imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Minden, amit tudni vélünk az új iPad Próról


Szupervékony káva, külső megjelenítő támogatás, A12X processzor és további érdekességek…

Ahogy egyre inkább ráfordulunk az év végére és közeleg a karácsonyi időszak, úgy válik egyre biztosabbá egy második őszi Keynote, ahol a vártak szerint újabb Mac és iPad Pro frissítések érkeznek. Korábban már összeszedtük miért lenne szükség az Apple asztali gépeinek jelentős hardverfrissítésére. Most pedig egy nagy adag saját renderrel illusztráljuk mit várunk az új iPad Prótól.

Ahogyan néhány nappal ezelőtt is írtunk már róla, a hétvége folyamán csak úgy záporoztak az új iPad Prót illető újdonságok. Hamar jött is egy üzenet K1l1m6n-től:

Te figyi már, olyan rondák a MacRumorson a renderek. Csináltam nektek néhány szebbet!

Így hát összeszedtem, hogy miket is tudunk eddig az új iPad Próról Rambo, Gurman és Kuo információi alapján és mit érdemes elhinnünk ezek közül.

Utóbbi szerint két új iPad Pro modellen dolgozik az Apple, valószínűleg megegyező képernyőátlókkal, amikkel a 2017-es iPad Prók is rendelkeznek. Ezeken több mint valószínű, hogy nem variál az Apple, és arra számítunk hogy a képarány is marad a régi. A kávamentes dizájn követi az iPhone X-ben bevezetett szisztémát, ahogy az is biztosra vehető hogy a Home gombot is kinyírja az Apple, hiszen az iOS 12-ben már iPaden is elérhető a gesztusvezérlés.

A káván jelentős vékonyítást várunk (kb. 6 mm tűnik reálisnak), de a notchot ebben az esetben valószínűleg elhagyja az Apple és a felső sávba építi a Face ID-hoz szükséges kamerát és szenzorokat. Ha már Face ID akkor fontos kiemelni, hogy az Apple-nek nem lesz elég az iPhone-ból továbbörökítenie a technológiát. Azt is meg kell oldaniuk, hogy több szögben (akár a készülék fektetett állapotában is) feloldjon az iPad, hiszen egész máshogy használjuk mint az iPhone-t.

Mivel szinte mindenki szupervékony iPadeket jósol, ezért arra jutottunk, hogy az üveghátlap elhagyása is biztosra vehető. Helyette iPhone 7-re emlékeztető antennacsíkokra számítunk, régi időkre emlékeztető egyenes lekerítésekkel. Kamera fronton az iPhone XS és iPhone XR széleslátószögű lencséit várjuk, a Smart Connector pedig a hátlapon alulra kerülhet majd.

Az eszközök pontos méreteit tekintve a kisebbik esetén 178,52 x 247,64 mm-re számíthatunk 5,86 mm-es vastagsággal, ami 0,2 mm-rel a kevesebb a jelenlegi 10,5”-os iPad Próhoz képest. A nagyobbik 12,9”-es változat 215 x 280,66 mm-es méretet ölthet, mindkét esetben körülbelül 6 mm-es kávával.

Ami az egyik legkérdésesebb pontja lehet az új iPad Próknak az a csatlakozók kérdésköre. Több egybehangzó forrás is úgy tudja, hogy ez lehet az első USB-C iOS eszköz az Apple kínálatában. Rambo szerint ez lehetővé tenné, hogy egy ilyen kábel segítségével 4K HDR támogatást adjon az Apple külső megjelenítőkhöz. Ez a megoldás egybecsengene az Apple kortárs számítógép törekvéseivel, a gyakorlatban mi mégis inkább vezeték nélküli megoldásra számítunk.

További jelentős változás lehet, hogy az iPadekről is eltűnik a jack csatlakozó, ami újabb kérdéseket vet fel az USB-C-vel kapcsolatban. Érkezhet a teljes vezeték nélküli szemléletmód az Apple termékkínálatába?

A vezeték nélküli töltés is jó eséllyel kimaradhat, viszont egy 120 Hz-es OLED kijelző nagyon várós, ami már most előrevetíti az új iPad Prók magas árfekvését. Tudom, hogy egy ilyen eszközt borzasztó drágán dobna csak piacra az Apple, de ez első nagy kijelzős OLED eszközök egyike lehetne. Ez nem csak az elképesztő színek miatt lenne óriási előrelépés, hanem energiahatékonyság szempontjából is.

Ha már energiahatákonyság, akkor ne menjünk el szó nélkül a processzor mellett sem, ami minden bizonnyal az A12X névre hallgat majd. Az A12 Bionic elképesztő akkumulátor spórolós megoldásai és a 8 magos Neural Engine egy még erősebb szörnyetegbe gyúrva.

És végezetül pedig AirPencil, aminek egyelőre annyi újítást jósolnak a bennfentesek hogy képes lesz közelség alapú csatlakoztatásra, csakúgy mint az AirPods. Az új iPad Prók bemutatásának időpontjára egyelőre nincs egybehangzó információ, azonban erre is van egy tippünk.

Az illusztrációként használt rendereket ezúttal is Kádár Viktor, alias K1l1m6n készítette. Ha tetszik a munkája, akkor lessétek meg korábbi MacBook Pro koncepcióját is, amit a ti visszajelzéseitek alapján készített. További fantasztikus munkáiért kövessétek be Behancen és Instagramon, illetve kövessétek figyelemmel az iMagazint is, ugyanis időnként hasonlókkal jelentkezünk majd a jövőben is. Kérdezni ér tőle a kommentekben!

Források: Macworld, MacRumors 1, 2, 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!