a Facebook Messenger a második legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás iOS-en. Azt már tudjuk, hogy iMessage-eket fogadhatunk, és a diktálás segítségével küldhetünk is majd az Apple Watch-ról, szóval logikus lépés lenne a Facebooktól, ha a Messenger appot az Apple órájára is elkészítenék. A Unity Interactive koncepciójában az ismerőseink az óra kezelőfelületéhez illeszkedően kis körökben jelennének meg, ezek jobb alsó sarkában látszódna, hogy elérhetőek-e éppen. Az üzenetek kicsit máshogy jelennének meg mint most, a buborékoknak búcsút inthetnénk.

Uber

Apple Watch Uber

Magyarországon – egyelőre – nem érhető el, külföldön azonban egyre népszerűbb a rendhagyó taxiszolgáltatás, az Uber, mely ellen mindenhol lázasan tüntetnek a taxisok ahol megjelenik. Kézenfekvő, hogy az óránkról is tudjunk autót rendelni az Uberen keresztül. Az SSP Software koncepciója nekem kicsit elnagyoltnak tűnik, valószínűleg nem fektettek bele túl sok energiát – van ahol még középre sincsenek rendezve az elemek. Az biztos, hogy a kezelőfelület letisztult, a címet valószínűleg diktálással adhatnánk meg, az autó aktuális pozícióját pedig egy pici térképen mutathatná az alkalmazás Apple Watch-változata.

Lyft

Apple Watch Lyft

A Lyft az Uberhez hasonló, telekocsi jellegű szolgáltatás, aminek segítségével általában olcsóbban juthatunk el a kiszemelt célhoz mint tömegközlekedéssel vagy saját autóval. A Pixel Grow által készített Apple Watch-alkalmazás koncepciója szerintem az Uberhez hasonlóan nem túl kidolgozott, gyakorlatilag a kocsiról és a sofőrről láthatunk fotókat rajta.

Moves

Apple Watch Moves

Ennek az appnak egyértelműen az Apple Watch-on van a helye! A fitnesz- és sportalkalmazás használhatná az óra különböző ezzel kapcsolatos szenzorait, valamint minden funkció elérhető lehetne az Apple Watch-on is mint az iPhone-on. A Unity Interactive csapata ebben az esetben is követte az Apple által felvázolt, körökre alapozott kezelőfelületet, a felhasznált színek pedig jól illeszkednének az Apple Watch Sport esetében a szíjaknál használt színekhez.

Skype

Apple Watch Skype

Egyértelmű, hogy a Microsoftnak is érdemes lenne elkészíteni a Skype Apple Watch-változatát. A TouchArt  koncepciórajzain azt láthatjuk, hogy válaszolhatnánk szöveges üzenetekre az óránkról, illetve hogyan fogadhatnánk hívásokat a csuklónkon, hogy aztán Knight Rider-stílusban kommunikáljunk ismerőseinkkel. Igazi Skype-fanoknak pedig kötelező a kék gumiszíj!

Beats Music

Apple Watch Beats Music

Ha valami, a Beats Music alkalmazás biztosan elkészül majd az Apple Watch-ra, hiszen most már egy ideje az Apple tulajdonában van a cég. Szerintem a Unity Interactive megint igényes munkát végzett ami a koncepciót illeti, az óránkról vezérelhetnénk a zenelejátszást, valamint itt választhatnánk ki, hogy mit szeretnénk hallgatni. Nem szakadtak el a jól bevált körös megoldástól, ami ráadásul jól illeszkedik a Beats Music logójához is.

Yelp

Apple Watch Yelp

Kézenfekvőnek tűnik a Yelp is az amerikaiak számára, miért ne kereshetnénk egy jó helyi mexikóit a csuklókon lévő Apple Watch segítségével? A koncepció kivitelezése azonban már hagy némi kívánnivalót maga után, a UX Passion szerintem túl kicsi gombokat és kisméretű szöveget alkalmazott, nem tudtak elszakadni a mobilalkalmazások esetében használható és sikeres elemektől, amik azonban egy órán szerintem kevésbé működnek.

Spotify

Apple Watch Spotify

Miért ne irányíthatnánk a Spotify-zenelejátszást a csuklónkon lévő Apple Watch segítségével? Teljesen jó elképzelés, hogy a Spotify elkészítse az alkalmazása órás változatát, a Superawesøme terve azonban szerintem talán a legrosszabb a felhozatalból. A lejátszást mutató albumborító még csak-csak elmegy, de az utolsó képen látható lista nekem teljesen használhatatlannak tűnik egy ekkora kijelzőn. Az rendben van, hogy mondjuk egy jobbra húzással vissza tudnánk lépni a menüben, illetve a digitális korona segítségével görgethetnénk a zeneszámok listáját, de egy ekkora elemet ujjal kiválasztani meglehetősen nehézkesnek tűnik nekem. A digitális koronán lévő gomb pedig a főképernyőre visz az eddigi információk alapján.

Tinder

Apple Watch Tinder 1 Apple Watch Tinder 2

Adja magát, hogy az óránkon is őrült sebességgel lapozzuk jobbra-balra a többi Tinder-felhasználó fotóját, majd szerencsés egyezés esetén elküldjük újdonsült ismerősünknek a szívdobogásunkat – ha véletlenül ő is Apple Watch-tulajdonos. A Tinderre két koncepció is készült, az egyiket a TouchArt, a másikat az EchoUser rajzolta. A tipográfia szerintem mindkettő – de különösen az utóbbi – esetében vállalhatatlan, én semmi esetre sem szeretnénk Comic Sansot Chalkboardot látni az órámon.

Pinterest

Apple Watch Pinterest

Annának valószínűleg az egyik első alkalmazása lenne a Pinterest az óráján. A Spiral Design Studio által készített Apple Watch-koncepcióval azonban ismét az a probléma, amivel már korábban is találkoztunk: nem gondolták végig a kijelző kis méretét, nem használják eléggé például a digitális koronát. A keresőmező ilyen formában például nekem teljesen feleslegesnek tűnik: úgyis csak diktálással tudnánk keresni a képek között. A különböző gombok és grafikai elemek pedig túl kicsinek tűnnek. Bár a Pinterest talán nem is feltétlenül való a csuklónkra.

Twitter

Apple Watch Twitter

Egyértelmű, hogy kell Twitter az Apple Watch-ra. A tweeteket egy szempillantás alatt el tudnánk olvasni az óránkon, anélkül, hogy elő kéne halásznunk a telefonunkat, a különböző linkeket meg mondjuk átküldhetné az app az iPhone-unkon található Safariba. Tweetet írni már nehezebb lenne, bár a diktálással akár megoldható, a retweet vagy favorite funkció kivitelezése viszont nem tűnik lehetetlennek. A CodeMyMobile által rajzolt dizájntervekben azonban azt a hibát vélem felfedezni mint korábban sokszor: túl kicsik egyes elemek.

YouTube

Apple Watch YouTube Apple Watch YouTube

Hát, hogy ekkora kijelzőn van-e értelme videókat nézni, az szerintem legalábbis véleményes, de talán a megrögzött YouTube-ról-hallgatok-zenét-embereknek jó lehetne. A Simply User által készített dizájnterven pár korábbi koncepcióhoz hasonlóan a körök dominálnak, bár közel sem olyan szép is látványos az elrendezésük, mint az Apple által tervezett Apple Watch kezdőképernyőn. Az értelmetlenség ellenére egyébként szerintem sikerült egész jól kivitelezni a dolgot.

Az biztos, és a fentiekből is tisztán látszik, hogy a fejlesztőknek jelentős mértékben újra kell majd gondolniuk az alkalmazásaik kezelőfelületét ahhoz, hogy egy használható appot készíthessenek az Apple Watch-ra. Ráadásul van egy csomó olyan funkció, amit egyszerűen értelmetlen az órára költöztetni, míg persze sok másik szinte ordít azután, hogy a csuklónkról használjuk.

Nektek melyik a kedvenc koncepciótok? Esetleg melyik ötletet valósítanátok meg másként, vagy milyen alkalmazást használnátok szívesen az Apple Watch-on?

Forrás és képek: ThinkApps.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!