imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mindenkinél több telefont ad el az Apple


A Gartner legfrissebb jelentéséből az derül ki, hogy 2016 negyedik negyedévében minden cégnél több telefont adott el az Apple, maga mögé kényszerítve ezzel a ősi rivális Samsungot.

Ebben az időszakban nagyjából 432 millió új okostelefon talált gazdára, ami 7%-os növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest. Ám, ami még ennél is fontosabb, hogy az Apple a maga 77 millió eladott iPhone-jával a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává avanzsált. A házon belüli eredményeket tekintve 2015 Q4-es időszakában 71,5 millió mobilt sikerült értékesíteniük. A legutóbbi eredményékkel a piac 17,9%-át uralják, ami 2%-os növekedés az előző évhez képest.

Leállíthatják az iPhone forgalmazását, amíg nem tesz valamit az Apple a sofőrök védelméért

A Samsung 2016-os éve totális bukta volta, ami nagyban köszönhető a Galaxy Note 7-esek perzselő incidensének, de még így sem szégyenkezhetnek túlságosan: 76,7 millió Samsung telefon talált gazdára a vizsgált időszakban. Azonban ha az előző évükkel hasonlítjuk össze, akkor jelentős a visszaesés: egy évvel korábban 83,4 millió fogyott az utolsó negyedévben, így a korábbi 20,7%-os piaci részesedésük 17,8%-ra csökkent.

Minimális a két cég közötti különbség, de ha azt vesszük, hogy a jelenleg kapható iPhone-ok kicsivel több mint száz ezer forintról indulnak,akkor nagy a baj a Samsungnál. Náluk extrém olcsó telefonok is találhatóak a kínálatban, amik eddig tartották a dél-koreai cég előnyét, és úgy általában az Android operációs rendszer meggyőző fölényét az iOS-szel szemben. A Gartner becslései szerint jelenleg 81,7%-ot tesz ki az Android és 17,9%-ot az iOS. Előbbinél 1%-os csökkenés, míg utóbbinál 2%-os növekedés volt tapasztalható.

androidpit-samsung-galaxy-s7-vs-apple-iphone-6-1

Nem ez az első eset a történelemben, hogy az Apple több telefont adott el a Samsungnál. 2014-ben az iPhone 6 és 6 Plus megjelenésével szintén sikerült az élre törniük – köszönhetően a nagyobb képernyőméretek bevezetésének.

8 negyedévébe telt az Apple-nek, hogy visszaszerezze vezető pozícióját az okostelefon-gyártók ranglistáján, azonban a két vezető cég még sosem volt ennyire közel egymáshoz. Csupán 256 000 darab a differencia az Apple és a Samsung közt. Utoljára 2014 utolsó negyedévében volt vezető pozícióban az Apple, amikor jelentősen megpörgették az eladásokat a nagyképernyős iPhone 6 és 6 Plus modellekkel.

– mondta Anshul Gupta, a Gartner kutatási igazgatója.

A Huawei növekedése

A piaci körkép jelenleg úgy néz ki, hogy az Apple és a Samsung után a dobogó harmadik fokán a Huawei áll 9,5%-os részesedéssel, majd következik a Kínában egyre inkább feltörekvő Oppo a maga 6,2%-val. 5. helyen a BBK Communication Equipment áll 5,6%-kal. A teljes évet tekintve 2016-ban 1,5 milliárd okostelefont adtak el a vállalatok, ez 5%-os növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ha ezt cégekre lebontjuk, akkor a Samsung továbbra is az éllovas 306,4 millió eladott telefonnal (20,5%), az Apple pedig 216,06 millióval a második (14,4%).

Az Apple 1,5%-ot, míg a Samsung 2%-ot veszített piaci részesedéséből, ami 9 millióval, illetve 14 millióval kevesebb telefont jelent. Ennek főleg az az oka, hogy mindkét cég piaca visszaszorult Kínában, ahol a hazai gyártók hatalmas fölénnyel uralják a piacot, aminek köszönhetően a Huawei és az Oppo is jelentős növekedésen ment keresztül.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!