imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Watch

Mindent überel az Apple Watch pulzusmérése


Egy friss tanulmány szerint minden versenytársánál precízebben méri az aktivitásokat Apple okosórája. Ráadásul nem is akárki, hanem egy klinika állítja ezt.

Amikor annak mentünk utána, hogy vajon mennyire jók az Apple Watch életmód tanácsai, vegyes eredményeket kaptunk. Részben mérhető volt javulás a viselők nyugalmi pulzusa terén, másrészt semmi biztosat nem lehetett mondani arról, hogy ez milyen mértékben köthető az okosórához.

Ezeken a funkciókon túl azonban egy másik nagyon fontos eleme az órának a testmozgás monitorozása. Ez már sokkal kézzelfoghatóbb, így csak idő kérdése volt, hogy valaki lemérje az eszköz teljesítményét.

Apple Watch

Az idő most eljött, a clevelandi klinika megvizsgálta, mire képes a Watch, és örömteli eredményekkel szolgált a felhasználók számára. A tanulmányt a JAMA Cardiology felületén publikálták. Azt vizsgálták, mennyire pontosak a készülék szenzorai.

Nagyon. Olyannyira, hogy a legakkurátusabb csuklón hordható fitnesz kiegészítőnek nyilvánították. A vizsgálatban az Apple Watch pulzusmérését hasonlították össze pár konkurens termékével, nevesítve a Fitbit Charge HR-rel, a Mio Alpha-val és a Basis Peakkel.

A kutatásban 50 kísérleti alanyt kértek fel, hogy az eszközöket viselve sétáljanak, fussanak és pihenjenek. De nem ám a Margitszigeten, hanem egy elektrokardigrammon (EKG), amitől felettébb oldott lehetett a hangulat.

Apple Watch

Az eredmények magukért beszélnek. Dr. Gordon Blackburn, a felmérés vezetőjének állításai alapján, az Apple megoldása 90% fölötti pontosságot produkált mindegyik vizsgálat során. Ezzel szemben a konkurensek alig lőttek 80% fölé.

Amire figyelmesek lettünk, hogy a készülékek viszonylag pontosnak mutatkoztak a nyugalmi pulzus mérésében. De ahogy növekedett az intenzitás, úgy romlottak az eredmények is. A legmagasabb szinteken már egyes készülékek egyáltalán nem mutattak megfelelő értékeket. – mondta Blackburn.

Apple Watch

Azt nem említi a publikáció, hogy a Watch értékei mennyire romlottak nagyobb igénybevétel esetén, de a fenti eredményeket elnézve nem tűnik úgy, hogy lényegesen. Pedig ez jellemző probléma szokott lenni a csuklóra erősített szenzoroknál. Ugyanis ezekben egy optikai érzékelő teljesít szolgálatot, azaz a készülék vizuális jelekből állapítja meg a pulzust. Az erőteljes futás során pedig gyakran kicsit eltávolodik az óra a bőrfelületről, ami hajlamos galibákat okozni.

Az Apple egyik szabadalmából azt is tudjuk, hogy miért teljesített bőven a konkurencia fölött az óra. A Watch egy úgynevezett photoplethysmogram (PPG) eljárást alkalmaz, aminek értelmében egy speciális fénykibocsátó egység visszavert jeleit elemzi egy érzékelő. Viszont az Apple megoldása minimum két fénynyalábot vet össze egymással egy okos algoritmus segítségével, aminek köszönhetően kiküszöbölhetőek a pillanatnyi ingadozások.

Apple Watch

Az cupertinói vállalat nem kommentálta a vizsgálatot, a Fitbitnek viszont kicsit beletapostak az önbecsülésébe. Azzal érveltek, hogy nem orvosi eszközöket akarnak gyártani, és különben is, saját méréseik 94%-os pontosságot mutattak.

A Fitbit termékeknek nem próbálnak orvosi eszközök lenni. Ellentétben a pulzusmérő mellkasövekkel, a csuklóra erősíthető készülékek viselése egész nap kényelmes. Ennek köszönhetően a felhasználók újratöltés nélkül napokig viselhetik. Ezzel sokkal informatívabb, kiterjedtebb adatokat tudunk szolgálni az általános egészségügyi állapotról és az edzettség mértékéről.

Mindezek ellenére a klinika csupán felhasználói pontosságúnak nyilvánította az Apple Watch-ot is, tehát az eredmények nem tekinthetőek orvosi pontosságúnak. Viszont pletykák szerint a cég már nagyban dolgozik, hogy az eszköz megfeleljen ezeknek a kiemelten magas eljárásoknak is.

Apple Watch

A témához kapcsolódóan érdemes elolvasni a Bob Messerschmidttel készült interjút is, hiszen ő az az ember, aki megtervezte az első Apple Watch pulzusmérőjét.

Akkor ezt mondta:

Azért vagyok nagyon büszke a pulzusmérővel kapcsolatos munkámra, mert az az általános vélekedés, hogy ez a legpontosabb szenzor, amit az Apple valaha beletett egy termékbe.

Úgy tűnik, nem csak a vélekedés, hanem most már a tudomány is meg tudta erősíteni az elhangzottakat.

Forrás: 9to5mac és Appleinsider

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!