imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Minden, amit az iPhone X kijelzőszigetéről tudni érdemes


Az idén különösen sikeres és aktív szivárogtatóknak köszönhetően már egy ideje tudjuk, hogy az iPhone X szinte csak kijelzőből álló előlapját egy kis, a szenzoroknak fenntartott sziget töri meg. Most, hogy bemutaták a készüléket a működéséről is többet tudunk.

Az információkat az Apple hivatalos, elsősorban fejlesztőknek szánt aloldaláról, a Human Interface Guidelinesből szemezgették össze, akit érdekel az ilyesmi, ezen a linken olvasgathat tovább. Ebben arra tanítgatják az alkalmazáskészítőket, hogy miként érdemes hozzáállni az újdonsághoz, hogy az appok szépek legyenek és kihasználják a kijelzőben rejlő lehetőségeket.

Például az Apple szeretné, ha a fejlesztők nem próbálnák meg elrejteni a kivágást (tehát fekete sávot tenni a két oldalára), inkább arra bátorítanak mindenkit, hogy használják ki a helyet.

Ne rejtsd el és ne is hívd fel a figyelmet a kijelző fő sajátosságaira. Ne rejtsd el a kijelző lekerekített sarkait, a szenzoroknak fenntartott területet vagy a képernyő alján elhelyezett Home indikátort azáltal, hogy fekete sávot illesztesz a képernyő alsó és felső részére.

Az Apple szerint azok az alkalmazások, melyek a rendszer által biztosított UI elemeket használják javarészt maguktól tudnak majd igazodni az új készülék szokatlan kijelzőformájához. A háttérelemek például automatikusan elnyúlnak majd a kijelző széléig, az UI elemek pedig megközelítőleg a megfelelő helyre pozicionálódnak.

Annak biztosítása érdekében, hogy az iPhone X lekerekített élei, a szenzor terület és/vagy a Home indikátor ne kerüljön takarásba, minden alkalmazásnak tiszteletben kell tartania az Apple által kijelölt, úgynevezett „safe area”-kat. Ha ezt nem teszik, nem kapnak majd engedélyt az App Store-os megjelenésre.

Ugyanígy tilos interaktív elemeket (például gombokat) elhelyezni a kijelző legaljára, elkerülve ezzel, hogy a felhasználó félrenyomjon bármit véletlenül, miközben csak vissza akart térni a Főképernyőre. Hogy jó példával járjanak elöl, az Apple megmutatta a saját alkalmazásanak felületét.

A hivatalos Apple képekről érezhetően hiányoznak a landscape módban használt alkalmazások fotói (a játékok kivételével). Valószínűleg azért, mert éppenséggel nem mutatnak túl jól ebben a nézetben. Egyes fejlesztők nem hagyták ennyiben a dolgot, és az Xcode iOS szimulátorával utánajártak a kérdésnek. Nos, tényleg nem a legszebbek. Ilyen például egy weboldal a Safariban elfektetve.

Szerencsére úgy néz ki, nem minden weboldalt fehér sáv vesz majd körbe kötelezően, az oldalsó csíkok valószínűleg alkalmazkodnak majd az adott oldal HTML kódjában megadott háttérszínhez. Az Apple TV 4K sötét oldala például már egyáltalán nem vészes.

A legtöbb esetben viszont kifejezetten jól jón majd az az extra terület, amit megtartottak a kivágás ellenére is. Mind a fotók, és videók, mind a játékok körbeölelik a szigetet, a végeredmény pedig egészen mutatós, nem tűnik túl zavarónak a sötét téglalap. Persze filmnézésnél még így is zavaró lehet a dolog, de szerencsére erre is gondolt az Apple. Megnyitáskor ugyanis a mozgókép úgy igazodik, hogy elkerülje a kivágást és a Home indikátort. Ha mégis bevállaljuk a kompromisszumot, akkor két koppintással kitehetjük teljes képernyős módba a tartalmat.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy több előny, mint hátrány származik a kis szenzorszigetből. Ennek ellenére persze vannak, akiknek jobban bejött volna, ha az Apple inkább meghagyja a felső kávát, eltávolítva ezzel az iPhone X szexepiljét. Még rendert is csináltak hozzá.

Forrás: Macrumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!