imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Mindent az új watchOS 6-ról


Új appokkal, új trendekkel és saját App Store-ral újít a szeptemberben a nagy plénum elé kerülő watchOS 6.

Megállíthatatlanul robog az Apple egészség vonata, a cég okosórájának legújabb szoftvere pedig ezzel egybehangzóan a legtöbb újítást is ezen a vonalon hozza. Bár itt nem érkeztek akkor hitek, mint az iOS, iPadOS, macOS vonalon, mégis látszik, hogy a wearables kategória (bocsi, még mindig nem tudok rá jó szót magyarul) királyának fejlesztése is prioritást élvez a vállalatnál.

Lássuk milyen szoftveres újítások érhetők el szeptembertől!

Egészség és Fitness

Érkezett egy új alkalmazás a Cycle Tracking (feltételezem Cikluskövetés lesz a magyar neve), mely a hölgyeknek kedvez és natívan helyettesíti az összes olyan alkalmazást, melyet eddig menstruációs ciklusuk követésére és termékenységi ciklusaik meghatározására használtak. Mindezt az órán, de természetesen lesz iOS 13-as megfelője is, a Health (Egészség) app-ban. Átfogó segítség lehet mindenki számára, mivel még a legapróbb részletekre is odafigyeltek, így tényleg minden kapcsolódó információ könnyen rögzíthető vele.

Emellett elérhető vált egy szintén új alkalmazás, a Noise (Zaj?). Ennek már kevesebb gyakorlati hasznát látom. Nem, nem azért, mert süket nő vagyok. :) Talán legközelebb, ha szeptember után koncertre vagy bulizni megyek, szórakozás képpen megnézegetem a zajszintet, ha eszembe jut, de ennyi. Lehet nem vagyok elég egészségtudatos ahhoz, hogy zavarjanak a környezeti zajok fülemre gyakorolt hatásai, de biztos vagyok benne, hogy ennek az appnak is meglesz a célközönsége.

Az Activity rings (Tevékenységi körök) egy új kiegészítő tabot kapott az Activity (Tevékenység) appban. Így már nemcsak a körbeérő vonalakkal ábrázolva, hanem időintervallumos trendeket is láthatunk napi teljesítményünkről. Azoknak, akik szeretik átlátni a dolgokat és szeretnek számokkal-diagraomokkal-trendekkel szöszölni, azoknak mindenképpen jó kis extra motiváció a körök bezárása mellé. Vajon ezekhez a trendekhez is lesznek külön badgek?

App Store és alkalmazások

Gyökeres változás állt be ezen a téren, két szempontból is függetlenedés történt. Bár saját App Store-ral eddig is rendelkezett az óra a Watch alkalmazáson belül, a letöltött appokat kötelező volt a telefonra is installálni (visszafelé opcionális volt, nem kellett minden telefonos appot is feldobni az órára, aminek volt oda megfelelő verziója). Ez most megszűnik, mivel maga az egész App Store is függetlenedik és totál külön válik a Watch és az iPhone alkalmazások installálása szempontjából is, többet nem lesz kötelező a telefonra is telepíteni az appokat.

További extrák

  • Érkeztek új, dinamikus watch face-ek, melyeket még több opcióval lehet testreszabni, ilyen pl. a modula Compact, Solar Dial, California, Gradient és Numeral watch face-ek
  • Elérhető az iOS-ből és macOS-ből már ismert Voice Memos app is, így már közvetlenül az órádnak diktálhatsz
  • Az Apple Booksban vásárolt hangoskönyveket már azonnal hallgathatod az új Audiobooks appban
  • Natívan elérhető a Számológép app és helyből kalkulálhatsz rajta borravalót is, sőt szét is oszthatod a számlákat barátaid közt (vajon az iPadOS-ben végre kapnak az iPad-ek is?)
  • A Siris keresések most már teljes egészében az órán jelennek meg

Az új watchOS 6-ot minden Apple Watch támogatja Series 1-től felfelé, sajnos az Series 0 már kiesett a támogatott termékek listájáról a watchOS 5-tel.

Szerinted miben fejlődhetne még szoftveresen az óra?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!