imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Minden konkurenciát leiskoláz az Apple A12-es processzora


Az eddigi legalaposabb banchmark tesztek szerint az A12 nem csak sokkal energiahatékonyabb és erősebb mint bármelyik másik mobilprocesszor, de lassan már a csúcskategóriás asztali procik se jelentenek majd kihívást…

Ha kijelzőtesztelés akkor DisplayMate, ha kamera akkor DxOMark, ha pedig processzor benchmark, akkor AnandTech az alapvetés. Ezek ugyanis azok a laborok, ahol tudományos alapossággal és műszeres felszereltséggel veszik alaposan górcső alá az adott területet, természetesen vállalati érdekektől függetlenül.

Ahogy megjelentek az új készülékek sorra érkeztek is a vizsgálatok eredményei. Először a DisplayMate állapította meg, hogy az iPhone XS és XS Max kijelzőinél jelenleg nincs jobb a piacon; majd a DxOMark méltatta az általuk mért második legjobb kamerát valaha. Most pedig megérkezett a AnandTech beszámolója is, ami nem fog csalódást okozni az újdonsült tulajoknak.

Az Apple A12-es processzora ugyanis toronymagasan aláz mindent.

De tényleg, olyan elképesztő különbségek jöttek ki minden versenyszámban a konkurens csúcsprocesszorokhoz képest, hogy csak a kétszeres szorzókon a végére már meg se rezzentünk. Mind energiahatékonyságban, mind a teljesítményt illetően jódarabig nem lesz még párja az A12-nek, jöhet bármilyen Snapdragon, Kirin vagy Exynos csoda.

A kontraszt a legjobb Androidos SoC-okhoz képest extrém módon éles – mind a teljesítmény, mind az energiahatékonyság tekintetében. Az Apple SoC-jai úgy fogyasztanak kevesebb energiát Androidos társaiknál, hogy közben közel kétszeres a teljesítménybeli előnyük. Nem lennénk meglepve, ha normalizálnánk az energiafogyasztással, akkor az Apple-nek akár háromszorosan is verne mindent teljesítményben – olvasható az AnandTech tesztjében.

Igazából az egyetlen processzor, ami valamennyire fel tudja venni a kesztyűt, az az Apple tavalyi A11-ese (teszem hozzá, még ez is veri az összes konkurenst). Az A12 ehhez képest a SPECint2006 benchmark tesztek tanulsága alapján átlagosan 24%-kal teljesített jobban számítási kapacitásban, és 12%-kal energiahatékonyságban. Ez alól egyedül a memóriaigényes feladatok voltak kivételek, ezekben valamivel több energiát nyelt el az A12-es.

A kérdés tehát már nem is az, hogy mobilos fronton van-e párja az Apple-nek processzor téren, hanem hogy megütöttük-e már az asztali gépek szintjét. Az AnandTech szerint már csak nagyon vékony az a határvonal, amin átlépve az Apple aktuális üdvöskéje ott lesz a csúcskategóriás asztali processzoroknál.

Ebben a hatalmas teljesítménynövekedésben több tényező is szerepet játszik. Egyfelől az A12 az első kereskedelmi forgalomba kerülő 7 nanométeres mobilprocesszor a világon. Az új technológiáról korábban már részletesebben is írtunk. Emellett pedig a neurális segédprocesszor ugrásszerű fejlődéséről, az újratervezett system cache-ről, a magok számának növekedéséről, és a GPU memóriakompressziójáról se feledkezzünk meg.

Noha az ilyen tesztek végére mindig oda szoktuk írni, hogy a „szintetikus bechmark tesztek csak a nyerserőt nézik, a valós életbeli használatról nem adnak képet“ satöbbi satöbbi, de ezúttal nyugodt szívvel tehetünk kivételt, hiszen már pontosan tudjuk:

az Apple A12-es processzora élőben is egészen brutális teljesítményre képes.

A mostani teszt igazából csak ezt a megfigyelést támasztotta alá számokkal és diagramokkal…

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!