imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Minden negyedik Windowsos Macet akar


Nem meglepő módon elsősorban azok, akik jól keresnek, de érdekes módon a fizetési skála másik oldaláról is nagy az igény az Apple számítógépei iránt. Macről Windows-ra viszont csak a megkérdezettek 2%-a szeretne váltani.

Emlékeztek még, hogy tavaly év végén mit mondott a Microsoft? Azt, hogy:

több ember vált Macről Surface-re, mint valaha.

Amikor erről cikkeztünk, őszintén szólva még mi is kicsit elhittük az állítást. Ott voltunk nem sokkal a MacBook Pro frissítés után, aminek hardverétől annyira azért nem dobtuk el magunkat, közben a Microsoft pedig – látszólag legalábbis – szárnyalt.

Olyan mézes madzagokat húztak el a ridegtartásban szomorkodó professzionális Apple felhasználók orra előtt, mint Surface Studio, vagy a Surface Book. Előbbi ráadásul szinte már-már Apple-t idéző reklámot is kapott, azon felül, hogy úgy nézett ki, mintha egyenesen Jony Ive készítette volna a saját két kezével; utóbbinak pedig indítottak egy csereprogramot: a használt Maceket beszámították a Surface Book vagy Surface Pro 4 árába, akár 650 dollár értékben.

Aztán azóta ugyanúgy lecsengett a Surface Studio körüli hype, mint ahogy az az összes iPhone-gyilkos, MacBook-gyilkos, iPod-gyilkos termékkel is mindig megtörtént idáig. Tegye fel a a kezét, aki ismer egynél több embert is, aki végül megvette a csodagépet. Na ugye. Az Apple pedig közben kicsit megrázta magát, egyrészt előre bejelentették, hogy készülnek egy új, cserélhető alkatrészes Mac Próval, ezzel tulajdonképpen bocsánatot kérve a pro userektől, másrészt pedig a WWDC-n is bemutattak egy brutál iMacet.

Most, hogy mindenki lelki nyugalma és bizalma kezd helyreállni az Apple felé, egy felmérésből kiderült az is, hogy a Microsoft tavaly év végi mondata, még ha igaz is volt, erősen marketing nagyítás. A Verto Analytics szerint a Macesek pusztán 2%-ka tervez Windowsra váltani, ami ugye még csak nem is azt jelenti, hogy a Surface-re. A Microsoft akkori állítása tehát valami olyasmit jelent konkrét számokban nézve, hogy az addig 0,012% platformváltó aránya felkúszott 0,015%-ra. De az is csak azért, mert minden alkalmazottnak kiadták az ukázt, hogy váltsanak Macről, különben kirúgják őket.

Na jó, a fenti pár sor csak ironikus odaszúrás volt, de feltehetőleg nem áll sokkal messzebb a valóságtól, mint a Microsoft odamondása akkor. Főleg, ha megnézzük az érme másik felét is. A Verto Analytics eredményei azt mutatják, hogy a Windows-os laptop használók 21%-a, az asztali gépet használók 25%-a szeretne Macre váltani. Tehát gyakorlatilag minden negyedik felhasználó, ami azért nem kevés szám.

Persze ezek csak amerikai adatok, amik természetesen nem tükrözik a világ egészét, viszont a 6 000 adatközlőből már egészen jó reprezentatív statisztikát lehet készíteni ahhoz, hogy legalább a tendenciák kirajzolódjanak. Márpedig úgy tűnik, hogy ezek a tendenciák nem csak itt, a felmérésben, hanem a valós piaci adatokban is megjelennek. Áprilisban a Microsoft megerősítette, hogy a Surface-ből származó bevétel mértéke egy év alatt 26%-ot zuhant. Ezzel szemben a Mac után befolyó összeg ugyanekkora időszak alatt 14%-ot nőtt.

A kérdőív egyébként az éves fizetésekre is rákérdezett. Nem meglepő módon, azok körében volt a legmagasabb a váltásra való hajlandóság, akiknek éves jövedelme meghaladta a 150 ezer dollárt. Ami viszont számomra meglepetést okozott, hogy a diagram mosolygörbét adott ki, azaz a fizetési skála másik, a legszegényebbekhez tartozó oldalánál is az átlagosnál magasabb volt az igény a Macekre. Ha tippelnem kéne, én ezt az Apple termékek presztízs értékével magyaráznám, de nem vagyok elemző.

Forrás: Macrumors és Verto Analytics

Ha esetleg te is váltanál Windows-ról Macre, vagy ha már régi motoros vagy, de hardvert frissítenél, nézd meg az akciós termékeinket, hátha köztük van az a gép is, amire vágysz. Érdemes sietni, rohamosan fogynak a készletek!

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!