imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ming-Chi Kuo szerint ilyen lesz az iPhone vonal 2017-ben


Ming-Chi Kuo, a (szinte) tévedhetetlen Apple-jós újra megszólalt, méghozzá a 2017-es iPhone modellkínálatot illetően. Érdekes, hogy bár még csak most jelentették be az iPhone SE-t, mindenki inkább a jövő iPhone-ját várja, pl. Walt Mossberg is. Mi lehet ennek az oka, és mit mondd Kuo a 2017-es iPhone lineup-ról?

Kicsit hangosan gondolkodtunk itt az iMagazin szerkesztőségben, hogy vajon az Apple-lel van baj, vagy egyszerűen annyira átformálták már a felhasználók mentalitását, hogy egy olyan újításra, mint a 3D Touch, az emberek egy jelentős része csak legyint? Eltűnt volna az igazi innováció a mobil iparágból, és igazából csak farigcsálásra vágyunk (kisebb káva, jobb akkumulátor teljesítmény, erősebb váz, nagyobb tárhely, jobb kamera stb.), hogy a jó termék még jobb legyen? Felment volna annyira az ingerküszöbünk, hogy azt már csak kevés újítás képes igazán megütni? Vagy épp ellenkezőleg: az Apple csinál valamit rosszul, és amiben egykor nagyok voltak, abban leépültek? Értve ezalatt azt, hogy előbb találták ki, hogy mire lesz szükséged, úgy, hogy te még nem is gondoltál rá, de amikor megjelent, akkor csettintettél, hogy „igen, erre vágytam”. Félreértés ne essék, itt most nem profitról beszélünk, hisz a számokat elképesztő mértékben hozza az Apple, hanem innovációról. Még egy apróság: volt már egy Apple a kilencvenes években, hatalmas termékkínálattal, szétforgácsolt erőforrásokkal, ami majdnem csődbe is ment. Aztán visszajött Steve Jobs és egy rakás projektet kidobtak a kukába, hogy inkább kevesebbre koncentráljanak.

Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor.
Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor.

Persze Ming-Chi Kuo is ellentmond néha önmagának, de azért miután módosított az előrejelzésén, valóban elég jól eltalálta az iPhone SE-t is már tavaly ősszel. A KGI Securities elemzője szerint az Apple 2017-ben ezeknek az újdonságoknak a mentén fogja átszabni az iPhone termékkínálatot:

Visszatérnek az iPhone 4/4s dizájnjához: wow, úgy néz ki ennyire bejött a „vissza a jövőbe” tempó? Talán ez az egyik ok, hogy Jony Ive nem ment el az iPhone SE keynote-ra? Mindenesetre Kuo szerint visszatérnek az akkor használt „üvegszendvics” modellhez, azonban az egyenes vonalak helyett hajlított lapokkal fognak dolgozni elöl és hátul is. Hm, láttunk már ilyet?

Már 2017-ben jön az AMOLED kijelző: örök vita tárgya, hogy mennyire jó/nem jó az iPhone kijelzője. Egyesek szerint bizonyos felbontás felett a szem nem tud különbséget tenni X és Y felbontás között, valamint a jóval nagyobb felbontás rendesen eszi a processzor teljesítményét. Mások erre a színek élénkségével, vagy épp mélységével vágnak vissza. Egy biztos, már nagyon régi pletyka, hogy az Apple lecseréli LCD kijelzőit OLED/AMOLED vagy valami más technológiára. Azért nem írtunk ezekről a pletykákról, mert elég nehezen bizonytható az, hogy pl. az LG vagy más gyártók azért növelnek kapacitást, hogy kiszolgálják az Apple jövőben érkező megrendeléseit. Az elemzők többsége 2018-ra várta az új, AMOLED kijelzős iPhone-t, Kuo szerint az már 2017-ben érkezni fog.

Dobják az alumínium vázat: mi lesz veled Jony Ive?!? Kuo szerint új tokozásra fog váltani az Apple, hogy kitűnjön a konkurenciából, ezért új anyagból fog készülni az iPhone tokozása, ami műanyag, kerámia, vagy üveg lesz – Kuo szerint az utóbbi lesz a befutó, mert könnyen formázható és vékony. Ezek szerint az előlap és a hátlap üveg lenne, az oldalsáv pedig valamilyen fém ötvözet.

Még nagyobb iPhone váltja a mostani Plus modellt: és tulajdonképpen ebbe kerülne bele az AMOLED kijelző. Azért csak ebbe, mert nem biztos, hogy a gyártók képesek lesznek annyi új kijelzőt leszállítani az Apple-nek, hogy az összes modellbe jusson. Megszűnne a mostani 5,5 hüvelykes Plus modell, és helyette jönne a monstre phablet 5,8 hüvelykes iPhone. Mindenki nyugodjon meg, azért a 4,7 hüvelykes modellt megtartják.

Vezetéknélküli töltés és biometrikus felismerés: a fizikai újdonságok mellett belül is megújulna az iPhone (bár ezekről Kuónak nincs pontos jóslata), valamilyen fokú vezetéknélküli töltést és biometrikus felismerő rendszert hozna magával, úgy mint arcfelismerés vagy írisz-szkennelés. Nagyon helyes, elvégre az ujjlenyomat-olvasás az már olyan 2013!

Ha 2017 még messze is van, legalább abból a szempontból érdemes megfontolni Kuo jóslatát, hogy milyen irányvonalak várhatóak. Szerintetek jó irányba menne ezzel az Apple és az iPhone, ha beválnak a majdnem tévedhetetlen jós jövendölései?

Források: 9to5Mac, Apple Insider

Borítókép: Yasin Kilic

Szerk: Kuo, bár tényleg bele szokott trafálni, némileg ellent mondanak az általa jósoltak az Apple gyakorlatának. 2016-ban érkezik az iPhone 7, 2017-ben pedig elvileg egy S modell kellene jöjjön, aminek a designja megegyezik az iPhone 7-tel. Tehát ha az Apple nem változtat az eddig bevett gyakorlatán, akkor biztosan nem lesz üvegszendvics házas iPhone 2017-ben. Természetesen nincs kizárva a dolog, hiszen az Apple épp most mutatott be egy új készüléket az iPhone SE személyében, és tették ezt márciusban, amire még sosem volt példa korábban. – Handras

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!