imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a mobilozó autósok

Minden okostelefonba autós módot rakna az USA


Egy benyújtott törvényjavaslat szerint az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma kötelezné a mobilgyátókat, hogy autós üzemmóddal lássák el készülékeiket.

A sugallat onnan jött, hogy állítólag egyre több esetben okoz közlekedési balesetet az állandó telefonnyomkodás. A probléma nem újkeletű, már az élet más területein is észrevették, hogy a figyelmetlen mobilozók bizony komoly veszélyt jelentenek egymásra.

Például több, mint egy éve vezették be egy kínai városban a biciklisávok mintájára a mobilos sávot. Persze, ahogy Budapest sem teljesen egészében ellátott kerékpárúttal, úgy Chongqing városában sincs mindenhol zombiknak kijelölt útszakasz. Mindenesetre elég vicces kezdeményezés, ugyanakkor a statisztikai adatok szerint a gyalogos forgalomban nagyobb a balesetek aránya, mint az autósok közt.

Mobilozó sáv Kínában

Hiába, azért az autóval közlekedők mégis csak nagyobb kárt tudnak egymásban okozni. 2014-ben például a halálos balesetek 10%-át telefonozó sofőrök okozták, a nem halálos kimenetelűeknél 18% az arány. Az USA jogalkotói épp ezért azt szeretnék elérni, hogy az okostelefonok szoftvereit gyártó cégek kötelező jelleggel lássák el az általuk kiadott operációs rendszereket egy dedikált autós gombbal.

Az okostelefonok mára már széles körben felhasználhatóak és ez nem csak a kommunikációt jelenti…A figyelemzavar még mindig probléma. Túl sok ember hal meg emiatt az utakon.

– mondta Anthony Foxx, a USA Közlekedési hivatalának főtitkára.

Ne telefonozz vezetés közben!

Ez hasonlatos lenne a repülőgép módhoz, éppen csak annyi különbséggel, hogy a telefon engedné a GPS használatot, illetve a segélyhívást is. Viszont nem érkezne értesítés és telefonhívás sem a vezetése ideje alatt, így az autósok jobban tudnának koncentrálni a vezetésre.

Sajnálatos módon a tech-közösség változó mértékben ismeri fel azt a tényt, milyen nagy a valószínűsége annak, hogy az appot vagy okostelefont, amit épp építesz, vagy a használatán gondolkodsz, azt valaki vezetés közben használni fogja.

– tette hozzá Foxx.

Továbbá az új szabály megálmodói szerint jó lenne, ha a telefon érzékelné, amikor az autó tulajdonosa beül a gépjárműbe és figyelmeztetné, hogy aktiválja az autós üzemmódot. Ugyanis, ha sikerül is ezt a tervet véghez vinni, akkor sem fog automatikusan használhatatlanná válni a készülék.

Ez nem is lenne széleskörben kivitelezhető egyelőre, hiszen a régebbi autók nem alkalmasak erre. Itt valószínűleg elsősorban azokra a modellekre gondoltak, amik jelenleg is rendelkeznek valamilyen szoftverrel, mondjuk Apple CarPlay-jel.

Apple Car Play

Szerintem ez egy remek opció lehetőség a felelős autósok számára, illetve más területeken is alkalmazható ez az elv. Lehetne dolgozó mód: például a rendszer letiltaná a Tindert, Instagramot, Facebookot és a Pasziánszt. Vagy egy család üzemmód, ekkor blokkolna mindenféle üzenetküldős szolgáltatást, hogy még csak véletlenül se Messengeren írogassunk egymásnak, amikor ott ül a kedvesünk velünk szemben.

Forrás: New York Times

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!