imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ming-Chi Kuo MacBook Pro frissítést jósolt


Ugyan az utóbbi időben a legtöbb találgatás az iPhone 7 (sőt, a jövőre érkező iPhone) körül zajlik, érkeznek hírek más termékcsaládokról is. Most a korábban rendkívül megbízhatónak bizonyult Ming-Chi Kuo a MacBookokkal kapcsolatban jósolt.

Valljuk be, hogy nem kell különösebb jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy azt állítsuk: az Apple valamikor frissíteni fogja a MacBook Pro családot. A 12″-es MacBookból alig több mint egy hónapja jelent meg a második generáció, a 13″-es MacBook Air is kapott egy icipici frissítést (8 GB lett a memória), úgyhogy most már tényleg a MacBook Prón van a sor. Kuo viszont nem csupán azt mondta, hogy frissülni fog, hanem néhány konkrét részletet is megtippelt. Sőt, azt mondja, hogy ez lesz az Apple idei legizgalmasabb frissítése:

Noha jó ideje hanyagolják, a MacBook-vonal lesz a legfényesebb pontja az Apple 2016-os bejelentéseinek. Ez különösen igaz a két új MacBook Pro modellre, melyek 2016 negyedik negyedévében jelennek meg. Vékonyabb és könnyebb kialakítást, Touch ID-t, OLED érintőfelületet (a fizikai funkciógombok helyén, a billentyűzet fölött) és Thunderbolt 3 kompatibilis USB-C portokat kapnak.

Kuo azt is hozzáteszi, hogy ez lesz a legjelentősebb frissítés a MacBook Pro történetében, ami a fentiek alapján még igaz is lehetne. A két modell alatt a 13″ és 15″-es MacBook Prókra gondol. A vékonyabb és könnyebb kialakításról máshonnan is hallhattunk már, ezt akár borítékolhatjuk is. Az elemző szerint az Apple egy újfajta zsanért is bemutat a gépekben, ennek, és a MacBookból megismert „pillangóbillentyűzetnek” köszönhető a vékonyság, illetve a plusz hely a billentyűzet fölött.

MacBook Pro

A Touch ID-t régóta várják a hordozható Macekbe, bár, abból a szempontból érdekes jóslat, hogy pont mostanában lehetett arról hallani, hogy akár az iPhone-unk Touch ID-jével is feloldhatjuk majd a Macünket a következő OS X-verzióval – a kettő persze nem zárja ki egymást. Az USB-C port szinte magától értetődő, és a lehetőség adott a Thunderbolt 3-kompatibilitásra is. A MagSafe csatlakozóról ezúttal nem esett szó.

Roppant érdekes a jelentésben említett OLED „érintőcsík” a billentyűzet fölött. Ilyenről korábban semmilyen forrástól nem lehetett hallani, és ez teljesen új megoldás lenne az Apple részéről. Valószínűleg a különböző funkciókat (fényerő, hangerő, iTunes, stb.) vezérelhetnénk vele, de hogy ezen kívül pontosan mi értelme lenne az egyelőre nem teljesen világos számunkra – értesítéseket annyira nem praktikus megjeleníteni rajta, hiszen alapvetően nem a billentyűzetet nézzük a MacBook Pro előtt ülve. Persze az is lehet, hogy Kuo ebben téved, vagy félreértett valamit, ilyesmire is volt már példa.

Martin Hajek egy korábbi koncepcióképe az új MacBook Próról.
Martin Hajek egy korábbi koncepcióképe az új MacBook Próról.

Ami a belsőt illeti, pontos részleteket nem árult el, de várhatóan az Intel Skylake processzorait találhatjuk meg majd az új MacBook Prókban – bár ha nagyon szeretnénk fantáziálni és nagyot álmodni, arra is gondolhatnánk, hogy már egyből a később megjelenő Kaby Lake processzorcsalád kerülhet bele. Ami a videokártyát illeti, sokan a június 1-jén bemutatásra kerülő AMD-féle Polarist várják a frissített modellekbe.

Kuo a többi hordozható Macről is ejtett néhány szót a jelentésében. Egyrészt azt írja, hogy a 12″-es Retina kijelzős MacBook mellé az Apple bemutat egy 13″-es modellt is, aminek első hallásra nem lenne túl sok értelme, bár az elemző szerint ezzel érkezik majd el az a pont, amikor a MacBook leváltja a MacBook Airt. Ez utóbbit pedig egy árcsökkentés után az Apple megtartja mint belépő szintű hordozható Macet.

Ami a bejelentés dátumát illeti, az sajnos nem egyértelmű, hogy Kuo vajon az Apple-féle negyedik pénzügyi negyedévre (július-szeptember) gondol, vagy a naptári utolsó negyedévre – eben az esetben sajnos még elég sokat kellene várnunk.

Forrás: MacRumors. A borítóképen Martin Hajek koncepciója látható.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!