imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Minden brit parlamenti képviselő kap egy iPad Air 2-t


Az Egyesült Királyság törvénykezésének alsóháza a keddi nap folyamán megszavazta azt az egymillió angol font (nagyjából 400 millió Ft) értékű hardverfrissítést, melynek keretében a helyi parlament mind a 650 képviselője új táblagépeket – egészen pontosan iPad Air 2-ket – és új laptopokat kap majd.

Nem új keletű dolog az iPadek használata a brit parlamentben, már 2012 óta széles körben használják a képviselők az Apple táblagépét munkára (és talán az unalmas ülések alatti játékra vagy böngészésre?), bár eddig csak 209 főnek volt belőle. Az új beszerzéssel azonban az összes képviselő hozzájut egy vadiúj iPad Air 2-höz – a hírek a színeloszlásról nem szólnak, kíváncsiak lennénk, ebből vajon hány darab lesz aranyszínű.

A döntés persze a képviselők közül sem mindenkiből váltott ki felhőtlen lelkesedést, a munkáspárti Chi Onwurah képviselőnő élesen kritizálta az Apple eszközök beszerzését, többek között az áruk és a rajtuk található operációs rendszer miatt:

Ahogy Nigel Mills [helyi konzervatív politikus] és a Candy Crush példáján is láthatjuk, a képviselők játékokkal, az iTunesszal és egyéb funkciókkal fogják tölteni az idejüket az iPaden. Szerintem hiba egy olyan platformhoz kötni az ország legbefolyásosabb embereit, amit a legtöbb választópolgár nem engedhet meg magának. És akkor még meg sem említettem az adóelkerülés-ügyet. Én egy eszközfüggetlen digitális platform mellett állnék ki.

House of Commons
A House of Commons. | Kép: Catherine Bebbington / Flickr

Az Apple-készülékek árának ellenére a digitális átállás jelentős megtakarításokat eredményezett a brit parlament számára: azzal, hogy egyre inkább mellőzik a papírokat, egyes becslések szerint már most is évi 3 millió fontot, azaz nagyjából 1,2 milliárd forintot spórolnak meg – a környezetvédelmi szempontokról nem is beszélve. John Thurso skót liberális demokrata politikus a döntés védelmében elmondta:

Az iPadek 2012 óta szerves részét képzik a jelenleg is használatos folyamatoknak és infrastruktúrának. Ha váltanánk az iOS-ről, az pluszköltségeket jelentene a folyamatok megváltoztatása miatt. […] A képviselők az iPadjeik segítségével érik el a belső hálózatot, az Office 365 csomag részét képző Office alkalmazásokkal pedig megnyithatják és szerkeszthetik a beadványokat, vagy megjegyzéseket fűzhetnek az egyes dokumentumokhoz. Ráadásul az IT-szakembereink távolról is tudják menedzselni az Apple termékeit, például azok esetleges elvesztése során. Ezek a funkciók ugyan más operációs rendszereken is elérhetők, bevezetésük azonban további költségekkel járna.

A Times megjegyzi, hogy az eszközök egyenként 499 fontba kerülnek majd, így joggal feltételezhetjük, hogy a képviselőknek a 16 GB-os Wi-Fi + Cellular iPad Air 2 modelleket szánják. Az iPadet egyébként a magyar parlamentben is általánosan használják, sőt, a ma érvényben lévő magyar alkotmány is egy iPaden íródott.

Forrás: Daily Express via AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!