imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Mindenhova követ a Google. Akkor is, ha nem akarod.


Az AP oknyomozó cikkének köszönhetően kiderült, hogy a Google akkor is gyűjtötte a helyadataid, amikor kifejezetten megkérted, hogy ne tegye. Ráadásul minderről még hazudott is. Meglepődtünk?

Mind tudjuk, hogy a Google úgy tud megannyi ingyenes szolgáltatást, alkalmazást és szabad felhasználású operációs rendszert kínálni, hogy cserébe adatokat gyűjt. Senkinek a világon nem áll több adat a rendelkezésére, mint a Google-nek. Többek közt ez teszi lehetővé például, hogy élen járjanak a mesterséges intelligencia fejlesztésekben. Egyszóval megvannak az előnyei, és rendben is van ez az üzletpolitika. Egy feltétellel:

ha betartják a játékszabályokat. Azaz ha nem hazudnak róla, hogy mit csinálnak az adataiddal.

Na, most ezt az egyszerű szabályt sikerült áthágnia a vállalatnak, mint ahogy azt a Associated Press és a Princeton Egyetem kutatói kiderítették a napokban. Kutatások során kiderült, hogy a Google akkor is gyűjti és tárolja a helyadatokat, amikor kifejezetten utasítottad rá, hogy ehhez nem járulsz hozzá.

Ott van például a Google Maps, az egyik legtöbbet használt navigációs rendszer. Értelemszerűen ahhoz, hogy navigálni tudjon, szüksége van a helyadataidra. Ezzel idáig nincs is baj. Ahogy azzal se, hogy alapvetően a Google el is tárolja ezeket az úgynevezett Location History-ba. Azért nem, mert a helyadatok naplózása kikapcsolható.

Legalábbis ezt állított a Google felhasználók millióinak. Ennek megfelelően elég volt csak bemenni a megfelelő menüpontba és kikapcsolni a Location History-t. Gondoltuk mi. Mint kiderült, ez csak a hamis biztonságérzet táplálásra volt elegendő, ugyanis az alkalmazás minden egyes megnyitáskor rögtön naplózta a lokációt, amit természetesen el is tárolt. És ezt nem csak a Google Maps, hanem a vállalat más alkalmazásai is csinálták. Mind Androidon, mind iOS-en.

Az AP felkereste kérdéseivel a Google-t is, akik egyrészt elismerték a gyakorlatot, ugyanakkor tagadták, hogy ezzel bármi probléma lenne, hiszen „felhasználói élmény növelése“ blabla, amúgy is törölhető ezen az oldalon blabla… Nos, engem nem győztek meg.

Forrás: AppleInsider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!